JAV Senatas pritarė pajėgų išvedimui iš Irako

JAV Senatas antradienį pritarė įstatymo projektui, kuriame numatoma kariniuose veiksmuose Irake dalyvaujančias pajėgas išvesti iki kitų metų kovo 31 dienos.
Baltieji rūmai pagrasino, kad jie vetuos šį įstatymo projektą, kurio patvirtinimas aukštuosiuose rūmuose yra dar vienas žingsnis atviros Kongreso konfrontacijos su prezidentu George’u W.Bushu (Džordžu V.Bušu) dėl karo Irake link.

Senatas 50 balsų prieš 48 atmetė pataisą, kuri numatė išbraukti pajėgų išvedimo terminą iš 121,6 mlrd. dolerių (315 mlrd. litų) biudžeto projekto. Dauguma šių lėšų teks kariniams veiksmams Irake ir Afganistane.

Kadangi buvo neaišku, kaip pasibaigs balsavimas, JAV viceprezidentas Dichas Cheney (Dikas Čeinis) buvo Kapitolijuje, kad tuo atveju, jei senatorių balsai būtų pasidaliję po lygiai, jis atiduotų lemiamą balsą. Ši viceprezidento teisė numatyta konstitucijoje.

Manoma, kad galutinis balsavimas dėl šio įstatymo projekto bus surengtas dar šią savaitę.

Po balsavimo Senate Baltųjų rūmų atstovė spaudai Dana Perino kalbėjo apie pastaruoju metu Irake matomus „padrąsinančius ženklus”.

„Prezidentas nusivylęs, kad Senatas patvirtino įstatymo projektą, kurį jis vetuos ir kuris neturi jokių galimybių įgyti įstatymo galią”, – pridūrė ji.

Tačiau demokratai pasiryžę tvirtai ginti savo poziciją.

„Šis karas nėra vertas to, kad dėl jo būtų pralietas dar bent vienas amerikiečių kraujo lašas”, – sakė Senato daugumos lyderis, demokratas iš Nevados Harry Reidas (Haris Ridas), ragindamas įtraukti į karo biudžetą pajėgų išvedimo planą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.