Blusą kaustė, prieš tai ją užmigdęs

Fizikos ir metamatikos mokslų kandidato Vladimiro Aniskino iš Novosibirsko (Rusija) neįprastomis mikrominiatiūromis panevėžiečiai dvi savaites žavėsis pramogų ir prekybos centre „Babilonas”. Ne vienas parodos lankytojas turės unikalią galimybę pamatyti kupranugarių karavaną adatos auselėje, rožę – žmogaus plauke, pakaustytą blusą ir kitus įdomius darbus.

Mikrominiatiūra – reta meno šaka. Pasaulyje kažin ar atsirastų daugiau nei dešimt žmonių, kuriančių šiuos įdomius ir neįprastus darbus. Vladimiras Aniskinas iš Novosibirsko – vienas iš jų.

Darbų neparduoda

Fizikos ir matematikos mokslų kandidatas V.Aniskinas mikrominiatiūras pradėjo kurti 1998 metais. Pirmasis menininko darbas buvo naujametinis sveikinimas draugams ant ryžio grūdo. Nuo pirmosios sukurtos mikrominiatiūros praėjo aštuoneri metai. Dabar meistro kolekcijoje daugiau nei dvi dešimtys miniatiūrų. Dvidešimt miniatiūrų keliauja po ekspozicijų sales, o dar 20 nuolat demonstruojamos Sankt Peterburge Petropavlovsko tvirtovėje. Beje, autorius mikrominiatiūrų neparduoda.

Vienam kūriniui – pusė metų

Pasak unikalios parodos kuratorės Tarptautinio kultūros ir meno centro direktorės Viktorijos Voronovos, priklausomai nuo sudėtingumo, vienai kompozicijai sukurti menininkui reikia nuo vienos savaitės iki pusės metų laiko. „Šachmatų stalelį, kuris padarytas iš graikinio riešuto kevalo (jo ilgis 3,5 mm, plotis 2,5 mm – autorės pastaba), o šachmatų figūrėlės, kurių dydis nuo 0,15 mm iki 0,3 mm, ištekintos iš sidabro ir aukso. Šachmatų stalelis ypatingas tuo, kad jis – dvisluoksnis. Ant jo viršaus priklijuota plonytė 30 mikronų storumo juostelė, padaryta iš graikinio riešuto kevalo. 30 mikronų – tai pusė žmogaus plauko diametro. Beje, stalelį su figūrėlėmis meistras gamino 6 mėnesius”, – aiškino parodos organizatorė.

Pakaustė blusą

Labai įdomus kūrinys – „Pakaustyta blusa”. „Tai tikra blusa, – sakė V.Voronova, – jos dvi kojelės pakaustytos. Pasagos pagamintos iš platinos, vinys – plieninės. Pasagų storis – 5 mikronai (0,005 milimetro). 200 tokių pasagų, sudėtų viena ant kitos, sudarytų tik vieną milimetrą. Pasagų plotis – vos 60 mikronų, tai atitinka žmogaus plauko diametrą. Blusa buvo išauginta dosnaus ir pasiaukojančio V.Aniskino katino Kazimiro kailyje. Dėl šio poelgio katinas vadinamas pagrindiniu miniatiūros mecenatu. Beje, meistras mikroskopinėmis vinutėmis prikalė pasagėles gyvai, tačiau eterio pagalba užmigdytai blusai. Meistrui taip pagailo blusos, kad šis ją ir paliko miegoti”.

Darbo metu sulūžo

Pasak parodos kuratorės, kupranugariai adatos auselėje priklauso klasikiniams mikrominiatiūros darbams. „Kupranugariai padaryti iš platinos. Jų aukštis 80-100 mikronų, tai tik truputį daugiau nei žmogaus plauko diametras. Adatoje patalpinti septyni kupranugariai. Dar dešimt buvo negrįžtamai prarasti kuriant. Darbas sulaužytas paskutinėje jo kūrybos stadijoje”, – aiškino V.Voronova apie meistro kūrybines kančias.

Kontroliuoja kvėpavimą

Visi unikalūs kūriniai – rankų darbo. Įrankius, kuriais dirba, meistras taip pat pasigamina (juos irgi galima pamatyti parodoje – autorės pastaba). V.Aniskinas darbui naudoja mikroskopą, kuris vaizdą padidina šimtą kartų. Kiekvienam darbui reikalinga ypatinga nuotaika, todėl meistras ruošiasi itin kruopščiai. Smulkiausias detales gamina tarp širdies dūžių lyg jogas, atidžiai sekdamas ir kontroliuodamas savo kvėpavimą.

Parodoje visi darbai eksponuojami po mikroskopais, kad kiekvienas lankytojas galėtų kuo geriau apžiūrėti visas darbų detales

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.