Vokietijoje sukurtas integruotas kovos su terorizmu duomenų bankas

Vokietijos vidaus reikalų ministras Wolfgangas Schaeuble (Volfgangas Šoiblė) penktadienį pranešė, jog šalyje sukurtas vieningas duomenų bankas, kuriame šalies saugumo pareigūnai galės rasti visą informaciją apie įtariamus teroristus.
„Tai naudingas ir prasmingas žingsnis, rodantis, kad Vokietija labai rimtai žiūri į kovą su islamiškuoju terorizmu”, – sakė W.Schaeuble.

Priemonė buvo įgyvendinta po ilgų ir sunkių politinių derybų.

Opozicinės partijos tokiam žingsniui nepritarė, sakydamos, jog duomenų banko sukūrimas gali prieštarauti šalies konstitucijai, taip pat tvirtai įsigalėjusiam politinių galių atskyrimo principui, kurį po Antrojo pasaulinio karo Vokietijoje įdiegė Sąjungininkai.

Žaliųjų partijos parlamento narys Wolfgangas Wielandas (Volfgangas Vylandas) reziumavo opozicijos nuomonę apie integruotą duomenų banką, sakydamas: „Viskas baigsis tuo, kad bus sukaupta per daug informacijos apie pernelyg daug asmenų, kuri bus surinkta iš per daug šaltinių ir bus prieinama per daug žmonių”.

Praėjusiais metais buvo susitarta dėl kompromisinio varianto, pagal kurį duomenų banke bus laikoma informacija, kurią surinks 38 Vokietijos saugumo agentūros. Sukaupta informacija bus suskirstyta į du lygmenis.

Pirmojo lygmens informacija bus prieinama visoms agentūroms, ją sudarys įtariamų asmenų pavardės bei slapyvardžiai, taip pat informacija apie jų išvaizdą ar skiriamuosius bruožus, pavyzdžiui, apgamus.

Antrasis lygmuo bus naudojamas kaupti informacijai apie įtariamųjų šeimas, jų ryšius, banko sąskaitas ir religinius įsitikinimus.

Po 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių Jungtinėse Valstijose, kurie iš dalies buvo suplanuoti Vokietijos teritorijoje, Vokietijos valdžia priėmė nemažai įstatymų pakeitimų, siekdama pagerinti kovą su terorizmu.

Po nepavykusių mėginimų 2006 metų liepą susprogdinti du keleivinius traukinius vakarų Vokietijoje, politinis spaudimas sukurti vieningą duomenų banką dar labiau išaugo.

Kiek anksčiau šį mėnesį su „al Qaeda” susijusi islamistinė grupuotė įspėjo Vokietiją, kad pasiųsdama savo karius į Afganistaną, ji rizikuoja tapti potencialiu teroristų taikiniu

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.