Ministerijos ir bendrovės mainai pasiekė teismą

Generalinė prokuratūra teismo prašo pripažinti negaliojančiais Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) mainus su viena uostamiesčio bendrove. Pastaroji, daugiau nei dešimt kartų mažesnes biuro patalpas išmainiusi į keturių aukštų pastatą, jau spėjo jį parduoti.

Po įmonės „Jūra” bankroto, varžytynių ir daugybės teismų liko tik vienas prie uosto stovintis keturių aukštų pastatas su 20 arų sklypu. Anksčiau jūreiviai čia siųsdavo paklausimus dėl pensijų, nes jame veikė „Jūros” archyvas, taip pat – Žuvininkystės departamento Klaipėdos skyrius.

Pernai šios 1 547 kv. metrų patalpos Nidos gatvėje 74 ŽŪM iniciatyva išmainytos su bendrove „Ekogama” į 118 kv. metrų patalpas Naujojoje Uosto gatvėje 8a.

Turto vertintojai keturių aukštų pastatą uosto kaimynystėje įvertino 1,18 mln. litų, o daug mažesnes privačios bendrovės patalpas – 1,12 mln. litų.

Pernai birželio 1-ąją 20 arų žemės sklypas, kainuojantis ne mažiau 250 tūkstančių litų, už simbolinę 929 litų nuomą per metus atiteko pastatą vietoje biuro gavusiai „Ekogamai”.

Pasirašant šią sutartį valdininkai jau buvo gavę Valstybės kontrolės perspėjimą, kad dėl žemės sklypo šie mainai gali būti nelygiaverčiai.

Taip ŽŪM ir „Ekogamos” mainais susidomėjo Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Sandorį tyrusi STT nutarė medžiagą perduoti Generalinei prokuratūrai, kad ši apgintų viešąjį interesą.

Tuo metu UAB „Ekogama” skubiai, nepraėjus nė trims savaitėms po Vyriausybės nutarimo dėl mainų, įregistravo buvusį „Jūros” pastatą savo vardu.

Gautą medžiagą ištyrusi Generalinė prokuratūra kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą ir paprašė panaikinti nelygiaverčius mainus.

Vakar Generalinės prokuratūros prokurorė Sonata Galentienė Klaipėdos apygardos teisme prašė ne tik panaikinti nelygiaverčius mainus, bet ir taikyti restituciją.

„Jeigu skirtumas tarp turto kainų didesnis nei 5 proc. vertės, mainai negalimi. Mes manome, kad ta riba ir buvo viršyta. Teisme prašome pripažinti negaliojančia ir žemės nuomos sutartį. Kartu su šiuo didžiuliu pastatu bendrovei „Ekogamai” 77 metams nekomercine kaina buvo išnuomotas ir 20 arų žemės sklypas, kurį anksčiau panaudos teise valdė ministerija”, – sakė prokurorė.

Generalinė prokuratūra nori, kad būtų anuliuota ir pastato pirkimo-pardavimo sutartis, mat paaiškėjo dar vienas skandalingas faktas – iškart po mainų „Ekogama” iš ŽŪM gautą pastatą pardavė bendrovei „Hansa lizingas”.

„Hansa lizingui” atstovavęs advokatas Audrius Stonkus sakė, kad bendrovė turtą įsigijo sąžiningai, ir iš jos išreikalauti turtą prokurorai neva neturi įstatyminio pagrindo.

Anot ŽŪM teisme atstovavusio Teisės departamento vadovo Andriaus Burlėgos, ieškinys esą nepagrįstas, nes ministerija atlikusi visus veiksmus, numatytus teisės aktuose.

Jis tikina, neva žemė nebuvo mainų objektas, o milijoninių investicijų reikalavęs išmainytasis 4 aukštų pastatas netiko Žvejybos Baltijos jūroje departamento įkurdinimui. Mainais gautame naujame biurų pastate Klaipėdos centre jam skirta 118 kv. metrų patalpos ir kelios vietos valdininkų mašinoms požeminiame garaže.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.