Gyvačių neregistruoja

Neužregistravusieji įsigyto šuns arba katės, rizikuoja būti apskųsti kaimynų ir gauti baudą.

Kol kas registruoti privaloma tik šunis ir kates. Žiurkėnų, vėžlių ar gyvačių savininkai gali būti ramūs, bet nebeilgai.

Savivaldybei rudenį parengus naują sutartį su Gyvūnų registravimo centru, numatoma vienu iš punktų nustatyti privalomą ir egzotinių gyvūnų registraciją.

„Yra buvę, kad žmonės daugiabučiuose namuose augino briedį, arklį ar karvę. Nors tokių atvejų pasitaiko retai, stambesnių ir pavojingų gyvūnų laikymo taisyklės turėtų būti aiškiau apibrėžtos”, – sakė savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Aldona Vybernaitienė.

Per 2006-uosius klaipėdiečiai užregistravo 460 šunų ir 28 kates. Specialistė įsitikinusi, kad šie skaičiai neparodo tikrosios situacijos, nes daugybė žmonių savo augintinių neregistruoja.

Gyvūnų laikymo taisyklių nepaisantys keturkojų savininkai baudžiami įspėjimu arba bauda nuo 20 iki 2 tūkst. litų.

Tris kartus per savaitę Gyvūnų registravimo centro ir ekologinės policijos atstovai vykdo reidus. Jų metu neregistruotus šunis vedžiojantys žmonės tikrinami ir, jei prireikia, baudžiami. Neregistruotą augintinį ir dar be antsnukio ir pavadėlio vedžiojantis šeimininkas bausmės neišvengs.

Įsigijus šunį arba katę, pirmiausia reikia pasirūpinti jį paskiepyti nuo pasiutligės. Gavus pažymą ir pasiėmus savo asmens dokumentą bei augintinį, reikia kuo greičiau nuvykti į Gyvūnų registravimo centrą. Norint užregistruoti gyvūną, reikia gauti ir toje pačioje laiptinės aikštelėje gyvenančių kaimynų sutikimą. Laisvos formos paraišką su parašais būtina pristatyti kartu su kitais dokumentais.

Pagal galiojančią naminių gyvūnų laikymo tvarką kačių augintojai kiekvieną mėnesį moka po 3 litus, šunų – po 5. Šuns registracija kainuoja 10 litų, katės – 5 litus.

Nuosavą žemės sklypą turintys ir jame keturkojus auginantys žmonės mėnesinio mokesčio nemoka. Registracijos kainos – tos pačios.

Gyvūnų registravimo centro direktorė Jurgita Miliauskienė apgailestavo, kad ne visi gyvūnų savininkai jais rūpinasi tinkamai.

„Kultūringų žmonių visada mažiau. Vieni pasirūpina augintinius tinkamai prižiūrėti, o kiti susipranta tik gavę baudą”, – sakė J.Miliauskienė.

Pareigūnai išsirengia į kontrolinius reidus ir gavę daugiabučių namų gyventojų skundų. Šunų keliamas triukšmas ir teršiama aplinka varo į neviltį ne vieną klaipėdietį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.