Plinta smurtas prieš vaikus informacinėmis priemonėmis

Vaikai kasdien vis labiau kenčia nuo smurto informacinėmis technologijomis ir mūsų visuomenė į tai turėtų kreipti daugiau dėmesio, teigia visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus”. „Dažnai vaikai net nežino, kad jais yra naudojamasi, o patyrę smurtą informacinėmis priemonėmis – bijo ar nežino, kur kreiptis pagalbos”, – sakė organizacijos generalinė sekretorė Loreta Trakinskienė.

Žiniasklaidoje plačiai nuskambėjusios istorijos Marijampolėje, kai internete buvo išplatinta nepilnametės egzekucijos vaizdo įrašas, ir Panevėžyje, kai buvo nustatyta kaip per kabelinės televizijos SMS pažintis buvo išnaudojamos nepilnametės – tai tik ledkalnio viršūnė. „Tačiau Lietuvoje nėra nei techninių, nei teisinių priemonių, kurie užkirstų kelią tokiam smurtui”, – kalbėjo L.Trakinskienė.

Pasaulyje skiriamas vis didesnis dėmesys smurtui internetinėje erdvėje, mobiliaisiais telefonais. Vaikai ir jaunimas yra pirmieji, kurie pasinaudoja naujovėmis, todėl didžiausia rizika, kad jie nukentės nuo smurto šiomis priemonėmis, tiek psichologiškai, tiek ir fiziškai. Todėl būtinos priemonės, kurios informacinėje visuomenėje apsaugotų vaikus nuo neigiamų veiksmų ir pasekmių. Organizacija „Gelbėkit vaikus” išskiria šias smurto apraiškos – medžiagos, susijusios su seksualiniu vaikų išnaudojimu arba psichologine žala vaikui, kūrimas ir platinimas, verbavimas internete (naudojimasis vaiko patiklumu, siekiant jį nuskriausti), taip pat įžeidinėjimai ir grasinimai.

Jau ketvirtus metus „Gelbėkit vaikus” ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos rengiamos akcijos „Gegužė – mėnuo be smurto” šiemetiniai tikslai – informuoti vaikus, jų tėvus bei plačiąją visuomenę apie grėsmes vaikų saugumui naudojantis informacinėmis priemonėmis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.