E. Nekrošiaus žygdarbis – ir Klaipėdos scenoje

Kovo 30 d. 18 val. uostamiesčio žiūrovų laukia susitikimas su vienu žymiausių nūdienos lietuvių teatro režisierių. Klaipėdos kultūros centre Žvejų rūmai bus rodomas naujas Eimunto Nekrošiaus spektaklis – Johano Volfgango Getės „Faustas”.

Po dviejų metų pertraukos E. Nekrošiaus teatrui „Meno fortas” įtraukus į gastroles Lietuvą, bilietai į „Faustą”, kuris praėjusį lapkritį bei sausį triskart buvo parodytas Nacionaliniame dramos teatre, buvo išgraibstyti akimirksniu.

E. Nekrošius ir jo aktoriai – reti svečiai gimtojoje šalyje. Pasaulinė „Fausto” premjera įvyko Modenos mieste, Italijoje. Originalią, ir anot kritikų, visiškai naują J. V. Getės tragedijos traktuotę jau pamatė ir Maskvos, ir Sankt Peterburgo teatralai. Nepataikaujantis žiūrovui spektaklis pelnė puikius Rusijos teatro žinovų vertinimus.

Spektaklis sukurtas pagal XIX a. Johano Volfgango Gėtės sukurtą poemą „Faustas”. Ji pasakoja apie žmogaus prigimties dvilypumą ir sandėrį su šėtonu.

Pagrindinį – Fausto – vaidmenį kuria aktorius Vladas Bagdonas, vaidinantis beveik visuose režisieriaus spektakliuose. Mefistofelį vaidina Salvijus Trepulis, o Margaritą – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentė Elžbieta Latėnaitė.

„Spektaklis, kurį lengvai būtų galima priskirti prie egzistencinio pesimizmo, išėjo, tiesą pasakius, labai šmaikštus, labai džiaugsmingas. Bet šį susižavėjimą ir džiaugsmą sukelia ne Fausto kančios, ne žmogaus didingumas šiame pasaulyje, o „Meno Forto” teatrinės kalbos galia”, – spektaklio recenzijoje rašė solidaus Rusijos laikraščio „Komersant” apžvalgininkė Jelena Gerusova.

„Getės „Faustas” – didžiulis filosofinis kūrinys, eiliuota tragedija, skirta ne scenai, o skaitymui. Nekrošius atliko žygdarbį – jis išvertė šią uolą iš litaratūrinės ir filosofinės kalbos į teatrinę kalbą. Tame, kaip jis tai padarė, labiausiai žavi kerintis paprastumas”, – pastebi jos kolega iš „Vedomosti” Dmitrijus Citkinas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.