Sergamumas gripu ryškiai mažėja

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 12-ąją metų savaitę (kovo 19–25 d.) bendras sergamumo gripu ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) sukeltomis ligomis rodiklis penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose sumažėjo dar 1,4 karto ir siekė 49,6 atvejus/10 000 gyventojų. Gripo atvejų registruota 2,2 karto mažiau nei 11-ąją savaitę, t.y. 926 atvejai. Iš visų susirgusių gripu ir ŪVKTI 48 proc. sudarė vaikai.
Sergamumo gripu ir ŪVKTI rodikliai visuose miestuose sumažėjo nuo 1,1 karto (Panevėžyje) iki 1,9 karto (Šiauliuose). Didžiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis registruotas Klaipėdos mieste (74,1 atv./10 000 gyv.), kur taip pat registruotas didžiausias susirgusiųjų gripu skaičius (487 atvejai). Mažiausias rodiklis registruotas Vilniuje ir Šiauliuose (atitinkamai 38,7 ir 38,8 atv./10 000 gyv.).

Gripo epidemija paskelbta 14 miestų ir rajonų. 2007 m. kovo 19 d. epidemija paskelbta Šilutės rajone. Per 11 ir 12 metų savaitę epidemija atšaukta 12 teritorijų. Klaipėdos mieste, Švenčionių, Kauno, Raseinių, Kaišiadorių, Jonavos, Trakų, Marijampolės ir Klaipėdos rajonuose bei Elektrėnų savivaldybėje šių metų kovo 23–26 d. dėl sumažėjusio ir epideminio lygio nesiekiančio sergamumo gripu ir ŪVKTI pateikti siūlymai atšaukti gripo epidemiją.

Europos gripo priežiūros tinklo EISS (European Influenza Surveillance Scheme) duomenimis, 11-ąją metų savaitę sergamumas gripu, lyginant su prieš tai buvusia savaite, ryškiai sumažėjo Europos valstybėse ir grįžta prie įprasto lygio. Kai kuriose valstybėse (pvz. Belgijoje ir Portugalijoje) aukščiausi sezono rodikliai buvo didesni nei praeitą gripo sezoną. Manoma, kad tai gali būti susiję su A(H3N2) padermės cirkuliavimu dabartinio gripo sezono metu (A tipo gripo virusas sukelia sunkesnius susirgimus nei B tipo gripo virusas, kuris dominavo praeitą sezoną). Padidėjęs sergamumas gripu ir ŪVKTI vis dar stebimas Danijoje, kur registruotas sergamumo pikas. Vidutinis sergamumas registruotas 8 valstybėse, mažas – 17. Europoje dominuoja A(H3N2) viruso padermė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.