Šalies intelektualai pakartos grafo žygį Nerimi

Gera žinia kelionių upėmis mėgėjams: iki balandžio 15 dienos dar galima užsiregistruoti į ekspediciją „Neris ir jos krantai. Konstantino Tiškevičiaus keliais po 150 metų”. Jos dalyviai plauks valtimis Nerimi nuo Kameno kaimo Baltarusijoje iki šios upės santakos su Nemunu Kaune. Baltarusiai Nerį vadina Vilija.

Kelionė prasidės birželio 5 dieną. Daugiau kaip 450 kilometrų atstumą – 229 km Baltarusijoje ir 225 km Lietuvoje – planuojama įveikti per mėnesį.

Patyrę kelionių organizatoriai Lietuvos keliautojų sąjungos pirmininkas Algimantas Jucevičius ir viešosios įmonės „Baltijos aplinkos forumas” projektų vadovas Kęstutis Navickas neabejoja, kad tai bus įdomi ir net egzotiška kelionė.

„Neris – viena gražiausių mūsų šalies upių. O savo aukštupyje ji tiesiog nuostabi”, – sako Navickas.

Užsirašinėjo dienoraštyje

Beveik tą pačią birželio dieną, tik prieš pusantro šimto metų, į medinę plokščiadugnę valtį sėdo vienas garsiausių to meto Lietuvos didikų grafas Konstantinas Tiškevičius ir trys jo bendrakeleiviai.

Istorikai tvirtina, jog šis iš pirmo žvilgsnio paprastas grafo žygis tapo didžiausia ir žymiausia XIX amžiaus kelione Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje, mat Tiškevičius plaukė mokslo tikslais – matavo ir aprašė Neries aukštupį, greta upės esančias vietoves.

Kelionėje patirtus įspūdžius, etnografijos, geografijos, istorijos ir kitokius duomenis grafas užsirašinėjo dienoraštyje. Po jo mirties pagal šią medžiagą buvo išleista Tiškevičiaus knyga „Neris ir jos krantai”.

Grupė dabartinių Vilniaus intelektualų – menininkai Vytautas Damaševičius ir Saulius Pilinkus, istorikai Vida Girininkienė ir Vykintas Vaitkevičius, orientalistikos specialistas Vytis Vidūnas ir garsus keliautojas Algimantas Jucevičius bei kiti sumanė pakartoti grafo Tiškevičiaus ekspediciją.

Mėgėjai išgerti nekviečiami

Keliauti bus stengiamasi tiksliai pagal grafo knygą – išlipti į krantą tose pačiose vietose, aplankyti tuos pačius kaimus ir miestus. Žygio organizatoriai tikisi, jog bus įdomu palyginti grafo ir dabartinius įspūdžius, pamatyti permainas.

Projektą įgyvendinti ėmėsi Lietuvos keliautojų sąjunga, Neries regioninio parko direkcija, viešosios įmonės „Vilniaus rotušė”, „Baltijos aplinkos forumas”, „Bliūškis”. Pasak organizatorių, prie jų gali prisidėti ir daugiau organizacijų – laukiamos visų idėjos ir siūlymai.

Pasak ekspedicijos koordinacinio komiteto sekretoriaus Navicko, dalyvauti ekspedicijoje Baltarusijoje užsirašė jau kelios dešimtys žmonių.

Norintieji plaukti Baltarusijos teritorijoje turėtų paskubėti, nes prireiks laiko gauti vizas ir sutvarkyti kitokius formalumus. Užsirašyti į šią ekspediciją galima specialiai jai sukurtame interneto tinklalapyje www.nerimi.lt.

Laivais, palapinėmis, miegmaišiais ir kitokiais turizmo reikmenimis, taip pat maistu keliautojams teks pasirūpinti patiems. Ekspedicijos tempas nebus didelis, nes tai ne sportinė kelionė. Kasdien bus nuplaukiama tik maždaug po 20 kilometrų, kartais net mažiau, kad būtų galima suspėti aplankyti visas tas grafo Tiškevičiaus lankytas vietas.

Ekspedicijos rengėjai įspėjo nekviečiantys į šią kelionę mėgėjų išgerti, triukšmauti, šiukšlinti. „Tai ne eilinis pramoginis žygis po gamtą su „pikniku”, o kraštotyros ekspedicija, todėl turėtume būti kultūringi, juo labiau svetimame krašte”, – sakė Navickas.

Per šią kelionę bus atsiribota ir nuo politikavimo – pasak jos rengėjų, kur kas svarbiau yra geri kaimyniški šalių santykiai bei pagarba, kurią lietuvių ir baltarusių tautos nuo seno jaučia viena kitai. Juo labiau jog grafas Tiškevičius priklauso abiems šioms tautoms: jis gimė ir gyveno Lahoisko miestelyje – dabartinėje Baltarusijos teritorijoje, tačiau buvo labai garsus ir Vilniuje.

Pasitiks su duona ir druska

Pasak ekspedicijos organizatorių, Baltarusijos kraštotyrininkai, specialistai entuziastingai pritaria šiai kelionei ir žada taip pat joje dalyvauti.

Keliautojai susitiks su miestų, per kuriuos teka Neris – Vilija, valdžios atstovais, vietos lietuvių bendruomene, dalyvaus folklorinėse vakaronėse, ekskursijose.

Birželio viduryje pasiekusius Lietuvą ekspedicijos dalyvius Vilniaus rotušėje priims sostinės vadovai, keliautojai lankysisi Verkių-Pavilnių ir Neries regioniniuose parkuose, dalyvaus Rasos šventėje Žvėryne ir Verkiuose.

Apie šią ekspediciją bus kuriamas dokumentinis filmas, o kelionės medžiagą planuojama išleisti atskira knyga.

Jau netrukus – balandžio 4 dieną ekspedicijos rengėjai kviečia būsimos kelionės dalyvius ir visus, kurie domisi šalies kultūra bei gamta, ateiti į Lietuvos nacionalinį muzijų, kur garsus archeologas Aleksejus Luchtanas skaitys paskaitą apie Neries vidurupio archeologinius paminklus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.