Durys atspindi savininko požiūrį ir įpročius

Šiuolaikiniuose namuose durys ne tik atlieka savo pagrindinę funkciją – atskiria erdves, bet ir yra pripažįstamos kaip viena svarbiausių interjero detalių, bylojančių apie šeimininkų požiūrį į aplink esantį pasaulį.

Kaip bebūtų, tačiau ten, kur gyvena mėgstantys bendrauti žmonės, durys dažniausiai būna „atviros”: jaukios, tarytum kviečiančios užeiti, bendrauti, keistis teigiama energija. „Uždaros” tamsių spalvų ir sunkių konstrukcijų durys simbolizuoja atsargumą bei byloja apie šeimininkų uždarą būdą, nepasitikėjimą aplinkiniais bei savimi.

Net senovės kinų išminčiai skyrė daug reikšmės, rinkdamiesi tinkamas duris ir jas išdėstydami. Tikėta, jog didžioji dalis kuriamos namų energijos ateina būtent pro duris. Taigi kokios turi būti būsto durys, kad į namus plūstų tik gera energija, kad ji, pasak kinų, su žmogaus energija sudarytų visumą, pagaliau, kad namuose jaustumėtės laimingi, gyventumėte jaukiai ir šiuolaikiškai.

Tinkamos erdvių sargės

Kadangi durys neleidžia klajoti žvilgsniui iš vienos patalpos į kitą – natūralu, kad jos pačios interjere patraukia dėmesį: gali spinduliuoti šiluma ar būti itin santūrios, padidinti patalpą arba sukurti jaukumą ir intymumą. Durų išvaizda yra užuomina apie už jų esančių patalpų dydį, teikiamas paslaugas bei stilių.

Visos durys pirmiausia turi derėti prie bendro architektūrinio sumanymo bei proporcijų. „Paprastai užsienio gamintojai originalesnio dizaino duris gamina nevisai standartinio dydžio, būtent todėl, ši interjero detalė turi būti apgalvota jau pastato projektavimo ar renovacijos planavimo metu, antraip vėliau tai gali smarkiai sumažinti pasirinkimo galimybę”, – teigia architektas Kazimieras Rimkus.

Svarbiausias namų akcentas

Kiekvieną, atėjusį į namus, pirmiausia pasitinka lauko durys. Jos gali būti dažytos, faneruotos, laminuotos, iš medžio masyvo, dekoruotos, sunkių ar lengvų metalo konstrukcijų, net kelių apsaugos klasių. Labai svarbu, kad jos būtų tinkamai sukonstruotos, estetiškos, gerai apšiltintos, atsparios atmosferos poveikiui bei turėtų patikimas, sunkiai vagims įveikiamas spynas. „Lauko durys – it vizitinė kortelė, pristatanti, intriguojanti, bei sukelianti tam tikrą nuotaiką svečiui. Tai – namų dvasios veidrodis turintis atspindėti bendrą interjero idėją”, – pasakoja architektas K. Rimkus.

Vidinių durų pasirinkimas – įvairesnis. Skiriasi jų konstrukcija, apdaila bei kiti dekoravimo elementai. Ir visai nebūtina griauti buto sienų ar montuoti specialių pertvarų, norint pakeisti savo namų interjerą – pakanka tiesiog teisingai pasirinkti duris iš plataus šiuo metu siūlomo prekių asortimento arba jas dekoruoti.

Tarkim, pasirinkus dideles plačiai veriamas duris turi būti paliktas laisvas plotas ir erdvė – taip dar labiau bus pabrėžiamas kambario didingumas. Jei kambario sienos atrodo nuobodžiai, pasak architekto, interjerą galima pagyvinti kontrastingomis durų spalvomis, ryškiomis staktomis ar kitomis ypatingesnėmis detalėmis.

