Mūšio dėl dujų kainų ginklai dar nesudėti

Premjeras Gedimas Kirkilas viliasi, kad prezidentas nepasirašys prieš kelias dienas priimto gamtinių dujų rinką reguliuojančio įstatymo, kurį „Lietuvos dujos” vadina skandalingu

Jei prezidentas vetuotų Gamtinių dujų įstatymą, valdančiajai koalicijai atsirastų dar viena galimybė įrodyti oponentams, kad nereikia reguliuoti visiems vartotojams dujų kainos ir dujų tiekėjų pelno maržos.

„Gal ir siūlysime įstatymą vetuoti, bet ne vien dėl kainų reguliavimo. Ne visos jo nuostatos atitinka ES direktyvas”, – po susitikimo su šalies vadovu Valdu Adamkumi sakė Kirkilas. Jis pabrėžė, kad apie dujų reikalus su Adamkumi nesikalbėjo. „Vyriausybė būtų dėkinga prezidentui, jei būtų galima pataisyti įstatymą pagal ES direktyvas”, – pridūrė premjeras. Kol kas Adamkus savo pozicijos dėl priimto Gamtinių dujų įstatymo nėra išsakęs.

Laukia „Gazprom” atsako

Prieš susitikimą su šalies vadovu Kirkilas kalbėjosi su ūkio ministru Vytu Navicku ir „Lietuvos dujų” generaliniu direktoriumi Viktoru Valentukevičiumi. „Dabar pas mus dujų kainos 25 proc. mažesnės negu Europoje. Jei pradėsime šiek tiek reguliuoti dujų tiekėjų pelną ir dujos pabrangs kelis kartus ar keliomis dešimtimis procentų, nebus jokios naudos – žmonės už dujas mokės kur kas daugiau, o dujų kompanijos negalės įgyvendinti investicinių planų, neturės finansinių išteklių”, – pasibaigus pasitarimui dėstė ūkio ministras Navickas.

„Lietuvos dujų” vadovas kol nesiryžo spėti, kaip į sprendimą reguliuoti kainas visiems vartotojams reaguos vienintelis dujų tiekėjas koncernas „Gazprom”, kuriam priklauso trečdalis Lietuvos bendrovės akcijų.

Valentukevičius priimtame įstatyme rado daugiau jį netenkinančių nuostatų. „Jei dabar ekspertai paskaitytų, už ką yra nubalsuota… Juk įstatyme esama daug sudėtingesnių dalykų, kuriuos galima apibūdinti vienu žodžiu – skandalinga”, – kalbėjo jis. Kaip vieną skandalingų nuostatų Valentukevičius įvardijo įpareigojimą bendrovei skelbti konkursus dėl dujų perdavimo sistemų įrengimo.

Kirtis „Dujotekanai”

Trejus metus vilkintą Gamtinių dujų įstatymą Seimas priėmė praėjusį antradienį – daugiausia opozicijos balsais. Dujų kainų reguliavimas labiausiai nenaudingas dujų tiekimo tarpininkei „Dujotekanai”, vadovaujamai prieštaringai vertinamo verslininko Rimanto Stonio. Iki šiol antkainis „Dujotekanos” tiekiamų dujų kainai nebuvo nustatytas.

Vyriausybė ir socialdemokratai primygtinai siūlė dujų nereguliuoti, nes tai padarius „Gazprom” gali nuspręsti jau nuo šių metų vidurio smarkiai padidinti Lietuvai gamtinių dujų kainas – priartinti jas prie europinio lygio. Premjero teigimu, dujos galėtų brangti 20-30 procentų. Kitas valdančiųjų argumentas – „Lietuvos dujoms” skiriama „Gazprom” dujų dalis sumažėtų nuo 70 iki 40 proc., o tarpininkams tenkanti dalis – padidėtų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.