Paramos organizatoriai – vaikai

Žinia, kad Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Telšių rajono skyriaus veikliausieji – įvairaus amžiaus moksleiviai, suskambo netikėtai. Vaikai patys organizuoja paramos sunkiau gyvenantiems žmonėms rinkimą bei paskirstymą, o artėjant Velykoms imasi gerumo akcijos.

Pasak Raudonojo Kryžiaus draugijos Telšių rajono komiteto sekretorės Valės Beržienės, ši organizacija rajone vienija net 150 įvairiausio amžiaus – nuo 7 iki 20 metų – jaunimo atstovų. Skyrius didžiuojasi gausiausiu jaunuomenės būriu visoje Lietuvoje. Be tikrųjų narių, prie darbų prisideda ir maždaug keli šimtai savanorių. „Mūsų jauniausioji savanorė – dar pirmokėlė. Jau nuo ketverių metukų ji kartu su kitais įsitraukė į akcijas, ne kartą koncertavo, dalyvavo sveikinimuose, ruošė dovanėles senelių namų gyventojams”, – pasakojo Beržienė.

Kaip labdaringai veiklai pavyksta pritraukti tiek jaunimo, kai tik ir kalbama apie visuotinį sumaterialėjimą, Beržienė sakė net nemąsčiusi. Bet ne paskiausioje vietoje, matyt, yra tai, kad ši energinga moteris – Telšių „Džiugo” vidurinės mokyklos mokytoja, pati ilgai buvusi savanore, mokanti įtikinti šios veiklos prasmingumu. „Mūsų akcijose dalyvauja ne tik vaikai, bet ir jų tėvai, kiti giminaičiai. Kai pakviečiu prisidėti, niekada neatsisako. Labai tikiuosi, kad po „Raudonojo Kryžiaus” vėliava išauginsime Lietuvai neblogus žmones, kurie ir suaugę mokės padėti kitiems, žiūrės ne tik savęs. Mūsų veikla – didelė gyvenimo pamoka, pirmiausia vaikams”, – sakė Beržienė.

Svarbiausia – šiluma

Velykines ir kalėdines paramos ar, kitaip tariant, gerumo akcijas telšiškiai iš „Raudonojo Kryžiaus” vykdo jau aštuntus metus. Dovanomis pamaloninami miesto senelių namų gyventojai, sunkiau besiverčiančios šeimos. Daugiausia globotinių – vyresnio amžiaus. Ši organizacija jau antrus metus dalyvauja labdaros ir paramos fondo „Lietuvos ir JAV iniciatyvos” projekte „Maisto bankas”. Pernai telšiškiai pateko tarp penkių aktyviausiai kalėdinėje „Maisto banko” akcijoje dalyvavusių Lietuvos NVO. Produktų buvo surinkta maždaug už 4 tūkst. litų, 60-80 litų vertės maisto paketai išdalyti „Raudonojo Kryžiaus” slaugomiems žmonėms, paskirstyti per bendruomenes.

Beržienė pripažino girdėjusi, kad kai kur bet kokio maisto – kad ir dovanai gauto – žmonės nenori imti. „Mūsiškiams to nepasitaikė. Mūsų surinkti produktai buvo tikrai vertingi ir įvairūs. Ne taip, kaip dabar madinga – tik kruopos ir miltai. Pasitaikė tokių, kurie įteikus dovanas net apsiverkė. Žmonės stebėjosi, kad niekada nieko negavę, buvo taip pamaloninti”, – prisiminė Beržienė. Moters įsitikinimu, svarbiausia dovaną įteikti šiltai. „To mokome vaikus. Jei ateisi be meilės ir kokią seną kėdę pamesi – bet kas įsižeis. Mes dovanas nešame gražiai supakuotas. Svarbu, kad prie saldainių dėžės ar apelsinų būtų koks nors rankdarbis. Rankų prisilietimas yra didžiausia dovana”, – pabrėžė Beržienė.

Vaikai jaučiasi reikšmingi

Per „Maisto banko” akcijas prekybos centruose renkant maistą skurstantiesiems bei jį paskirstant svarbiausias vaidmuo teko būtent „Raudonojo Kryžiaus” vaikams. „Tai jiems leido pasijusti labai svarbiems. Mokiniams sakiau: „Jūs esate akcijos organizatoriai ir vadovai, o ne seniūnas ar mokyklos vadovas, turite pirmi pastebėti, kam ko reikia labiausiai. Iš tiesų vaikai gerai pažįsta savo bendruomenes: kas jose prasčiau maitinasi, kuriam labiau reikalinga parama. Be abejo, skirstyti paramą padeda ir kas nors iš mokyklos administracijos ar socialinių darbuotojų. Iki šiol viskas vyko sklandžiai bei skaidriai, skundų nebuvo. Atvirkščiai – gauname padėkų”, – pasakojo Beržienė.

Mokysis prašyti paramos

Nuo balandžio prasideda kasmetinė Telšių rajono „Raudonojo Kryžiaus” velykinė akcija, kai iš rajono gyventojų renkami ne tik maisto produktai, bet ir daiktai – žaislai, knygos, buities rakandai ir kt. Mokiniai turės daugiau laiko užsiimti visuomenine veikla per prasidėjusias pavasario atostogas. Be to, šią savaitę Kuršų pagrindinėje mokykloje jiems rengiama speciali stovyklėlė, kur moksleiviai bus mokomi rinkti paramą. Kartu – kaip neįsižeisti, nenusiminti, jei juos sutiktų vienas kitas pasipiktinęs gyventojas.

Pasak Beržienės, drąsos „Raudonojo Kryžiaus” jaunimui pridėjo ir prieš kiek laiko organizuotas vizitas į rajono savivaldybę. Iš pradžių moksleiviai labai bijojo valstybės tarnautojų, bet netruko įsitikinti, kad su atėjusiaisiais buvo elgtasi kaip su lygiais.

Per mažai laiko

Velykos – šeimos šventė, tad „Raudonojo Kryžiaus” jaunimas su globotiniais rengiasi švęsti mažąsias – vaikų Velykėles. Į jas rinksis kartu su senelių namų gyventojais, svečiais iš vaikų namų. „Galėtume nuveikti ir daugiau, bet esame labai užimti, būna, kad ir 24 valandų per parą nepakanka”, – sakė pagalba vietos žmonėms išgarsėjusios NVO vadovė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.