Pagalbos ranka Matulevičiui pakibo ore

Seimui nepavyksta užsitikrinti teisės spręsti leidimo dirbti su slapta informacija klausimo. Užtrukęs saugumo skandalas jau kelia nerimą ir užsienio šalims.

Ryšiais su sovietiniu KGB kaltinamam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Algimantui Matulevičiui kolegos parlamentarai mėgino mesti gelbėjimosi ratą, kad padėtų jam kuo ilgiau išlaikyti šias pareigas.

Tačiau Seimo teisininkai konstatavo, kad į plenarinio posėdžio darbotvarkę įrašytas trijų parlamentarų operatyviai parengtas nutarimo projektas prieštarauja Konstitucijai ir negali būti svarstomas.

Antradienio vakarą Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai Seimo pirmininkui pateikė 100 puslapių medžiagą, liudijančią, kad Matulevičius turėjo ryšių su KGB, ir pareikalavo atimti iš jo leidimą dirbti su slapta medžiaga. Jei taip nutiktų, Matulevičius toliau negalėtų vadovauti Seimo NSGK.

Spręs kitas komitetas

Projekto rengėjai – „darbietis” Rimantas Bašys, „pilietininkas” Henrikas Žukauskas ir liberalcentristas Vytautas Čepas – sprendimą dėl leidimo dirbti su slapta informacija siūlė patikėti Seimui, kuris tokį žingsnį turėtų patvirtinti priimdamas nutarimą. Seimo nariai taip pat siūlė, kad priimant sprendimą būtų išklausyti motyvai ir Matulevičiaus paaiškinimai šiuo klausimu.

Pagal dabar galiojančią tvarką leidimus dirbti su slapta informacija panaikina Seimo pirmininkas VSD teikimu. Priimti tokį sprendimą parlamento vadovas turi per dešimt dienų. Trečiadienį po skubiai sušaukto Seimo valdybos posėdžio Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas neatskleidė, kada ketina tai padaryti. Koks tolesnis minėto projekto likimas, spręs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Perdavė medžiagą

Muntianas prisipažino, kad turėdamas Liustracijos komisijos išvadas jaustųsi kur kas ramiau, nekiltų jokių abejonių.

Pats Matulevičius žurnalistams sakė turįs informacijos, kad VSD sąmoningai delsia pateikti minėtą medžiagą Liustracijos komisijai, nes duomenys esą „per silpni”, kad būtų įrodyti jo ryšiai su KGB.

Jos pirmininkė Dalia Kuodytė oficialiai kreipėsi į VSD ir prašė kuo greičiau pateikti žadėtą informaciją. Vakar paakarę VSD pranešė jau perdavęs medžiagą Liustracijos komisijai.

Liudytojas „iššifruotas”

VSD pateiktų kaltinimų Matulevičiui dėl ryšių su sovietų saugumu pagrindas – buvusio KGB kapitono Romo Patapo liudijimai. Šis asmuo prisipažino dirbęs Lietuvos TSR KGB nuo 1978-ųjų iki 1991-ųjų.

Pasak žiniasklaidos, jau po 1991 metų Patapas yra dirbęs VSD bei žlugusio „Litimpex” banko vindikacijos tarnyboje. Jis buvo minimas ir prieštaringai vertinto verslininko Igorio Šifrino byloje.

VSD Seimo pirmininkui pateiktoje medžiagoje kaip tik ir remiamasi šio asmens paaiškinimu. Pabrėžtina, kad jis užfiksuotas šių metų kovo 12 dieną – likus porai dienų iki balsavimo dėl VSD vadovo Arvydo Pociaus atleidimo Seime.

Liudytojas teigia, kad 1989 metais jis 2-3 kartus buvo susitikęs su Matulevičiumi po jo kelionės į JAV ir šis suteikęs dominančią informaciją apie išeivijos lietuvius. Minėtas asmuo tvirtina, kad Matulevičius buvo įtrauktas į Valstybės saugumo komiteto (VSK) patikimų asmenų įskaitą. Taip pat pateikiama KGB pirmojo žvalgybinio skyriaus 1989 metų pažyma, kurioje kalbama apie būtinybę susitikti su Matulevičiumi po jo kelionės į JAV.

Kenkia prestižui

Premjeras Gediminas Kirkilas vakar pripažino, kad VSD skandalas neprideda pliusų Lietuvos prestižui, negana to – kenkia šalies tarptautiniam įvaizdžiui.

„Kalbuosi su Vilniuje reziduojančiais ambasadoriais. Jiems kelia nerimą tai, kad labai ilgai užtruko tyrimas, kad nėra sprendimų dėl parlamentinės kontrolės”, – sakė Kirkilas. Pasak jo, užsienio šalių diplomatai norėtų, kad visos problemos būtų išspręstos kuo greičiau.

Premjeras iš šios situacijos teigė matąs vieną išeitį – baigti neracionalius ginčus ir pereiti prie dialogo. „Jei liausimės politizuoti, stiprinsime parlamentinę kontrolę, nesilaikysime perdėm subjektyvaus požiūrio į vieną ar kitą vadovą, bendrą išeitį rasime”, – tikino Vyriausybės vadovas. Jis sakė pritariantis prezidento nuomonei, kad reikia liautis „skandalizuoti ir spręsti problemas iš esmės”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Pagalbos ranka Matulevičiui pakibo ore"

  1. Vytenis

    Saugumo departamentas savo itartinos – politizuojančios ir sakldytojiškosios veiklos metodus pradėjo taikyti nuo to laiko, kai pradėjo viešinti žiniasklaidai savo operatyvinę medžiagą, dalyvauti valstybiniuse – prezidento perversmuose. naisiojasi po politikų tualetinius reikalus, o negali išsiaiškinti, kodėl žuvo jo antras darbuotojas. Kopentencija departamento aiški – nemokšos arba atvirkščiai … 👿

  2. Simas

    Tikra gėda,nesugeba susidoroti su vienos kontoros skandalu. Tai kaip gali spręsti valstybės reikalus mūsų išrinktieji. Sarmata net pas latvius nuvažiuoti.Traukia per dantį.

  3. Krulis

    Pocius turėjo atsistatydinti jau tada,kai pakišo ir žuvo jo darbuotojas Pociūnas.Deja, į tai pažiūrėta pro pirštus ,net pasišaipyta. Toks požiūris skandalingas . Apie moralę nebeverta kalbėti,provokacijos tęsiamos,juokiname ne tik savuosius rinkėjus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.