Dėmesio: dega pernykštė žolė!

Šiltėjant pavasario orams, šalyje prasidėjo pernykštės žolės gaisrai ir jų skaičius bei mastai kasdien sparčiai auga. Vakar šalies ugniagesiai užgesino 32 gaisrus, kilusius atvirose teritorijose bei išdeginusius daugiau kaip 20 hektarų ploto. Ypač daug tokių gaisrų buvo praėjusiais metais. Vien tik ugniagesiai atvirose teritorijose užgesino beveik 14 tūkstančių gaisrų. O kiek dar tokių gaisrų užgesino gyventojai, lietūs arba jie užgeso savaime? Deja, už šių skaičių slypi milžiniški nuostoliai gamtai ir žmonių turtui. Juk degančiose pievose sudega reti augalai, gyvūnai, čia perintys paukščiai. Be to, nuo liepsnojančios žolės ugnis dažnai persimeta į miškus, gyventojų sodybas, ūkinius pastatus, o skaudžiausia, kad degančioje žolėje kasmet žūsta ir žmonės. Pernai išdegusiose atvirose teritorijose buvo rasta net 12 liepsnose žuvusių gyventojų, o dar 9 patyrė traumas. Aitrūs dūmai apsvaigina, žmogus praranda sąmonę ir nukritęs ant žemės, užsidegus drabužiams, mirtinai apdega.

Dažnai žolės gaisrus sukelia vaikai bei paaugliai, todėl tėvams ir pedagogams pats laikas priminti apie tokių gaisrų padaromą žalą. Be to, už žolės deginimą yra numatyta administracinė atsakomybė, o už nepilnamečių paauglių nusikaltimus bus baudžiami jų tėvai. Už žolės deginimą piliečiai gali būti nubausti nuo 25 iki 500 Lt bauda, o pareigūnai nuo 100 iki 600 Lt. Be to, teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą, o ji kartais siekia ne vieną tūkstantį litų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prašo gyventojų, pastebėjus degančią žolę, nepraeiti abejingai pro šalį, bet pasistengti patiems ją užgesinti, nelaukiant kol liepsna išplis į didesnius plotus. Be to, kol ugniagesiai malšina ugnį degančiose pievose, kažkam gali atsitikti didesnė nelaimė, kai pagalbos reikia nedelsiant. Todėl liepsnojančią žolę nedideliame plote lengvai galima užgesinti patiems, užplakant liepsną medžių šakomis bei užtrypiant ją kojomis. Tokius gaisrus taip pat galima gesinti vandeniu arba smėliu. Ugnies apimtus plotus rekomenduojama apkasti grioveliais, kad liepsna neišplistų ir nepadarytų didesnių nuostolių. O jeigu matote, kad su ugnimi nepavyks susidoroti, nedelsiant kvieskite ugniagesius.

Sinoptikai prognozuoja šiltą ir nelietingą savaitgalį, oro sąlygos iškyloms ir poilsiui gamtoje bus itin palankios, tad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas dar kartą prašo gyventojų nedeginti pernykštės žolės ir atsargiai elgtis su ugnimi.

Daugiau patarimų galima rasti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento interneto svetainėje www.vpgt.lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.