Apie būsto renovaciją – „Expo vakarų“ parodoje

Pavasarinės statybinės parodos „Individuali statyba-2007” Klaipėdoje metu organizuojama konferencija aktualiais statybų klausimais.

Šiemetė konferencijos tema – daugiaaukščių namų modernizavimas.

Anot konferencijos kuratoriaus Ričardo Grigaliūno, ši tema aktuali, nes lengvatinėmis sąlygomis įsigiję butus dar ne visi suvokia, kad tapo ne tik buto, bet ir viso namo šeimininkais.

Palankias sąlygas renovuoti butus sudaro Vyriausybė.

Ji paramą renovacijos kaštams kompensuoti didina iki 50 procentų.

„Mūsų miesto savivaldybės parama, deja, prastesnė – biurokratizmo daugiau, paramos – mažiau. Rinkimų agitacinėje kompanijoje beveik visi kandidatai mojavo būsto renovacijos koziriu – kas daroma konkrečiai?”- klausė R.Grigaliūnas.

Bankai sudaro geras sąlygas imti paskolas, todėl bendrijos ar namų savininkai, norintieji imti paskolas, gali drąsiai tai daryti.

R.Grigaliūnas prisimena, kaip prieš dešimt metų Pasaulio Bankas suteikdavo paskolą dešimties metų laikotarpiui su 11 procentų metinėmis palūkanomis.

Šiandien Klaipėdoje yra tik vienas visiškai atnaujintas namas. Daugiabučių namų savininkų bendrijos renovuotame name Debreceno gatvėje gyventojai jau džiaugiasi apšiltintu namu, už kurio šildymą reikia mokėti mažiau. Konferencijoje gyventojai savo lūpomis pasakos, kaip gyvenasi renovuotame name ir kokias kliūtis reikėjo įveikti, norint renovuoti šį daugiabutį namą.

R.Grigaliūnas pastebėjo, kad lietuviai neskuba atnaujinti savo būstų – atsilieka nuo kaimyninių šalių. O Klaipėda atsilieka ir nuo Vilniaus. Sostinėje veikia savivaldybės programa „Atnaujinkime būstą – atnaujinkime miestą”. Apie tai, kokia būsto renovacijos patirtis jau yra Vilniuje, Vokietijoje ir kokia yra Lietuvoje, klausytojams taip pat bus pasakojama konferencijoje.

„Taigi kviečiame daugiabučių namų gyventojus, bendrijų pirmininkus, būsto administratorius pokalbiui apie mūsų būstą – nuo mūsų aktyvumo, mūsų pozicijos priklauso labai daug. Jeigu norime gyventi geresniame būste ir mokėti už tai mažiau – pajudėkime patys, niekas iš šalies nepasirūpins. Jei esi būsto savininkas, esi atsakingas ir už visą pastatą, kuriame gyveni”,- mano R.Grigaliūnas.

Konferencija vyks balandžio 12 dieną 10 valandą viešbučio „Klaipėda” konferencijų salėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.