Kova su astma: pradėkite nuo namų

Žodis „astma” dažnai siejamas su neišvengiamais dusulio priepuoliais. Tačiau tai nėra visiškai teisinga. Galbūt užtikrinti, kad ligonis nepatirtų krizių, ir neįmanoma, tačiau numatyti ir sumažinti jų tikimybę tikrai galima.

Aplinka – svarbiausias veiksnys, skatinantis astmos paūmėjimą. Aplink jus pilna alergenų, neigiamai veikiančių kvėpavimo takų gleivinę. Norėdami jų išvengti, pirmiausia turėtumėte sutelkti dėmesį į gyvenamąją erdvę – namus.

Svarbiausi alergenai

Pirmiausia namus vertėtų išvėdinti nuo įvairiausių dulkių. Nors iš tiesų dulkės tėra apibendrinantis žodis visokiausioms alergizuojančioms dalelėms, sukeliančioms astmos priepuolius, pavadinti. Štai kas iš tiesų sukelia dusulio priepuolius:

* 50-60 proc. atvejų juos sukelia namų erkutės;

* 25-30 proc. gyvūnų (ypač kačių) plaukai;

* apie 15 proc. pelėsiai, esantys ore;

* apie 10 proc. tarakonai ir jų išmatos (beje, apie tai prabilta gana neseniai);

* apie 6 proc. plunksnos.

Remiantis šia statistika galima įžvelgti, kad dažnai sergantieji astma būna alergiški ne vienam, o keletui ar net visiems išvardytiems veiksniams.

Peržvelgus grėsmių sąrašą atrodo, kad susikurti nealergizuojančią aplinką beveik neįmanoma. Vis dėlto galima sumažinti jos neigiamą poveikį. Ir nėra taip sudėtinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Tereikia skirti daugiau dėmesio namų švarai.

Dulkėms ne!

Kad namuose būtų kuo mažiau dulkių, juos reikia vėdinti dažnai ir kiek galima ilgiau. Be to, labai svarbu išsiurbti visur, kur tik pasiekiama dulkių siurbliu – net ir grindis, kurios neužklotos kilimais. Nepamirškite ruoželių aplink baldus, sofų, fotelių ir kitų minkštųjų baldų. Apskritai geriausia, kai kilimų namie kuo mažiau. Jei yra kabančių ant sienų, atsikratykite jų.

Atminkite, kad vazoninių augalų žemėse būna įvairių alergiją sukeliančių pelėsių. Dėl tos pačios priežasties nepalikite senų kartoninių dėžių ten, kur gausu drėgmės. Kad sąlygų pelėsiams daugintis būtų kuo mažiau, temperatūra jūsų namuose turėtų būti apie 20 laipsnių.

Miegamasis kambarys – vieta, kurią reikia ypač prižiūrėti, norint išvengti alergijos. Jei sergate astma, jūsų lovos čiužiniui, antklodėms, pagalvėms ir patalynei reikia ypatingos priežiūros. Sintetinį čiužinį, antklodes ir pagalves bent kartą ar du per metus būtina išvalyti specialiomis priemonėmis nuo namų erkučių. Be to, antklodes reikėtų tris ar keturis kartus per metus nunešti į valyklą. Beje, žinokite, jog egzistuoja speciali antialerginė patalynė, kurioje erkutės mažiau linkusios veistis.

Pavojingi net žiurkėnai

Sergant astma būtų idealu į namus tiesiog neįsileisti naminių gyvūnų, nesvarbu, šuo, katė, triušis, žiurkėnas ar tiesiog jūrų kiaulytė. Tačiau jei tai neišvengiama (prie gyvūnėlio esate prisirišę, jį labai myli vaikai), svarbu dažnai prausti mažuosius draugus. Jei tai šuo ar katė, geriau neleiskite jų į kambarį, kuriame dažnai būnate, arba bent jau griežtai uždrauskite lipti ant lovų, sofų ir kitų minkštųjų baldų. Be to, nepamirškite, kad turint gyvūną reikia dažniau skalbti drabužius. Gyvūnų plaukai, nelygu jų ilgis, įsikimba į rūbų audinį ir tampa visur su jumis keliaujančiais alergenais.

Pasitaiko, kad įnamiai apsigyvena šalia jūsų jums to visai nepageidaujant. Pavyzdžiui, tarakonai – ypač nemalonūs namų parazitai – yra vienas dažnesnių veiksnių, sukeliančių dusulio priepuolius. Nepatingėkite įdėti pastangų ir jų atsikratyti! Jei nepadeda parduotuvėse randami nuodai ar kitos priemonės, būtinai kreipkitės į sanitarines tarnybas.

Atmintinė sergant astma

Jūsų namai – pagrindinis kovos su astma laukas. Tačiau svarbu ne vien tai. Dar šį tą būtina atsiminti, kad priepuolio galimybę sumažintumėte iki minimumo:

* Reguliariai gerkite vaistus

Vaistai, gydantys astmą, dažnai turi būti vartojami gana ilgą laiką. Privalu skrupulingai laikytis gydytojo nurodymų! Nors ir atrodo, kad jaučiatės geriau, jokiu būdu neužmirškite vaistų. Šitaip rizikuotumėte įsitaisyti bronchų uždegimą.

* Matuokite kvėpavimo ritmą

Specialiu prietaisu reguliariai matuokite kvėpavimo ritmą. Tai padės nustatyti gydymo efektyvumą ir numatyti artėjančią krizę. Kartu skaičiuokite, kaip dažnai tenka naudotis inhaliatoriumi, ir praneškite tai savo gydytojui.

* „Ne” cigaretėms ir prirūkytoms patalpoms

Jūsų namuose cigaretes būtina uždrausti. Be to, svarbu vengti prirūkytų ar kitaip dūmais užterštų patalpų. Laikykitės atstumo nuo židinių ar kepimo grotelių.

* Sportuokite tik tada, kai saugu

Jei lauke labai šalta, geriau sportuokite viduje. Tas pats galioja vietovėms, kur didelis oro užterštumas.

* Gydykite slogą

Saugokitės visų kvėpavimo sistemos infekcijų, nes nuo jų astma gali paūmėti. Net jei pasigavote slogą, nenumokite ranka – aktyviai gydykite. Stenkitės su tokiomis ligomis sergančiais žmonėmis bendrauti tik per atstumą.

* Saugokitės žiedadulkių

Pavasarį ir ankstyvą vasarą, kai sprogsta pumpurai ir apdulkinami augalų žiedai, geriau vengti išvykų į gamtą.

* Turėkite receptą

Savo gydytojo paprašykite ir visada turėkite receptą bronchus plečiantiesiems vaistams. Šitaip jų nepritrūksite net švenčių dienomis ar jei jūsų gydytojas išvyktų atostogų. Beje, pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose itin madingos apyrankės, įspėjančios, kad ją dėvintis žmogus serga astma.

* Pasirenkite nakčiai

Dusulio priepuoliai dažniausiai ištinka miegant. Nepamirškite ant naktinio stalelio pasidėti vaistų…

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.