Lenkija: sąmyšis kairiųjų stovykloje

Paviešintas buvusio Lenkijos premjero ir įtakingo verslininko pokalbis sukėlė socialdemokratų pasipiktinimą ir dešiniųjų entuziazmą ištirti kairiųjų „reikaliukus”

Vieno Lenkijos dienraščio paskelbti buvusio aukšto valstybės pareigūno kairiųjų valdymo laikais Jozefo Oleksy pokalbio su vienu turtingiausių ir įtakingiausių lenkų oligarchų įrašai sukrėtė Lenkijos kairiuosius. Buvęs premjeras, vis dar įtakingas Socialdemokratų partijos veikėjas, per neoficialų pokalbį su verslininku Aleksandru Gudzowaty išvadino prezidentą Aleksanderą Kwasniewskį sukčiumi, kuris sukūrė politinį kapitalizmą, o savo politinę grupuotę apkaltino neskaidriais privatizavimo sandoriais ir finansinėmis machinacijomis per rinkimų kampaniją.

Valdančioji dešinės koalicija trina rankas ir ketina įdėmiau pasidomėti kairiųjų politikų turtu.

Iš kur turtai?

Oleksy per pokalbį su verslo magnatu (pagrindinis verslas – dujų importas iš Rusijos) apšmeižė kone visus socialdemokratų politikus, savo partijos kolegas. Labiausiai kliuvo prezidentui Kwasniewskiui, kuris, anot buvusio premjero, sukūrė Lenkijoje politinį kapitalizmą. Oleksy tvirtino, kad buvęs prezidentas nesąžiningai susikrovė turtus ir niekada nesugebės įrodyti, iš kur ėmė pinigų įsigyti 400 kv. metrų prabangų butą Varšuvoje, rezidenciją netoli Varšuvos, kelis sklypus bei namus kitose vaizdingose vietose.

Kliuvo ir buvusiam kairiųjų kandidatui į prezidentus Marekui Borovskiui. Pasak Oleksy, jis neskaidriai finansavo savo rinkimų kampaniją ir savinosi pinigus iš partijos kasos.

Oleksy negailėjo kritikos ir dabartiniam Lenkijos socialdemokratų partijos pirmininkui Wojciechui Olejniczakui: „Narcizas. Jokia užsienio kalba nesugeba kelių žodžių pasakyti. Ir toks yra europietiškos kairės lyderis?”

3 valandas trukęs Gudzowaty ir Oleksy pokalbis vyko pernai rugsėjį. Vėliau paaiškėjo, kad verslininko apsaugininkai, šeimininko nurodymu, įrašė visus firmoje vykusius pokalbius. Pas įtakingą verslininką, anksčiau sietą su kairiaisiais, dažnai lankydavosi politikai, žiniasklaidos atstovai. Visus įrašus verslininkas perdavė prokuratūrai, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo šantažo ir grasinimų sūnui bei kyšio reikalavimo už netrukdomą jo firmos „Bartimpex” veiklą.

Išdavikas ir kretinas

„Oleksy, vienas artimiausių mano politinių bičiulių, elgiasi kaip kretinas, išdavikas. Tai mūsų draugystės pabaiga.” Tokia buvo Kwasniewskio reakcija. Kitų apšmeižtų partijos narių tonas irgi panašus: vieni ketina paduoti Oleksy į teismą, kiti sako, kad po tokių žodžių jam nėra vietos partijoje. Ir nors kitą dieną Oleksy atgailavo ir atsiprašinėjo kolegų, jų nepermaldavo. Socialdemokratų partijos pirmininkas Olejniczakas pareiškė, kad Oleksy nėra vietos šioje partijoje. Pats kaltininkas, nelaukdamas, kol bus pašalintas, pareiškė pasitraukiąs. Visi kaip vienas apšmeižti kairieji tikina, kad Oleksy žodžiuose nėra nė krislelio tiesos. Kwasniewskis tvirtina galįs bet kada įrodyti, kad visas turtas sukauptas teisėtai, yra atitinkami dokumentai.

Naudinga valdantiesiems

Buvęs parlamentaras ekonomistas Ryszardas Bugajus pripažino, kad nors Oleksy garsėja plepumu ir kartais nusišneka, ne viskas, ką pasakojo verslininkui, yra netiesa. Taip pat ir apie Kwasniewskio turtą. Lenkijoje prezidentas tiek neuždirba, kad galėtų įsigyti šitiek brangaus turto.

Skandalas kairiųjų stovykloje ypač naudingas valdančiajai dešinės koalicijai, išgyvenančiai ne geriausius laikus: smunka „Įstatymo ir teisingumo” populiarumas, Kaczynskių partija nuolat patiria problemų su koalicijos partnerėmis „Savigyna” ir Lenkijos šeimų lyga, nėra apčiuopiamų laimėjimų kovos su korupcija fronte ar užsienio politikos srityje. Todėl ilgai nelaukdamas teisingumo ministras, kartu ir generalinis prokuroras Zbigniewas Ziobro pareiškė, kad įrašuose pateiktą informaciją tirs prokuratūra.

Buvusieji imituoja socialdemokratiją

Dauguma apžvalgininkų teigia, kad paviešintas pokalbis yra dar vienas argumentas, jog Lenkijoje nėra normalios europietiškos socialdemokratijos. „Šalyje, išgyvenančioje audringą kapitalizmo laikotarpį ir labai stokojančioje tikros socialdemokratinės partijos į jos vietą įsitaisė buvusių komunistinių funkcionierių profsąjungos”, – rašo apžvalgininkas Cezary Michalskis. Lenkų socialdemokratams trūksta idėjiškumo, socialinio jautrumo. Partijos branduolį ir toliau sudaro buvę kompartijos sekretoriai, tuometinės valdžios pareigūnai, o jų sukurta socialdemokratinės partijos imitacija įsikūrė Lenkijos politikos kairėje ir jau antrą dešimtmetį neįsileidžia naujų vėjų ir veidų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.