Juščenka nuo kaltinimų vyriausybei perėjo prie parlamento kritikos

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, trečiadienį suabejojęs Viktoro Janukovyčiaus vadovaujamos vyriausybės teisėtumu, ketvirtadienį užsipuolė premjerui lojalų parlamentą, kaltindamas jį teisine savivale, Konstitucijos ignoravimu, „tuščiais pažadais ir deklaracijomis”.
Parlamento rinkimų metinėms skirtame pareiškime, kurio tekstą cituoja prezidento spaudos tarnyba, V.Juščenka pareikalavo oponentų Aukščiausiojoje Radoje nedelsiant nutraukti „antikonstitucinius veiksmus”.

Parlamento atstovai kol kas nieko nekomentuoja. Anksčiau V.Janukovyčiaus šalininkai yra sakę, jog nepaklus galimam prezidento įsakui paleisti Radą ir pasirengę kelti pirmalaikių prezidento rinkimų klausimą.

V.Juščenkos varžovas per 2004 metų rinkimus, V.Janukovyčius vyriausybei ėmė vadovauti 2006-ųjų vasarą. Rados remiamas jis stengiasi dar labiau apkarpyti ir taip jau 2004 metų politinės reformos suvaržytus prezidento įgaliojimus.

Konfliktas dar labiau paaštrėjo, kai į vyriausybę perėjo buvęs V.Juščenkos bendražygis iš „oranžinės revoliucijos” laikų, ekspremjeras Anatolijus Kinachas bei prie daugumos Radoje prisijungė kai kurie deputatai iš opozicinių frakcijų. Po to premjero šalininkai Radoje vėl prabilo apie planus padidinti koaliciją iki „konstitucinių” 300 balsų vietoj dabartinių 250-260.

PALEIDIMO GRĖSMĖ

Prezidentas kaip „antikonstitucinių veiksmų” pavyzdį nurodė faktą, kad Ministrų kabineto įstatymas buvo priimtas ir daugumos koalicija formuojama ne frakcijų, bet individualios deputatų narystės pagrindu.

„Labai atsakingai pareiškiu – Ukrainos Aukščiausiosios Rados metų veiklos rezultatai neatitinka piliečių lūkesčių, paskirus pozityvius laimėjimus nubraukia sisteminga politinė ir teisinė savivalė, o neigiamų tendencijų tempai ir vėl patvirtina, kad pažadai ir deklaracijos – tik tušti žodžiai”, – sakoma pareiškime.

„Reikalauju, kad parlamento ir vyriausybės dauguma atsisakytų neteisėtų veiksmų… Nerezultatyvių apskritųjų stalų laikas baigėsi. Politikai turi prisiimti atsakomybę. Priešingu atveju savo žodį tars Ukrainos žmonės”.

Prezidentas šį pareiškimą paskelbė praėjus parai po jo sekretoriato vadovo Viktoro Balohos pasakytų žodžių, kad politinę krizę reikia įveikti „greitai ir ryžtingai”, ir kad sekretoriatas pasirengęs nedelsiant parengti įsaką dėl Rados paleidimo, jei valstybės vadovas pritars tokiam sprendimui.

Apie tai, jog būtina paleisti parlamentą ir skelbti pirmalaikius rinkimus jau kelintą mėnesį kalba didžiausios opozicinės frakcijos lyderė Julija Tymošenko. Prezidentas iki šiol tokį žingsnį vadino netikslingu.

Pagal Konstituciją šalies vadovas turi teisę paleisti Radą, jei parlamentas nepradėjo plenarinių posėdžių per 30 dienų ir jei per mėnesį nebuvo suformuota deputatų frakcijų koalicija, o per 60 dienų – vyriausybė.

Prezidento nuomone, dabartinė parlamento dauguma suformuota pažeidus Pagrindinį Įstatymą.

„Tai, kas šiandien vyksta Aukščiausiojoje Radoje – tai ne šiaip koalicijos pertvarka, tai atvira Ukrainos rinkėjų valios revizija, Konstitucijos pažeidimas ir tiesus kelias į teisinę savivalę”, – pareiškė V.Juščenka.

Prezidentas mato tik du būdus padėčiai parlamente įveikti: arba koalicija bus formuojama frakcijų pagrindu, pagal Konstituciją, arba jis bus priverstas skelbti, kad Rados įgaliojimai nutraukiami pirma laiko.

„Konstitucija numato tikslią koalicijos formavimo procedūrą. Šia tema nesirengiu diskutuoti. Aš esu Konstitucijos garantas”, – pareiškė prezidentas.

V.Juščenka pranešė sukvietęs parlamento frakcijų vadovus, kad oficialiai praneštų jiems savo poziciją šiuo klausimu.

„Jei iškils būtinybė dar kartą susitikti su premjeru, esu pasirengęs tai padaryti ir dar kartą pasakyti tą, ką dabar sakau prieš televizijos kameras”, – pažymėjo šalies vadovas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.