„Kino pavasario“ siurprizas – išeivės lietuvės filmo premjera

Tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris” rubriką „Nauji atradimai” netikėtai papildė filmas – siurprizas. Šiurpų mistinį trilerį „Laiko garsai” prancūzų kalba sukūrė lietuvių režisierė ir scenaristė Alantė Kavaitė (Kavaliauskaitė), kuri kino patirties sėmėsi iš Donato Banionio pamokų ir vaidino Raimundo Banionio dramoje „Džiazas”, bet po to emigravo į Prancūziją ir šiuo metu gyvena Paryžiuje.
„Labai apsidžiaugiau, kai sužinojau, kad mano debiutinis filmas bus rodomas Lietuvoje. Esu nepaprastai laiminga, kad galėsiu pristatyti savo kūrinį „Kino pavasario” žiūrovams. Man tai bus proga prisiminti lietuvių kalbą”, – teigė iš vieno festivalio į kitą nuolat keliaujanti Alantė Kavaitė (Kavaliauskaitė), kurią ruošiasi pasveikinti Lietuvoje gyvenantys tėvai.
Lietuvių menininkės filmas pasakoja apie jauną merginą, trokštančią išsiaiškinti mamos žmogžudystės paslaptį. Šarlotė Neris dirba garso inžiniere dokumentinių filmų kūrybinėse grupėse. Sužinojusi apie paslaptingą savo mamos žmogžudystę, mergina ryžtasi po ilgos pertraukos sugrįžti į gimtąjį miestelį. Ji trokšta surasti atsakymus ir viską tiksliai išsiaiškinti, nes policijos pareigūnai gan vangiai tiria žiaurų nusikaltimą ir neranda jokių svarbių įkalčių, o miestelio vadovai yra paskendę korupcijos liūne. Vieną naktį Šarlotė pradeda klausyti kasetėje įrašyto mamos balso ir atranda neįtikėtiną fenomeną: balsai iš praeities persipina su dabartiniais garsais ir įvairiais triukšmais.
Alantei Kavaitei pavyko meistriškai sukurti klaustrofobinę atmosferą ir supinti mistikos kupiną surealizmo labirintą, kuriame įstrigusi jauna mėgina neįprastomis priemonėmis išspręsti sudėtingą detektyvinį rebusą. Nuo pat pirmųjų kadrų filmas patraukia dėmesį originaliu garso efektų panaudojimu ir įdomiais vizualiniais sprendimais. Prancūziškai lietuviško trilerio stiprybę užtvirtina įsimintinas jaunosios aktorės Emilie Dequenne (ją žiūrovams primins brolių Dardenne’ų drama „Roseta”) vaidmuo ir preciziškai suplanuotas scenarijus, kuriame netrūksta nenuspėjamų paslapčių ir įvairiausių netikėtumų.
Alantės Kavaitės debiutiniam filmui gražių žodžių negailėjo prestižinio leidinio „Variety” recenzentas Robertas Koehleris, pastebėjęs, kad lietuvių kilmės režisierė ir scenaristė įkvėpimo sėmėsi iš kriminalinio kino klasikų Henri-Georges Clouzot, Claude’o Chabrolio ir Briano DePalma’os. Tuo tarpu Los Andželo kino festivalio AFI kataloge poetiškas kūrinio stilius prilyginamas ankstyviesiems Romano Polanskio darbams.
Vos po kelių premjerinių seansų Los Andžele filmo prodiuseris Antoine’as Simkine’as sulaukė didelio Holivudo kompanijų susidomėjimo ir pardavė amerikiečiams teisę sukurti „Laiko garsų” perdirbinį anglų kalba.
Išskirtiniai filmo „Laiko garsai” seansai „Kino pavasaryje” vyks balandžio 1 d. ir balandžio 2 d. 22:00 kino centro „Coca-Cola Plaza” 6-ojoje salėje. Abiejuose seansuose dalyvaus režisierė Alantė Kavaitė (Kavaliauskaitė), kuri pristatys savo filmą ir bendraus su Lietuvos žiūrovais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.