Vokietijos siūlomas naujas degtinės apibrėžimas nenaudingas Lietuvai ir Lenkijai

Europos Sąjungoje pirmininkaujanti Vokietija pasiūlė naują degtinės apibrėžimą, kuris neatitinka Lenkijos reikalavimo aiškiai atskirti iš bulvių ir grūdų gaminamą alkoholį nuo gaunamo iš tokių žaliavų kaip bananai ar vynuogės. Tai trečiadienį sužinojo naujienų agentūra PAP.

Labai galimas dalykas, jog ES šalys pritars šiam pasiūlymui, teigia informuoti šaltiniai, kadangi „ši tema visiems jau įkyrėjo”. Be to, Vokietija siūlo skirstyti degtinę į dvi kategorijas. Alkoholinis gėrimas, gaminamas iš „tradicinių” žaliavų, t.y. iš bulvių ir grūdų, būtų vadinamas tiesiog degtine. Iš kitų žaliavų pagamintos degtinės, taip pat „tradicinės” degtinės su skoniniais priedais sudėtis turėtų būti nurodyta ant butelio.

Gamintojams šiuo klausimu paliekama visiška veiksmų laisvė. „ES normos tik pažymi, kad sudėtis turi būti nurodyta suprantamai ir įskaitomai. Tad niekas nedraudžia, kad užrašas „pagaminta iš bananų” atsirastų ant kamščio ar butelio dugno”, – ironizuoja Vakarų šalių atstovai ES Taryboje.

Savo neigiamą požiūrį į šį pasiūlymą išdėstė Lenkija ir Lietuva, kurios reikalauja, kad degtine būtų vadinamas tik tradiciniu būdu gaminamas alkoholis. Danija ir Švedija taip pat kritikuoja Vokietijos pasiūlymą, teigdamos, kad siūlomas ženklinimas klaidins vartotojus. Kitos delegacijos, neoficialiais duomenimis, linkusios sutikti su naujuoju apibrėžimu.

Jis naudingas Didžiajai Britanijai, Prancūzijai ir Vokietijai, kur degtinė plačiu mastu gaminama iš „netradicinių” žaliavų, pavyzdžiui, iš vynuogių ir bananų.

Pasaulyje 90 procentų degtinės gaminama iš grūdų ir bulvių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.