Lietuvoje dažniausiai naudojamos operacinės sistemos priklauso Windows šeimai

Interneto vartotojų naudojamos operacinės sistemos, monitorių parametrai, naršyklės, paieškos sistemos ir interneto katalogai – tai informacija, parodanti ne tik kompiuterinės technikos pažangą šalyje, bet taip pat atskleidžianti su interneto naudojimu susijusias tendencijas. Visą šią informaciją ir dar daugiau galima rasti svetainėje RankingCEE.com, kurioje skelbiami 6 – ių Centrinės ir Rytų Europos valstybių – Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Čekijos ir Ukrainos – duomenys.
Remiantis 2007 m. kovo 13 – 19 d. duomenimis, Lietuvoje, dažniausiai naudojamos operacinės sistemos priklauso Windows operacinių sistemų šeimai (ja naudojasi 99,4% Lietuvos internautų), o Unix šeimos operacines sistemas turi tik labai nedidelė Lietuvos internautų dalis – 0,5%. Nagrinėjant įvairių Windows operacinių sistemų versijų populiarumą, matyti, kad neabejotinai pirmauja Windows XP sistema, kuria naudojasi 91,3% Lietuvos interneto lankytojų. Kitos dvi pagal populiarumą yra Windows 2000 ir Windows 98 sistemos (jomis atitinkamai naudojasi 3,6% ir 3,2% internautų). Ne taip seniai atsiradusią Windows Vista operacinę sistemą turi tik 0,4% Lietuvos interneto vartotojų.
Naudojimasis interneto resursais sunkiai įsivaizduojamas be interneto naršyklės. Šiuo metu tyrime dalyvaujančiose Europos valstybėse populiariausios trys interneto naršyklių grupės: MSIE (Microsoft Internet Explorer), Firefox ir Opera. MSIE naršyklėmis naudojasi didžioji dauguma tiriamųjų šalių interneto vartotojų, tačiau daugiausia internautų (net 80,1%) jomis naudojasi Lietuvoje. Populiariausia MSIE naršyklių versija Lietuvoje yra 6.x (ją turi 64,9% internautų), naudojamos ir 7.x (14,0%) bei 5.x (1,2%) versijos. Antra pagal populiarumą yra Firefox naršyklių grupė. Nors šiuo metu Lietuvoje ja naudojasi tik gana nedidelė interneto vartotojų dalis – 12,2%, tačiau jos populiarumas nuolat (nors ir lėtai) auga (prieš porą metų ja naudojosi beveik 4 kartus mažesnė internautų dalis). Opera naršyklėmis naudojasi tik 6,9% Lietuvos interneto lankytojų.
Naršymą internete ir informacijos suradimą palengvina paieškos sistemos. Dabartiniu metu paieškos sistemų pasiūla yra pakankamai didelė, tačiau pirmaujanti Lietuvoje yra Google, kuria mūsų šalyje naudojasi rekordiškai daug internautų (net 98,9%). Įdomu ir tai, kad nors kitose tiriamose šalyse Google paieškos sistema taip pat yra viena iš populiariausiųjų, tačiau ja naudojasi žymiai mažiau internautų nei Lietuvoje, pavyzdžiui, Lenkijoje – 83,9%, Ukrainoje – 57,6%, Estijoje – 41,9%. Šiose šalyse pakankamai populiarios yra ir vietinės paieškos sistemos. Labai nedaug Lietuvos interneto vartotojų naudoja Yahoo (0,7%) ir MSN (0,3%) paieškos sistemas, pastarųjų naudojimas kitose tiriamosiose šalyse irgi nėra didelis.
Svarbi priemonė vykdant paiešką internete yra ir internetiniai katalogai, leidžiantys ieškoti informacijos pagal atskiras temas. Lietuvoje populiariausi Online.lt ir Directory.google.com katalogai – jais atitinkamai naudojasi 63,7% ir 31,5% internautų.
Svetainėje RankingCEE.com pateikiama informacija apie interneto lankytojų naudojamus monitoriaus parametrus. Lietuvoje populiariausia ekrano raiška (ja naudojasi net 72,3% internautų) yra 1024×768. Žymiai mažiau populiarios yra 1280×1024 (21,0%) ir 800×600 (5,9%) ekrano raiškos. Dažniausiai naudojamas spalvų gylis yra 32 bitų (89,4% internautų), ne tokie populiarūs yra 16 bitų (7,4%) ir 24 bitų (2,8%) spalvų gyliai.
gemiusTraffic tyrimas, kuris yra RankingCEE.com svetainėje pateikiamų duomenų pagrindas, remiasi slapukų technologija, leidžiančia stebėti ir tirti interneto vartotojų elgseną. Reikėtų paminėti, kad slapukų priėmimas Lietuvoje yra gana didelis (kaip ir kitose tiriamose šalyse) ir siekia 99,4%.
Nagrinėjant lietuviškų interneto svetainių lankytojų geografinę padėtį, matyti, kad jose lankosi ne tik Lietuvos, bet ir užsienio valstybių internautai. Daugiausia užsieniečių jungiasi iš Didžiosios Britanijos (16,9% visų užsienio šalių internautų, besilankančių lietuviškose svetainėse), JAV (14,1%), Vokietijos (9,8%), Latvijos (9,2%), Airijos (5,9%) bei kitų valstybių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.