Tiesa apie storuliukus

Jis valgo ir valgo. Sakote, pūsti žandai gražu? O gal vertėtų susirūpinti, kad išaugs storulis?

Svarbiausia – laiku susigriebti. Gydytojai pastebėjo: jei vaiko svoris iki paauglystės normalus, ir toliau jam galima valgyti visus įprastus produktus nesibijant nutukti.

Kodėl jis vis žiaumoja?

Pagalvokite, kodėl vaikas nuolat prašo tai bandelės, tai sumuštinuko, tai saldainiuko. Psichologai nurodo kelias tokios aistros maistui priežastis.

Galbūt jis vienišas. Be perstojo žiaumoja „nelaimėliai”, nelabai mylimi vaikai. Valgis jiems – būdas nusiraminti.

O gal jam nuobodu. Vaikas, kurio gyvenimas „pripildytas” (toksai vis ką nors piešia, lipdo, stato, žaidžia, prižiūri augintinius gyvūnėlius), užmiršta visus meduolius ir sausainius. O jei žaidimų ir pramogų stinga, didžiausiu džiaugsmu tampa valgymas.

O gal jį nupenėjo mama ir senelė, kad vaikas kuo ilgiau būtų… mažas. Pūsti žandai, putlus užpakaliukas, storos kojos siejamos su kūdikyste, pačiu „simpatingiausiu” amžiaus tarpsniu. Maitindami „savo storuliuką” mes tarsi pratęsiame jo vaikystę savo akyse.

O gal tėvai valgymą laiko svarbiausia gyvenimo vertybe. Patys valgo daug, sočiai, riebiai, tai ir atžalas taip maitina.

Teks gaminti visaverčius pietus

Peržiūrėkite visos šeimos mitybos stilių. Dietologai tvirtina, kad net labai sąmoningas ir paklusnus mokinukas „atskirą” maitinimąsi pakelia dvi savaites, daugiausia mėnesį, o paskui ima valgyti tą patį, ką ir tėvai. Viena mama skundėsi: rytą šaldytuve gulėjo dešros ritinys, o vakarop nebeliko – berniukas visą sunaudojo sumuštiniams. Kita atvedė storuliukę dukrą pas gydytoją, nes ši visą dieną ką nors kramto. Besikalbant paaiškėjo, kad ta šeima pietų negamina – visi per dieną tiktai užkandžiauja.

Jeigu norite, kad vaikas palieknėtų, teks gaminti visaverčius pietus, valgydinti jį keliskart per dieną, šaldytuve nelaikyti dešrų ritinių ir patiems nevalgyti to, ko negalima jūsų atžalai.

Žinoti, ką valgai

Teks išsiaiškinti, kokia jūsų valgomo maisto sudėtis – taip sužinosite, kokių produktų geriau vengti, o kokie būtini vaiko augimui ir raidai.

Vaikas būtinai turi gauti gyvūninės kilmės baltymų: mėsos, žuvies, paukštienos, kiaušinių. Riebalus patartina apriboti: atsisakyti dešrų, dešrelių, sardelių, mėsą rinktis tik neriebią. 10 gramų sviesto mitybos racione vis dėlto palikite (t.y. tiek, kiek galima užtepti ant riekutės duonos) – tai vitamino A, būtino vaiko odai ir regėjimui, šaltinis.

Greitai įsisavinamų angliavandenių: saldėsių, kepinių, cukraus, batonų, manų košės vaikui geriau neduoti. O daržovės, vaisiai (išskyrus vynuoges ir bananus), uogos, kruopos, tvirtagrūdžių kviečių makaronai – labai naudingi.

Neperlenkti lazdos

Vis dėlto neįveskite itin griežtų apribojimų. Amerikiečių medikai stebėjo grupę mergaičių, kurias tėvai vertė laikytis labai griežtos dietos. Kai tik tėvai nors truputį atleisdavo kontrolės vadžias, mergaitės puldavo kirsti viską iš eilės. Kai kurie vaikai namie jiems griežtai uždraustus produktus godžiai valgo visur kitur, kur tik gali, ir taip tik dar labiau priauga svorio.

Vaikai negali visiškai apsieiti be saldumynų. Neverskite jų gerti vieną arbatą – su ja patiekite marmelado, šaukštą uogienės. Cukrų galima pakeisti gliukoze.

Tarp valgymų pasiūlykite vaikams sugraužti morką, obuolį, kriaušę, o gal net kopūstlapį…

Tinkamiausias sportas – plaukimas

Tegu vaikas daugiau juda. Vien tik mankšta svorio numesti nepadės, bet su dieta ji puikiai dera. Storuliui sunku bėgioti ir šokinėti, todėl tinkamiausias sportas jam – plaukimas. Bet būtinai plaukimas, o ne teškenimasis vandenyje. Reikia rimtų pratybų su treneriu bent dukart per savaitę. Pasistenkite, kad vaikas rytą padarytų mankštą, vasarą važinėtųsi dviračiu, daugiau žaistų įvairių žaidimų su sviediniu.

Psichologės paprašyta papasakoti apie save antraklasė parašė: „Aš labai nelaiminga, nes esu stora”. Nerangus stambus kūnas – rimtas išgyvenimas vaikui. O kaip storulius erzina kiti vaikai! Jie menkai vertina save, per mažai pasitiki savimi ir todėl lengvai tampa kitų taikiniu. Argi norime, kad taip nutiktų mūsų vaikams?

Dienos racionas

Tokios dietos prisieis laikytis pusmetį, jei susigriebsite tada, kai vaikui – 6-7 metai, arba visus metus – jeigu jūsų storuliui jau 10.

Pusryčiai:

avižų, grikių ar kviečių košė su pusriebiu pienu (nedidelė porcija);

omletas (arba kiaušinis, virtos mėsos gabalėlis, truputis 20 proc. riebumo sūrio);

riekutė duonos;

arbata su citrina, vietoj cukraus galima naudoti fruktozę.

Į mokyklą:

natūralus jogurtas be vaisių ir cukraus;

morka (obuolys, kriaušė…);
sulčių pakelis.

Nuo priešpiečių mokykloje geriau atsisakyti. Įtikinkite vaiką įsidėti priešpiečius iš namų.

Pietūs:

vegetariška sriuba be bulvių (nedidelė porcija);

50-80 gramų virtos mėsos, vištienos arba žuvies, troškintos su daržovėmis;

riekutė duonos;

šviežių vaisių kompotas (arba džiovintų – tada be cukraus).

Pavakariai:

100 gramų neriebios varškės;

trapučiai;

šviežiai spaustos sultys.

Vakarienė:

garuose virtas kotletas su daržovių garnyru, arba kepta žuvis su ryžiais, arba tvirtagrūdžių kviečių makaronai;

riekutė duonos;

pusriebis pienas, neriebus kefyras arba arbata.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.