Velykoms atgimsta spalvos

Pavasarį pati gamta diktuoja spalvų madas. Optimistinė geltona, viltinga žydra, gyvybinga žalia – šiomis spalvomis jau visas mėnuo, kai po truputį „nusidažo” ne tik mūsų drabužiai, bet ir namai. Dabar pats tinkamiausias metas atsinaujinti: išvalyti mintis, sielą bei kūną, atnaujinti būsto interjerą ir pradėti puošti namus artėjančioms šv. Velykoms.

Sušildyti pirmųjų ryškesnių saulės spindulių vieni suskubo į parduotuves pasižvalgyti, kokių spalvų bei modelių drabužiais šį sezoną turėtume pakeisti atsibodusius niūrių spalvų šiltus bei storus apdarus. Kitiems parūpo gaivaus pavasario dvelksmo ir spalvų įleisti į namus.

Neseniai vykusi tarptautinė baldų paroda, baldų salonų organizuojami naujų kolekcijų pristatymai sulaukė milžiniško gyventojų susidomėjimo. Daugelis jau spėjo savo būsto interjerą pagyvinti šį sezoną itin madingų ryškių spalvų baldais bei aksesuarais.

Kuo ryškiau, tuo geriau

Pasak baldų parduotuvių bei interjero salonų darbuotojų, lietuviai dar gana konservatyvūs. Jie su didžiuliu susidomėjimu apžiūri naujausias baldų bei aksesuarų kolekcijas, tačiau mieliau renkasi klasikinių formų bei spalvų baldus, kuklius, neišsiskiriančius aksesuarus. Specialistai netruko pastebėti, kad pastaruoju metu atsiranda vis drąsesnių pirkėjų, nebijančių paversti namus savotišku originaliu meno kūriniu.

Pasaulio interjero dizaineriai šiais metais siūlo nebijoti eksperimentuoti spalvomis, formomis, raštais.

Šalia solidžių ir rafinuotų klasikinių baltos, juodos, rudos spalvų naujausios kolekcijos pasipildė aptrauktos raudonų, oranžinių, salotinių, turkio, baklažano, aukso spalvos baldų apmušalais, tokių pat ryškių, namams jaukumo bei išskirtinumo suteikiančių interjero detalių.

Smulkius neišraiškingus raštus šį sezoną derėtų pamiršti. Baldų ir sienų apmušalai, užuolaidos pražydo didžiulėmis gėlėmis, pasipuošė žvilgančiais egzotiškais ornamentais. Itin madingi aukso ar sidabro siūlėmis siuvinėti raštai. Audiniai – kuo prabangesni, sunkesni – tuo geriau. Geidžiamiausi šį sezoną gobelenas, žakardas, šilkas, linas, veliūras bei įvairiausi jų deriniai.

Augaliniais motyvais Lietuvos bei žymiausi užsienio šalių dizaineriai papuošė ir aksesuarus. Dar geriau – gyvos gėlės. Be jų net skoningiausias interjeras atrodo neišbaigtas ir ne toks jaukus, koks galėtų būti paskandinus jį mėgstamų ar pirmų pavasario gėlių puokštėse.

Gėlės – Velykų šaukliai

Gyvos gėlės yra ir neatsiejamas nenumaldomai artėjančios vienos gražiausių švenčių – šv. Velykų simbolis. Be šviežių gėlių, ypač narcizų ir hiacintų, ši daugiau kaip 5000 metų egzistuojanti atsinaujinimo, gyvybės ir vilties šventė (pirmieji Velykas šventė dar senovės indėnų genčių žmonės) neįsivaizduojama jau kelis amžius. Dar stipresnis jų ryšys užsimezgė 1512 metais, kai pirmą Velykų dieną ispanų jūreiviai atrado išsvajotąją žemę. Žalumoje, gėlėse skendinti šalis buvo pavadinta „Gėlių Velykomis” – ispaniškai „Florida”.

Puošdami namus Velykoms žmonės nepamiršta ir džiovintų, kartais net netikrų, daugiausia popierinių ar medžiaginių gėlių. Originalios kompozicijos iš jų kuria ypatingą nuotaiką.

Be gėlių, Velykoms namus papuošti tinka puokštelės iš džiovintų uogų, bet kokie žalumynai, plunksnos, kriauklelės – iš šių gamtos dovanų kuriamos įvairios kompozicijos, pinami šventiniai vainikėliai, kabinamos girliandos. Jais puošiami ne tik kambariai, bet ir šventinis stalas, net kai kurie patiekalai, pavyzdžiui, pyragai.

Verbų sekmadienis, žinoma, neįsivaizduojamas be žaliuoti pradėjusių medžių šakelių bei besiskleidžiančių verbų.

Papuošimus kurkite patys

Namus Velykoms patartina puošti ne tik pirktais, bet ir savo bei atžalų rankomis pagamintais rankdarbėliais iš popieriaus, kiaušinio kevalo, žalumynų, šiaudų, eglišakių, įvairiaspalvių juostų. Tegu jie ir nebus tobulai gražūs, taisyklingų formų, svarbiausia – į juos įdėta dalelė savęs, meilės, šilumos.

Tradicinėmis velykinėmis spalvomis laikoma balta, žalia, geltona bei raudona, populiarūs blizgūs aukso ir sidabro spalvų puošimo elementai. Kuo spalvingesnės ir ryškesnės bus jūsų Velykos, tuo geriau.

Tradiciniai velykiniai papuošimai – popierinės figūrėlės, angeliukai, paukšteliai, į kiaušinio lukštą „įtupdyti” pūkiniai viščiukai, šiaudiniai ar iš kitų medžiagų pagaminti kiškučiai, gėlės, juostomis ir pirmiau išvardytais dirbinukais puoštos pražydintos šakelės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.