Finansų ministras Z. Balčytis atsistatydina

Lietuvos finansų ministras Zigmantas Balčytis atsistatydina. Antradienio rytą jis įteikė atsistatydinimo pareiškimą ministrui pirmininkui Gediminui Kirkilui.

„Atsistatydinu, nes nebenoriu sudaryti prielaidų spekuliacijoms ir interpretacijoms mano sūnaus tema, nors teismo sprendimas jam, kaip ir visada tikėjau, buvo palankus. Man labai svarbi mano šeima ir mano vaikai. Posto nesilaikau. Sąžiningai dirbau ministru beveik šešerius metus. Dabar noriu grąžinti bendravimo skolą ir išvaduoti savo šeimą nuo pastaruosius metus tvyrojusios įtampos. Šį sprendimą priėmiau atsižvelgdamas į savo sąžinę ir įsitikinimus”, – aiškino Z. Balčytis.

Anot jo, pasitraukti iš politikos jis neketina, nes mato darbų, kuriuos turi nuveikti kaip Seimo narys bei Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas.

Kaip finansų ministras jis atsakingai pareiškė, kad tvirtas pagrindas ir toliau tęsti stabilią valstybės finansų politiką yra padėtas – pasirašytas susitarimas dėl fiskalinės drausmės su politinėmis partijomis, Europos Komisijai (EK) pateikta Lietuvos Konvergencijos programa, kurioje numatytos realios priemonės mažinti fiskalinį deficitą ir siekti biudžeto subalansavimo, taip pat antrus metus iš eilės patvirtintas rekordinis šalies biudžetas. Be to, dar 2005 m. Vyriausybė patvirtino 2004-2006 m. ES struktūrinės paramos ir sanglaudos įsisavinimo planus iki 2011 m., kurie vykdomi, EK pateikta Lietuvos 2007-2013 m. ES struktūrinės paramos panaudojimo strategija ir keturios veiksmų programos, dėl kurių šiuo metu vyksta konstruktyvios ir sėkmingos derybos. Seimui taip pat pateikta svarstyti 2007-2013 m. ES paramos administravimo schema.

ELTA primena, kad finansų ministro sūnus Donatas Balčytis buvo išteisintas byloje dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi bei dokumentų klastojimo.Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas konstatavo, kad D. Balčyčio ir jo buvusių Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) bendradarbių sukeistas aktas neturėjo teisinės galios, nes jis nekvalifikuojamas kaip dokumentas. Prokurorų kaltinimus dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi teismas palaikė tarnybiniu nusižengimu. Tiesa, teismo nuosprendį per 20 dienų apeliacine tvarka galima apskųsti Vilniaus apygardos teismui.

Finansų ministro šeimos istorija sulaukė atbalsių ir ES institucijose. Lietuvoje viešinti Europos komisarė Dalia Grybauskaitė sakė, kad Lietuvos įvaizdžiui tai atsiliepia, tačiau Europos Komisija į vidaus reikalus bei ministrų šeimos reikalus nesikiša.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.