Po policijos ir jaunimo susirėmimų Paryžiuje varžovai užsipuolė Sarkozy

Po naktį Paryžiaus geležinkelio stotyje kilusių susirėmimų trečiadienį politiniai varžovai apkaltino dešiniųjų kandidatą į prezidentus Nicolas Sarkozy (Nikolia Sarkozi) įtampos tarp jaunuolių ir policijos didinimu.
Pasak pareigūnų, neramumai „Gare du Nord” terminale antradienį prasidėjo policijai sulaikius 33 metų nelegalų migrantą, kuris paprašytas parodyti bilietą, puolė kontrolierius.

Stotyje, iš kurios išvyksta traukiniai į šiaurinius Paryžiaus priemiesčius, buvę jaunuoliai tvirtino, kad policija šiukščiai elgėsi su įtariamuoju. Šaukdami „Sarkozy – veidmainis!”, šimtai jaunuolių ėmė mėtyti į policiją gėlių vazonus ir butelius. Neramumai tęsėsi kelias valandas.

Parduotuvių vitrinas išdaužiusiems jaunuoliams išvaikyti policija panaudojo ašarines dujas. Per incidentą sulaikyta 13 žmonių.

2005 metais skurdžiuose Paryžiaus priemiesčiuose ir kituose Prancūzijos miestuose kilus riaušėms, N.Sarkozy įrodė esąs tvirtas tvarkos ir teisingumo šalinininkas, o politiniai varžovai suskubo apkaltinti jį kurstant priešiškumo tarp jaunimo ir policijos atmosferą.

Socialistų pareigūnai pareiškė, kad antradienio susirėmimai yra N.Sarkozy „provokuojančių įpročių ir kalbos” palikimas, o jų kandidatė į prezidentus Segolene Royal (Segolen Ruajal) teigė, jog smurtas išryškino N.Sarkozy politines nesėkmes.

„Per penkerius gyvenimo prie dešiniųjų vyriausybės, kurios pagrindinė kampanijos tema buvo saugumas, metus matome, kad visa tai – tik šnipštas”, – televizijos kanalui „Canal+” sakė S.Royal.

M.Sarkozy, pirmadienį pasitraukęs iš vidaus reikalų ministro pareigų, idant galėtų visą laiką skirti rinkimų kampanijai, pateisino policijos veiksmus.

„Noriu prancūzams pasakyti, kad aš nebūsiu sukčių, apgavikų, nesąžiningų žmonių <...> tų, kurie mano, kad tam, jog būtum išgirstas, reikia nusiaubti geležinkelio stotį ir sulaužyti viešąją įrangą, apmokėtą mokesčių mokėtojų, pusėje”, – pareiškė jis.

Francois Baroinas (Fransua Baruanas), pakeitęs N.Sarkozy vidaus reikalų ministro poste, sakė, kad bilietų kontrolės sustabdytas vyras yra kilęs iš Kongo ir gerai žinomas policijai.

Prieš savaitę policija sukėlė didžiulį visuomenės pasipiktinimą, kai kelioms valandoms Paryžiuje buvo sulaikiusi mokytoją, bandžiusią netoli mokyklos, kurioje dirba, neleisti suimti nelegalaus imigranto.

Dienraštis „Le Monde” redakcijos skiltyje rašo, kad abu įvykiai išryškino tarp policijos ir dalies prancūzų tvyrant „nesupratimo klimatą”.

N.Sarkozy, stengdamasis sušvelninti užsitarnautą savo kaip „vyriausiojo Prancūzijos policininko” įvaizdį, susitikinėjo su gamyklų darbininkais, o nesenose rinkimų agitacijos kalbose citavo eiles.

Tačiau kritikai teigia, kad daugelis gyvenančiųjų priemiesčiuose, kuriuos 2005 metais nusiaubė baisiausios per pastaruosius 40 metų riaušės, jam ir toliau jaučia neapykantą

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.