Cigaretės brangs po mėnesio

Nors akcizas cigaretėms padidintas kovo pradžioje, rinkoje pabrangusių cigarečių nebus mažiausiai iki balandžio vidurio

Didžiausios šalies tabako rinkos žaidėjos „Philip Morris Lietuva” korporacinių reikalų vadovas Lietuvai Mindaugas Dacys teigė negalintis tiksliai pasakyti, kada pasikeis cigarečių kaina, nes tiekimo grandinėje visuomet yra daug likučių.

„Ir importuotojai, ir parduotuvės turi likučių. Įsigaliojus įstatymui rinka visuomet šiek kiek vėluoja. Šis atvejis tikrai nėra išskirtinis”, – tikino Dacys.

Tuo metu cigaretes importuojančios „JT International” korporatyvinių reikalų vadovas Baltijos valstybėse ir Slovėnijoje Gintautas Dirgėla mano, kad be balandžio vidurio brangesnių cigarečių prekyboje gyventojai nepamatys.

„Mažmenininkai cigaretes perka sena kaina, nes importuotojai dar turi atsargų, o kiek – tai komercinė paslaptis”, – teigė Dirgėla.

Anot jo, pereinamasis laikotarpis, kol rinkoje susivienodins cigarečių kaina, gali kuriam laikui iškreipti konkurenciją. „Niekam iš to nėra naudos. Ypač jei konkurentai turi daugiau atsargų”, – sakė Dirgėla.

Jis mano, kad situaciją reikėtų pakeisti pagal kaimyninių šalių pavyzdį. „Latviai liepos pirmąją, kai keitėsi akcizas, inventorizavo didmenininkų sandėliuose visas cigaretes, kad šie susimokėtų akcizų skirtumą”, – sakė Dirgėla.

Nuo kovo pirmosios akcizas cigaretėms padidintas pirmą kartą, bet ne paskutinį, nes Lietuva iki 2009 turi pasiekti ES nustatytą lygį.

Pagal įsipareigojimus ES po kelerių metų akcizas turės būti ne mažesnis kaip 221 litas už tūkstantį cigarečių ir 57 proc. populiariausių cigarečių mažmeninės kainos. Žodžiu, jei dabar nuo populiariausių cigarečių pakelio į valstybės biudžetą įplaukia pusantro lito, tai pasiekus minimalų ES akcizo tarifą valstybė už tūkstantį cigarečių pasiims 328 litus – 6,5 lito už pakelį. Anot Finansų ministerijos, oficialiai minimalų ES akcizo tarifą cigaretėms Lietuva turėtų pasiekti iki 2009 metų ir ketina tai daryti nuosekliai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.