Miesto gatves ir skverus užkariauja mopedininkai

Šiemet įsigaliojus naujiems reikalavimams, motoroleriai ir mopedai prilyginti motociklams ir automobiliams – tad ir juos privalu registruoti, gauti specialų valstybinį numerį ir netgi apdrausti. Pakeitimai įvesti pačių vairuotojų sveikatos ir saugumo sumetimais. Avarijų statistika rodo, kad eismo nelaimėse nukenčia daug motorolerių ir mopedų vairuotojų, pažeidusių taisykles.

Šiemet per avariją mieste jau susižalojo vienas motorolerio vairuotojas. Praėjusiais metais susižalojo 4 mopedų bei motorolerių vairuotojai, vienas be šalmo važiavęs motorolerio keleivis žuvo.

Neblaivus nesuvaldė mopedo

Vėlų antradienio vakarą mopedo nesuvaldęs neblaivus trisdešimt dvejų metų panevėžietis susikrėtė ne tik smegenis, bet ir gerokai apdaužė transporto priemonę.

Nelaimė įvyko vakare mažiau judrioje A.Mackevičiaus gatvėje. Vairuodamas valstybinių numerių neturintį mopedą „Daelim Sfiveracing”, būdamas be šalmo, neturėdamas vairuotojo pažymėjimo A.S. ties 36-uoju namu nesuvaldė transporto priemonės ir griuvo.

Ligoninės priėmimo skyriuje medikai jam diagnozavo girtumą – 1,48 promilės, smegenų sukrėtimą. Vairuotojui buvo nubrozdinta kakta ir įplėšta dešinioji ausis. Nukentėjusiajam skirtas ambulatorinis gydymas.

Padaugėjo važinėjančiųjų

Vyriausiojo policijos komisariato Eismo priežiūros skyriaus vyresnysis specialistas Arnoldas Glodenis PB sakė, kad padaugėjo mopedų vairuotojų. „Pastebima, kad ne visi dėvi šalmus, – teigė specialistas. – Kasmet vis daugiau įsigyjama šių transporto priemonių, tačiau, nesilaikant taisyklių, gausėja ir eismo nelaimių. Šiandien galiu pasakyti atvirai – jokio nuolaidžiavimo tokiems pažeidėjams nebus. Važinėjantys be šalmų, neturintys visų reikalaujamų dokumentų transporto priemonių vairuotojai bus sulaikomi ir baudžiami”.

Mažesnė atsakomybė

Pasak A.Glodenio, šių motorinių transporto priemonių vairuotojams, pažeidusiems eismo saugumo taisykles, atsakomybė yra gerokai švelnesnė nei motociklų ar automobilių vairuotojams. „Tai, galima sakyti, grynai simbolinė atsakomybė, – teigė specialistas. – Jei automobilį ar motociklą vairuojantis asmuo yra neblaivus, neturi vairuotojo pažymėjimo, jo transporto priemonė nėra drausta – jam gresia kelių tūkstančių litų bauda. Avariją padaręs ir transporto priemonę apgadinęs mopedo vairuotojas gali būti baudžiamas nuo 100 iki 150 litų bauda”.

Nauji reikalavimai

Nuo šių metų sausio 1-osios sugriežtintas įstatymas mopedų, motorolerių vairuotojams ir savininkams. Kiekvienas, įsigijęs mopedą, privalo turėti jo pirkimo dokumentą. Jis reikalingas registruojant transporto priemonę. Visiems mopedams ir motoroleriams nuo šiol išduodami specialūs valstybiniai numeriai. Transporto priemonėms reikalinga techninės apžiūra, jos turi būti draustos. Mopedo techninę būklę rodo ant valstybinio numerio užklijuotas specialus lipdukas ir atžyma techninių apžiūrų talone.

Mopedus registruoja ir 15-mečiai

Valstybinės įmonės „Regitra” Panevėžio filialo viršininkas Rimantas Kaulinskas PB sakė, kad pastaruoju metu aktyviau registruojami mopedai ir motoroleriai. „Iš viso nuo metų pradžios jau 26 panevėžiečiai užregistravo šias transporto priemones, – teigė viršininkas. – Didžioji dalis – per praėjusią savaitę. Pats jauniausias šios transporto priemonės savininkas – 15-metis. Buvom užsisakę 100 valstybinių numerių, tai dabar dar jų yra. Numerių tikrai nepritrūksime, nes, pastebėję, kad jau mažai liko, užsisakysime papildomai”.

Norintiesiems užregistruoti mopedą ar motorolerį teks susimokėti 48 litus. Atvykstant registruoti šios transporto priemonės būtina turėti įsigijimo ir draudimo dokumentus. Pasak R.Kaulinsko, jei mopedas pirktas parduotuvėje, pateikiamas iš ten gautas dokumentas. Tačiau nemažai tokių transporto priemonių panevėžiečiai yra pirkę turguose.

Būtini registravimui dokumentai

„Dar kurį laiką priimsime registruoti ir turguje pirktus motorolerius ar mopedus, – sakė viršininkas. – Registruojantis šią transporto priemonę asmuo turės užpildyti deklaraciją, kurioje turės nurodyti, kur ir kada ją pirko. Jei motorolerį registruojantis asmuo yra nepilnametis, deklaraciją pildo vienas iš tėvų”.

Atvykstant registruoti, jau būtina turėti draudimo liudijimą. Tačiau pastebėta, kad turguose pirktų transporto priemonių draudikai nelabai nori drausti, nes neturi jų techninių davinių. Todėl pirmiausiai reikia su mopedu atvykti į „Regitrą”, kur jis bus apžiūrėtas, bus nustatyti jo duomenys ir išrašytas sutikrinimo aktas. Tuomet, šį dokumentą pristačius į draudimą, gaunamas ir draudimo polisas.

Įregistravus mopedą ar motorolerį, privalu pereiti techninę apžiūrą. Registruojant išduodamas transporto priemonės registravimo talonas, kuriame daromos apžiūrų atžymos.

Be to, kiekvienas mopedo ar motorolerio vairuotojas privalo turėti vairavimo mokyklos išduotą pažymą, kad jis yra išklausęs vairavimo kursus. Šią pažymą privalu vežiotis su kitais transporto priemonės dokumentais. Ši pažyma nereikalinga pilnamečiams, turintiems bet kurios kategorijos vairuotojo pažymėjimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.