Lietuvoje savo tiesą vėl skleis „Komsomolskaja pravda”

Plėsdama savo informacinę įtaką į Šiaurės Europos regiono šalis, Rusija į Lietuvos rinką paleidžia lengvo turinio savaitraštį „Komsomolskaja pravda”.
Kaip BNS pasakojo savaitraščio žurnalistas Lietuvoje Denisas Tarasenka, tai tai bus ne iš sovietinių laikų žinomas ideologinis leidinys, o lengvo turinio laikraštis.

„Tai bus lengvo skaitymo leidinys. Kažkas panašaus į dabar Lietuvoje leidžiamą dienraštį „L.T”. Bus pateikiama daug didelių nuotraukų, o greta – informacija”, – sakė D.Tarasenka.

Pasak žurnalisto, per 17 Lietuvos nepriklausomybės metų „Komsomolskaja pravda” iš Lietuvos „nebuvo visiškai išnykusi”, nes savaitraščiai rusų kalba perspausdindavo kai kuriuos laikraščio straipsnius.

Anot jo, Lietuvoje liko suderinti tik kai kurias su savaitraščio platinimu susijusias technines detales, susitarti su prekybos centrais. Planuojama, jog „Komsomolskaja pravda” Lietuvos skaitytojus pasieks balandžio 13 dieną.

Šių metų pradžioje pirmasis Šiaurės Europai skirtas „Komsomolskaja pravda” numeris pasirodė Estijoje, kiek vėliau – Latvijoje. Netrukus šį Estijoje leidžiamą leidinį ketinama pradėti platinti Suomijoje bei Švedijoje.

„Tai bus bendras leidinys visoms penkioms Šiaurės Europos šalims. Dalis informacijos bus iš centrinės „Komsomolskaja pravda”, kuri leidžiama visoje Rusijoje. Taip pat bus pateikiamos Baltijos šalių naujienos”, – laikraščio turinį komentavo D.Tarasenka.

Pasak žurnalisto, rusų kalba leidžiamas savaitraštis bus spalvotas, nemažo formato, tad ir kainuos nepigiai – apie pustrečio lito.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius tikisi, jog naujasis leidinys bus kokybiškas žiniasklaidos produktas, o ne politinis įrankis.

„Norėčiau tikėtis, kad tai nebus gretimų valstybių politikos ruporas, o iš tikrųjų leidinys, skirtas politinėms aktualijoms, teisingai žurnalistiškai padarytas. O ar taip iš tikrųjų bus, bus galima pasakyti, kai jis pasirodys Lietuvos rinkoje”, – teigė D.Radzevičius.

Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) prezidentas Miroslavas Monkevičius teigė apie ketinimus platinti tokį leidinį Lietuvoje negirdėjęs, tačiau, anot jo, jau pavadinimas kelia kontraversiškus vertinimus.

„Negaliu vertinti jo turinio, tačiau jau pavadinimas nepriklausomoms, demokratiškoms valstybėms yra netinkamas. Juk tokios organizacijos kaip pionieriai, komsomolas mums asocijuojasi su represijomis, gyvenimu Sovietų Sąjungoje, kurioje buvome ne savo valia”, – sakė M.Monkevičius.

Propagandos technologijas studijuojantis politologas Nerijus Maliukevičius portalui „LRT.lt” pareiškė, kad Rusija siekia bet kokia kaina išlaikyti įtaką tiems, kurie vis dar jaučia nostalgiją sovietmečiui, todėl, pasak jų, savaitraštis neturėtų sudominti jaunosios kartos.

„Aš vis tik manau, kad tai orientuota į vyresniąją kartą. Statistikos duomenys rodo, kad tarp šios kartos atstovų rusų kalba yra populiariausia užsienio kalba. Manau, kad per tokius žiniasklaidos produktus bandoma išlaikyti rinką, informacinę erdvę”, – teigė N.Maliukevičius.

Komunistinės propagandos ruporu tarp sovietinio jaunimo buvęs „Komsomolskaja pravda” Rusijoje leidžiamas nuo 1919 metų. Šiuo metu tai lengvo turinio laikraštis, kasdien apie 30 milijonų jo egzempliorių pasiekia įvairiuose Rusijos regionuose, Nepriklausomų Valstybių Sandraugos šalyse gyvenančius skaitytojus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Lietuvoje savo tiesą vėl skleis „Komsomolskaja pravda”"

  1. Jurijus

    Taip, pionieriai ir komspomolas, ne patys geriausi gyvenime dalykai to laikmečio žmonėms, galima tik pasidžiaugti, kad pas tikrą Lietuvos pionierių „silkė” ar „kalakuto kaklas” (raudonas šlipsas, kas nežino) VISADA garbingai gulėjo kišenėj, o ne ant kaklo, o save gerbiantis komsomuolis sekmadieniais būtinai eidavo į bažnyčią. Komunistai ir Šapokos Istoriją pavartydavo. Gaila, kad komtiesa grįžta į kioskus. tuoj bus nebe lietuvos spauda, o Sąjunginės spaudos kioskai. pamenat? „pravdy net i ne budet” 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.