K.Rimkus pataria, kambario durų spalvą derinti prie sienų ir grindų spalvos – taip sukuriama vientiso stiliaus harmonija. Faneruotos durys gaminamos iš daugiau nei dešimt faneruotės rūšių: ąžuolo, uosio, buko, klevo, beržo, raudonmedžio, vyšnios, riešuto, juodalksnio ir kt. Pasirinkta rūšis suteiks aplinkai prabangos, ar atvirkščiai – jaunatviškumo. Specialistas pataria: „Jei durys nedera kambaryje arba jų yra per daug, nebūtina jų visai atsisakyti – vertėtų jas „paslėpti” – pasirinkti tokią pat, kaip ir sienos spalvą arba duris įstumti į sieną”.

Ankštoms, siauroms patalpoms siūlomos stiklinės arba durys su įstiklintomis angomis, kurios neužstoja šviesos ir sukuria erdvumo įspūdį. Pasirodo šiuolaikinės stiklinės durys nepraleidžia nei triukšmo, nei šilumos ir padeda atsikratyti klaustrofobijos.

Lietuviai nesivaiko naujovių

Pastebėta, kad duris Lietuvos pirkėjai dažniausiai renkasi pagal kainą, o ne išvaizdą ar konstrukcijų ypatumus. Šiuo metu didžiausią įvairaus tipo durų pasirinkimą siūlančio „Durų cento” atlikto tyrimo duomenimis, nepaisant įvairiausių rinkos naujovių, mums vis dar priimtiniausios natūralaus paviršiaus, vidutinio lygio faneruotos vidaus durys, kainuojančios apie 1200 litų. Durų centro vadovo Virmanto Baronaičio teigimu, durų ieškantys klientai dažnai apžiūrinėja originalaus dizaino ir nestandartinių spalvų (pvz., itin madingos naujovės – pilko ąžuolo faneruotės), tačiau pirkti išskirtinio gaminio santūrūs lietuviai neskuba. Lyderio pozicijų neužleidžia ir klasikinės spalvos: ąžuolo ir riešuto.

V. Baronaičio tvirtinimu, Vokietijoje ir kitose Vakarų Europos šalyse žmonės dažnai savo namus dekoruoja originalaus ir modernaus dizaino, nestandartinių spalvų aliuminio ar stiklo pluošto durimis, puikiai imituojančiomis klasikines, solidžias medines lauko duris. Ir nors šio tipo durys labai tvirtos, bei nereikalauja ypatingos priežiūros, jos Lietuvoje nėra itin paklausios. Greičiausiai todėl, jog jos mūsų šalies rinkoje tai dar naujiena. Lietuvaičiai nespėjo įvertinti jų privalumų. Pasak pardavėjų, visad populiarios – medžio masyvo vidaus durys, kurias renkasi tik išskirtiniai klientai, turintys galimybę už originalias duris išleisti daugiau nei 2000 litų.

Kad nereikėtų raudonuoti

Ko gero, geriausia duris rinktis ten, kur teikiamos ir jų montavimo paslaugos. Taip sutaupysite laiko ir gausite kitas kokybiškas paslaugas. Renkantis lauko duris, visų pirma, tikimasi susikurti saugumo jausmą ir apsaugoti savo turtą. Tačiau tai nebūtinai užtikrina sunkaus metalo konstrukcijų šarvo ar seifo tipo durys.

Ieškantiems vidaus durų, patariama pasidomėti jų konstrukcija, nesirinkti pigiausio varianto. Tokios greitai lūžta, apsibraižo, išsikraipo nuo temperatūros pokyčių, todėl jas įsigiję turėsite daug vargo varstydami, o šaižus veriamų durų girgždesys svečiui gali sukelti tokį nemalonų jausmą, kad jo neišdildys net ir labai tvarkingas ar jaukus namų vidus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Durys atspindi savininko požiūrį ir įpročius"

  1. Rūkas

    Faktas, kad lauko durys atspindi savininko charakterį mane labai nustebino. Pasirodo net ir namo durys gali parodyti koks yra namo savininkas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.