Medinių langų ir durų atnaujinimas: kada verta tai daryti?

Kasdien varstomos durys ir mediniai langai susidėvi gana greitai, tad kartais tenka apsispręsti: atnaujinti juos ar pakeisti?

Kaip tai daryti? Pasak baldų techniko-technologo Jono, norint atnaujinti duris ar langus pirmiausia reikia įvertinti, ar apsimoka tai daryti. Pavyzdžiui, tikrai neverta atnaujinti medienos plaušo plokštės dažytų durų. Tada jau geriau įsigyti kitas – tvirtesnes ir geresnes.

Atnaujinti – ne viską

Anot jo, atnaujinti apsimoka visas atitinkamą vertę turinčias duris. Tai iš kietos medienos, ąžuolo ar uosio, raudonmedžio ar kito brangaus medžio pagamintos durys. Vertingomis durimis laikomos raižytos ar drožinėtos įsprūdinės durys. Jos paprastai būna gaminamos iš spygliuočių medienos, pavyzdžiui, pušies.

Norint apsispręsti, ar verta atnaujinti medinius langus, derėtų pasikonsultuoti su specialistu. Beje, jei langai įstiklinti 3-4 mm stiklu, atnaujinti jų dažniausiai nerekomenduojama, tiesiog naudingiau įsigyti kitus. Nes langai, įstiklinti tokiu stiklu, turi įtakos dideliems šilumos nuostoliams, ypač šaltesnę žiemą.

Permatoma ar nepermatoma apdaila?

Populiariausi medinių langų ar durų atnaujinimo būdai yra šlifavimas, lakavimas, dažymas. Taigi šiems gaminiams atnaujinti taikoma permatoma arba nepermatoma apdaila.

Jei norima, kad medinės durys ar langai atgautų savo pirminę spalvą, medieną reikėtų gerai nušlifuoti ir kruopščiai pašalinti senos apdailos, t.y. lako, likučius. Pašalinus seną apdailą ir nušlifavus paviršių jį reikia gruntuoti ir atlikti tarpinį šlifavimą. Tai padarius langų ar grindų paviršių reikia iš naujo nulakuoti, ir mediena vėl atgaus pirmykštę spalvą. Lakuoti reikėtų 2-3 kartus. Lako arba dažų kiekis nemažai priklauso ir nuo to, kaip buvo paruoštas paviršius. Lakavimas – tai permatoma apdaila. Toks atnaujinimo būdas taikomas tik tiems gaminiams, kurie ir anksčiau buvo lakuoti.

Šviesią medieną nesunkiai galima patamsinti tam skirtais dažais. Jų būna įvairių atspalvių: riešuto, raudonmedžio ir kt. Tai atliekama po pirmo šlifavimo (prieš gruntuojant).

Nepermatoma apdaila – tai dažymas. Dažus reikėtų derinti prie būsto interjero ir eksterjero. Darbo principas toks pat kaip ir lakuojant – pašalinus senos apdailos likučius reikia užtepti naują sluoksnį. Dažų spalvų gama labai didelė – nuo baltos iki juodos.

Nelygu pasirinkti dažai ar lakas, paviršius džiūsta 24 valandas ir ilgiau.

Lakus ir dažus rinkitės atidžiai

Renkantis naują laką derėtų atkreipti dėmesį, ką juo lakuosite: lauko duris, langus ar vidaus duris. Langams ir laukujėms durims reikėtų naudoti laką, atsparų įvairiems atmosferos veiksniams: temperatūrų kaitai, drėgmei, saulės spindulių poveikiui. Ypač svarbu renkantis laką išsiaiškinti, ar išdžiūvęs jis neskleidžia žmogaus sveikatai kenksmingų medžiagų. Tie patys reikalavimai keliami ir dažams – nepermatomai apdailai. Tačiau jei durų ar langų apdaila nepermatoma, ją galima daugiau koreguoti – užpildyti ir paslėpti nedidelius įskilimus, įbrėžimus ir kt. To dažniausiai negalima daryti paviršių tik lakuojant – atsiradusių defektų paslėpti beveik neįmanoma.

Ar ilgai laikys?

Kaip pasirinkti dažus ir lakus? Technikas-technologas šypteli: viskas priklauso nuo piniginės. Čia dažniausiai galioja taisyklė, kad brangesnis yra patvaresnis. Todėl rinkdamiesi pigesnius dažus ar laką pasvarstykite, ar dažnai norėtumėte imtis savo durų, langų atnaujinimo darbų ir ar jums rūpi, kad naujoji apdaila būtų kuo patvaresnė.

Ar dažnai atnaujinti duris ar langus, priklauso nuo sąlygų. Nuolat eksploatuojami jie apsitrina greičiau ir prašyte prašosi atnaujinami. Tai priklauso ir nuo medienos, ir kaip pagamintos durys ar langai.

Specialistai rekomenduoja įvertinti ne tik gaminį, bet ir savo jėgas: ar sugebėsite patys atlikti kruopštumo reikalaujančius atnaujinimo darbus. Jei savo jėgomis vis dėlto abejojate, geriau į pagalbą pasikvieskite šį dalyką išmanantį žmogų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.