JT žmogaus teisių ekspertas kritikuoja Iraną dėl mirties bausmės nepilnamečiams nusikaltėliams

Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių ekspertas ketvirtadienį sukritikavo Iraną dėl „nepriimtinos” praktikos vykdyti mirties bausmę nepilnamečiams nusikaltėliams ir paragino Teheraną sušvelninti visus tokius mirties nuosprendžius.
JT specialusis pranešėjas neteisminių ir suminių bausmių klausimais Philipas Alstonas (Filipas Olstonas) išplatintame pranešime teigia, kad per pastaruosius dvejus metus mirties bausmė buvo įvykdyta keturiems nepilnamečiams, o dar penki šiuo metu laukia, kada bus įvykdytas mirties nuosprendis.

„Irane nepilnamečiams vykdoma mirties bausmė yra visiškai nepriimtina”, – priduria Ph.Alstonas.

„Iranui laikas pademonstruoti, kad jo įsipareigojimai laikytis tarptautinės teisės apima konkrečius veiksmus, o nėra vien tik tušti žodžiai”, – nurodo ekspertas ir ragina Teheraną „nedelsiant sušvelninti” visus mirties nuosprendžius, skirtus už nusikaltimus, padarytus iki 18 metų amžiaus.

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch” (HRW) praėjusią savaitę pareiškė, kad pagal mirties bausmės vykdymą nepilnamečiams Iranas „pirmauja pasaulyje”.

JT ekspertas atkreipia dėmesį, kad Iranas „aiškiai ir nedviprasmiškai” šiuo klausimu įsipareigojo laikytis tarptautinės praktikos 1994 metais ratifikuodamas Tarptautinę vaiko teisių konvenciją.

Ph.Alstonas teigia iš viso išnagrinėjęs 15 bylų, kuriose per pastaruosius dvejus metus jauniesiems nusikaltėliams Irane skirta galima mirties bausmė. Du iš nuteistųjų buvo išteisinti, vieno byla dar peržiūrima.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos taip pat vis garsiau reiškia susirūpinimą dėl Irane išaugusio mirties nuosprendžių skaičiaus, kuris, kaip nurodo „Human Rights Watch”, pernai padidėjo 80 proc. iki 177.

Pasak Jungtinėse Valstijose įsikūrusios organizacijos, mirties bausmė dažnai įvykdoma po slaptų teismo procesų, kurie net neatitinka menkiausių tarptautinių standartų.

HRW nurodo atvejį, kai 2006 metų liepą Irano teismas po vieną dieną trukusio teismo proceso myriop pasmerkė 10 vyrų.

Sausį išplatintame bendrame pranešime Ph.Alstonas ir dar du kiti JT ekspertai įspėjo, kad kaltinamųjų ir mirties nuosprendžių šioje byloje negalima pateisinti „po teismų, kurie išsityčiojo iš teisingumo proceso reikalavimų”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.