Ar taisyklingai sėdime?

Retam pavyksta nugyventi savo amžių nesužinojus kas yra stuburo skausmas. Nugaros skausmai ir degeneracinės stuburo ligos yra vienas dažniausių sveikatos sutrikimų ir kreipimosi į gydytoją priežasčių. Nugaros skausmais bent kartą per gyvenimą skundžiasi 60-90% suaugusiųjų. 50% suaugusiųjų bent kartą per metus jaučia nugaros skausmą. 5-10% atvejų nugaros skausmai yra lėtiniai. Nugaros skausmų priežasčių yra daug, bet šį kartą pakalbėsime apie paprasčiausią – taisyklingą sėdėseną.

Mokslininkai tvirtina, kad neteisinga sėdėsena gali būti nugaros, kaklo, galvos skausmų priežastis. Jeigu dirbate sėdimą darbą, būtinai pasitikrinkite, ar jūsų padėtis ant kėdės tinkama.

Netaisyklingai sėdint labiau įsitempia raumenys, o kai tai trunka beveik visą darbo dieną, gali pradėti skaudėti juosmenį, sprandą ar kaklą. Ir ne tik šias vietas. Dėl neteisingos sėdėsenos gali imti svaigti galva, mirgėti akyse, spengti ausyse, pradėti tirpti rankos. Jeigu taip sėdite kasdien, šie pojūčiai neišnyksta ir pakilus nuo darbo stalo. Tada atrodo, kad įsimetė sąnarių liga ar stuburo išvarža. Skausmą pašalinti padeda masažas ir vandens procedūros. Bet svarbiausia – ištaisyti ydingą laikyseną dirbant. Pagrindinė yda – sėdėti tik ant kėdės krašto, neatsirėmus į atlošą. Nugara tada būna sulenkta, stuburą laikantys raumenys pernelyg įsitempę, krūtinės ląsta užspausta, todėl negalima normaliai įkvėpti oro. Kai tik pastebite, jog taip sėdite, būtinai atsiloškite. Nugara turi būti tiesi, visa atremta į išlenktą kėdės atlošą. Būtina sėdėti taip, kad šlaunys ir blauzdos sudarytų statų kampą, o pėdos visu ilgiu remtųsi į grindis. Padėta ant stalviršio ir sulenkta per alkūnę, ranka turi sudaryti beveik statų kampą.

Kontroliuokite kaip sėdi jūsų atžalos. Įskiepikite jiems nuo mažumės teisingą sėdėseną ir ateityje jie turės mažiau problemų su stuburu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.