Draudėjų lūkesčių išsipildymą lemia apgalvoti sprendimai

Draudimo priežiūros komisijos (DPK) duomenimis, draudimo rinka Lietuvoje pasižymi sparčiu pasirašytų įmokų bei išmokų augimu. Taip pat didėja ir pensijų kaupime dalyvaujančiųjų asmenų skaičius. Komisija ragina vartotojus atidžiau rinktis draudimo ir lėšų kaupimo produktus ir tinkamai įvertinti ne tik prisiimamą riziką, bet ir galimas investicijų grąžos pasekmes kaupiamoms lėšoms.

Per du pirmuosius šių metų mėnesius Lietuvoje pasirašyta 258,2 mln. Lt įmokų – tai 52,2 proc. daugiau, nei atitinkamu laikotarpiu pernai. Panašiu tempu (47,4 proc.) augo draudimo išmokos, sausį ir vasarį sudariusios 91,8 mln. Lt.

Gyvybės draudimo augimo tempai išlieka spartūs

Labiausiai (70,1 proc.) didėjo gyvybės draudimo įmokos (iki 86,9 mln. Lt). Gyvybės draudimo išmokos išaugo 4,3 proc. ir siekė 6,2 mln. Lt.

Daugiau nei du trečdaliai (61,1 mln. Lt arba 70,4 proc.) gyvybės draudimo įmokų pasirašyta investiciniame gyvybės draudime, kur rizika atitenka pačiam draudėjui. Nors, palyginti su praėjusiu mėnesiu, šios rūšies draudimo įmokų sumažėjo penktadaliu (20,4 proc., nuo 34 iki 27 mln. litų per mėnesį), tačiau jų per du šių metų mėnesius pasirašyta 141,8 proc. daugiau nei per praėjusių metų pirmus du mėnesius.

„Sprendimą, kurią gyvybės draudimo rūšį pasirinkti, vartotojas turėtų priimti gerai žinodamas savo poreikius bei atidžiai susipažinęs su paslaugų skirtumais bei prisiimama rizika”, – sako DPK narė Irmina Judickaitė.

Finansų ekspertai atkreipia dėmesį, kad investicinio gyvybės draudimo atveju sukaupta pinigų suma priklausys nuo pasirinktos investavimo krypties pelningumo, įmokų dydžio, draudimo sumos, kitų sąlygų. „Pasirašydamas investicinio gyvybės draudimo sutartį, investavimo riziką prisiima vartotojas, – primena I. Judickaitė. – Ar tokia draudimo rūšis pateisins jo lūkesčius, priklausys ir nuo to, ar jis aktyviai domėsis investavimo galimybėmis ir ar galės priimti sau palankius investicinius sprendimus”.

DPK duomenimis, šiuo metu Lietuvoje galioja apie 300 tūkst. gyvybės draudimo sutarčių. Kitaip tariant, gyvybės draudimu yra apsidraudęs tik vienas iš vienuolikos lietuvių, o pavyzdžiui, Vokietijoje savo gyvybę yra apdraudę daugiau kaip pusė visų šalies gyventojų.

Pagal pasirašytas įmokas gyvybės draudimas vasario mėnesį sudarė 33,6 proc. Lietuvos draudimo rinkos. Pasaulinė praktika rodo, kad labiausiai ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse gyvybės draudimo įmokų dalis sudaro apie 60 proc. visų pasirašytų įmokų.

Didėja pensijų kaupimo dalyvių skaičius

Lietuvoje šiuo metu veikia 30 valstybinio socialinio draudimo įmokos dalies kaupimo pensijų fondų, kuriuos valdo 9 bendrovės. II pakopos pensijų fondų bendra investicinių portfelių vertė 2007 m. vasario mėn. pabaigoje siekė 898,9 mln. litų. Pensijų kaupime šiuo metu dalyvauja 817,3 tūkst. dalyvių (15,7 tūkst. daugiau nei sausio mėnesį). Šiuo metu DPK priežiūros sričiai priskiriama 9 pensijų fondų, kuriuos valdo gyvybės draudimo įmonės, priežiūra. Investicijų pasiskirstymas, kaip pranešė šios bendrovės, vasario mėnesį kito nežymiai: didžioji dalis (90 proc.) pensijų fondų lėšų buvo investuota užsienyje, likę 10 proc. – Lietuvoje. Užsienyje daugiausia lėšų buvo investuota į skolos vertybinius popierius (73 proc.), kita dalis – į kolektyvinio investavimo subjektų vienetus (23 proc.) bei nuosavybės vertybinius popierius (3 proc.).

DPK ragina domėtis sutarčių sąlygomis

Renkantis pensijų fondą ar kitus lėšų kaupimo produktus, patariama įvertinti, pagal kokią investavimo strategiją veikiama, kokie investavimo rezultatai jau pasiekti. „Bet kurio fondo geri dabartiniai rezultatai ar praeities pasiekimai negarantuoja, kad investicijų grąža visu sutarties laikotarpiu bus teigiama, – atkreipia dėmesį Irmina Judickaitė. – Pensijų kaupimo, kaip ir gyvybės draudimo, sutartys yra ilgalaikės, todėl vartotojai turėtų žinoti, kad galutinės sukauptos sumos neįmanoma tiksliai numatyti, kadangi investicijų grąža gali būti ir neigiama”.

Pasak I. Judickaitės, būtina susipažinti ir su galiojančiomis pajamų mokesčių lengvatomis, pasidomėti, kaip išmokos bus apmokestinamos draudžiamojo laikotarpio pabaigoje. Šiais klausimais konsultacijas mokesčių mokėtojams teikia Valstybinė mokesčių inspekcija.

Draudimo priežiūros komisija, skatindama vartotojų domėjimąsi su draudimu susijusiais klausimais bei didindama jų informuotumą, nuolat rengia įvairią informacinę medžiagą aktualiais klausimais, kurią galime rasti DPK interneto svetainėje adresu www.dpk.lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.