Ryškėja naujo energetikos milžino kontūrai

Į vieną kumštį spaudžiamos trys šalies elektros ūkio bendrovės greičiausiai išlaikys savo juridinį statusą, o naujasis darinys galutinai bus suformuotas šių metų pabaigoje

Suskaičiavę, kad „Lietuvos energija” viena nepajėgs investuoti į naująją atominę elektrinę, Vyriausybės atstovai siūlo kurti naują įmonę. Į ją turėtų susiburti trys elektrą perduodančios ir skirstančios įmonės.

Dalyvaudama naujos atominės elektrinės statyboje Lietuva valdytų 34 proc. jos akcijų. Pirminiai skaičiavimai rodo, kad toks akcijų kiekis atsieitų apie 7,5 mlrd. litų. Paaiškėjus, kad viena „Lietuvos energija” tokios sumos nepajėgs investuoti, nutarta steigti Nacionalinio investuotojo bendrovę.

Teisiškai savarankiškos

Kaip LŽ aiškino ūkio ministras Vytas Navickas, steigiant Nacionalinio investuotojo bendrovę bus leidžiama dabar veikiančios energetikos įmonės „Lietuvos energija” akcijų emisija. Ją savo akcijomis apmokės Rytų skirstomieji tinklai ir VST. Taip šios dvi įmonės taps Nacionalinio investuotojo, kuris greičiausiai vadinsis „Lietuvos energija”, antrinėmis įmonėmis.

Numatoma, kad būsimieji investuotojai į atominę elektrinę privalės turėti finansines, teisines ir technines galimybes įvykdyti visus įsipareigojimus. Be to, jie turės suteikti rezervinę galią, kuri užtikrintų elektros perdavimo stabilumą bei saugumą, ir pasirašyti sutartis su perdavimo sistemos operatore „Lietuvos energija”.

Anot Navicko, visos trys įmonės – „Lietuvos energija”, Rytų skirstomieji tinklai ir VST – vadinamos vienu AB „Lietuvos energijos” vardu, veiks kaip savarankiški juridiniai asmenys. Keisis tik tai, kad dabartinė „Lietuvos energija” bus pagrindinė įmonė Rytų skirstomųjų tinklų ir VST atžvilgiu.

Valstybei – bent 50 procentų

Pasak ministro, naujosios „Lietuvos energijos” bent 50 proc. akcijų privalės priklausyti valstybei. „Nepriklausomi ekspertai įvertins kiekvienos šių trijų bendrovių – „Lietuvos energijos”, Rytų skirstomųjų tinklų ir VST – turtą. Galbūt pasirodys, kad VST akcija bus pigesnė nei Rytų skirstomųjų tinklų, todėl parduodant „Lietuvos energijos” akcijas bus taikomi tam tikri koeficientai. Preliminarūs skaičiavimai rodo, kad valstybė turės apie 60 proc. „Lietuvos energijos” akcijų”, – LŽ kalbėjo Navickas.

Jis teigė, kad paaiškėjus, jog valstybės dalis AB „Lietuvos energijoj” iš tiesų viršija 50 proc., gali būti nutarta parduoti akcijas Vyriausybei pasiliekant ne mažiau nei įstatymu numatyti 50 procentų. Tačiau, Navicko žodžiais, padidinti akcijų emisiją privatiems investuotojams ar ne – tai jau pasirinkimo dalykas.

Privatizavimo nebus

Jau kitą savaitę Vyriausybė Seimui pateiks svarstyti naujos atominės elektrinės įstatymą, kuriame kalbama ir apie Nacionalinio investuotojo bendrovės įkūrimą. Anot Navicko, jei Seimas įstatymui pritars, labai greitai seks kiti žingsniai, įstatymų keitimas. „Manoma, kad šių metų pabaigoje Nacionalinis investuotojas bus suformuotas ir juridiškai pasirengęs vykdyti savo vaidmenį. Iki to laiko partnerė su kitomis valstybėmis, dalyvaujančiomis statant atominę elektrinę, bus dabar veikianti „Lietuvos energija”, – teigė ministras.

„Seimui reikės pateikti išsamią informaciją apie Nacionalinio investuotojo kūrimą. Tačiau tai – valstybei naudingas projektas, todėl tikiuosi, kad Seimas jam pritars”, – viliasi premjero patarėjas Saulius Spėčius.

„Jei Seimas pritars nacionalinio investuotojo sukūrimui, visiškai aišku, kad Rytų skirstomieji tinklai nebus privatizuojami”, – LŽ sakė Navickas. Spėčius teigė, kad Rytų skirstomųjų tinklų privatizavimas nukeliamas, tačiau teoriškai dalis įmonės akcijų galės būti parduota investuotojams.

Principų nepažeis

Europos Komisija pastaraisiais metais deklaruoja siekianti, kad ES šalyse energijos gamyba, perdavimas, skirstymas nebūtų vienos bendrovės rankose. Navickas įsitikinęs, kad įkuriant naująją „Lietuvos energiją” šie principai nebus pažeisti. „Europos Komisija siekia, kad būtų atskirti operatoriai. Daugelyje Europos valstybių įmonės atskiriamos ne turtiniu, o juridiniu aspektu. Minėti operatoriai, kaip juridiniai vienetai, veiks savarankiškai, tačiau bus kontroliuojami pagrindinių įmonių – elektros paskirstymo arba perdavimo bendrovių”, – kalbėjo Navickas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.