Dailės ir poezijos vakaras

Kovo 15 d. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko renginys „Meno ir poezijos paralelės”, kurio metu buvo pristatyta dailės darbų paroda.

Eksponuojami meno kūriniai sukurti Nidoje vykusio tarptautinio seminaro-plenero „Išgirsti, išklausyti ir padėti gamtai gali menas” metu (2006 m. rugsėjo 30 – spalio 8 d.). Plenerą surengė VšĮ Tomo Mano kultūros centras kartu su tapytoju Andres Albert iš Vokietijos. Projekte dalyvavo Pamario krašto ir Vokietijos menininkai, meno terapeutai, meninio ugdymo ir biologijos mokytojai. Tarp jų buvo ir šilutiškiams gerai pažįstama dailės mokytoja, ne vienos personalinės parodos autorė Kristina Blankaitė.

Parodos atidarymo metu dalyvavusi viena iš projekto organizatorių, Vokietijos-Lietuvos forumo direktorė Rimantė Černiauskaitė kalbėjo, kad idėja surengti tokį plenerą kilo siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į niokojamą gamtą, jai daromą žalą. Kartu dirbdami ir bendradarbiaudami skirtingų tautybių ir mokslo šakų menininkai aiškinosi teigiamus ir neigiamus gamtos mokslų bei technologijų raidos padarinius gamtai ir visuomenės gyvenimui, o surinktą medžiagą perteikė dailės kūriniuose. Kūrybinio proceso akimirkas parodos atidarymo dalyviai galėjo išvysti rodytoje vaizdinėje medžiagoje.

Minėta paroda Šilutėje surengta bendradarbiaujant su Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešąja biblioteka.

Antrojoje renginio dalyje poezijos mėgėjams buvo pristatyta naujausia Algimanto Kiminiaus (Papilė, Akmenės r.) eilėraščių rinktinė „Pabūkim dviese”. Autorius savo eilėraščiais tarsi kviečia apsilankyti jo jaunystės vietose – Pamaryje, pasigėrėti šio krašto gamta, pamąstyti apie žmogaus būtį. Beje, autorius yra gimęs netoli Švėkšnos esančiame Vilkų Kampo kaime (Šilutės r.), gyvenęs Kintuose, mokęsis Šilutės I vidurinėje mokykloje (dabar Pirmoji gimnazija). Ilgesys tam kraštui atsispindi daugelyje poeto eilėraščių. Savo mintis autorius išsako klasikine tradicine eilėdara, paprasta eilėraščio, soneto, trioleto ar baltųjų eilių forma.

Poetas, vertėjas Julius Jasaitis apie Algimanto Kiminiaus kūrinius yra pasakęs: „Tai tobulai įvaldytas rimavimas, jautrus požiūris į žmogaus esmę – būtį, gamtą…”

Anksčiau neskelbti eilėraščiai apima gana ilgą laikotarpį, tačiau, anot renginyje dalyvavusios mokytojos Violetos Šopienės, atrodo parašyti tarsi visai neseniai.

Knygos pristatymą vedusi mokytoja, buvusi Algimanto Kiminiaus bendraklasė Irena Merkienė aptarė anksčiau autoriaus išleistas knygas: „Pušelės mano – pamary” (2003 m.), „Poezijos panorama” (2004 m.). Regina Plačienė, taip pat buvusi poeto bendraklasė, kažkada dirbusi Pamario bibliotekoje, parengė ir išsamią dokumentų parodą „Algimantas Kiminius – Pamario poetas”, kurioje eksponuojamos autoriaus išleistos knygos, garsajuostės, kuriose įrašyti poeto skaitomi eilėraščiai, atsiliepimai apie eilėraščių rinktinę „Pabūkim dviese”, nuotraukos, poeto Aloyzo Surgailio eilėraščiai, dedikuoti Algimantui Kiminiui.

Į knygos pristatymą atėję šilutiškiai turėjo galimybę pasiklausyti įrašytų Algimanto Kiminiaus skaitomų eilėraščių. Renginyje poetinę muzikinę kompoziciją atliko Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos moksleiviai, vadovaujami mokytojos Elvitos Andriulionienės, ir Pirmosios gimnazijos gimnazistai (mokytojos Violeta Šopienė, Giedrė Pocienė).

Renginys surengtas pagal projektą „Knygos slėpiniai”, kuriam finansavimas skirtas iš LR Kultūros ministerijos Regionų kultūros projektų rėmimo programos ir Šilutės rajono savivaldybės Kultūrinės veiklos programos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.