Naftos kaina pasiekė aukščiausią lygį šiais metais

Augant įtampai tarp Irano ir Vakarų, naftos kaina pirmadienį pasiekė aukščiausią lygį šiais metais ir persirito per 63 JAV dolerių ribą. Iranas atsisako nutraukti savo branduolinę programą. Įtampą didina ir tai, kad Iranas praėjusią savaitę suėmė 15 britų jūreivių.

Šie incidentai tiesiogiai neturi įtakos naftos tiekimui, tačiau kelia nerimą dėl galimų naftos tiekimo problemų. Šiuo metu Iranas per dieną eksportuoja maždaug 2,2 mln. barelių naftos.

„Incidentas su britų jūreiviais nėra tiesioginė grėsmė naftos tiekimui, tačiau tai savotiškas signalas sunerimti”, – mano „Petromatrix” analitikas Olivjė Žakobas (Olivier Jakob).

JAV lengvos naftos barelis pirmadienį pabrango 59 centais iki 62,87 JAV dolerio. Vienu metu šios naftos kaina buvo pasiekusi 62,96 JAV dolerio, o tai yra didžiausias lygis per tris mėnesius.

„Brent” rūšies naftos kaina padidėjo 72 centais iki 63,90 JAV dolerio už barelį.

Iranas sekmadienį pareiškė nestabdysiantis savo branduolinės programos ir ketinantis riboti bendradarbiavimą su Tarptautine atominės energijos agentūra.

Iranas tvirtina, kad jo branduolinė programa yra taikaus pobūdžio, tuo tarpu Vakarų šalys įtaria, jog Teheranas gamina branduolinį ginklą.

„Situacija Artimuosiuose Rytuose tapo dar mažiau apibrėžta, ir dėl didėjančios įtampos pastebimas naftos kainų augimas”, – sakė analitikas Deividas Muras (David Moor) iš „Commonwealth Bank of Australia”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.