Saugumo kortos atverčiamos ne visiems

Arvydo Pociaus Valstybės gynimo tarybai pateiktą informaciją nagrinės prokurorai. Liustracijos komisija saugumo darbuotojų žadėtos medžiagos dėl parlamentaro Algimanto Matulevičiaus sąsajų su KGB taip ir nesulaukė.

Valstybės saugumo departamento (VSD) gynėjų ir priešininkų dvikova įgauna vis didesnį pagreitį. Vakar prezidento Valdo Adamkaus sušauktame Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdyje VSD vadovas Arvydas Pocius pateikė medžiagą, turėjusią pagrįsti praėjusią savaitę Seime jo išsakytus teiginius. Po VGT posėdžio pranešta, kad informaciją apie rezonansinių nusikaltimų tyrimą nagrinės Generalinė prokuratūra.

Šalies vadovo atstovė spaudai Rita Grumadaitė pabrėžė, kad Pociaus pateiktą informaciją prezidentas vertina kaip „labai rimtą”. Adamkaus patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Mindaugas Ladiga teigė, kad VGT nariai sutarė, jog medžiaga turi tapti „pagrindu tolesniems nuodugniems tyrimams, tačiau reikėtų vengti bereikalingo šių tyrimų politizavimo”.

Trukdė procedūros?

Praėjusį ketvirtadienį kalbėdamas Seime Pocius pareiškė, jog aukšti VSD pareigūnai perdavė nedraugiškai kaimyninei valstybei slaptą informaciją apie „Mažeikių naftos” pardavimą, kad VSD yra ištyrusi buvusio savanorio ir saugumo darbuotojo Juro Abromavičiaus nužudymą, geležinkelio tilto per Bražuolės upelį susprogdinimą ir „beveik žino”, kas sprogdino vieno laikraščio redakcijos pastatą.

Po VGT posėdžio Pocius žurnalistams teigė, kad ne visi tyrimai, apie kuriuos jis kalbėjo Seime, yra baigti, tačiau atsisakė pateikti konkretesnės informacijos.

Paklaustas, kodėl minėtų tyrimų medžiaga prokuratūrai nebuvo perduota anksčiau, Pocius tai aiškino procedūriniais reikalavimais. „Viena, informacija buvo neseniai gauta. Antra, perduodant informaciją ikiteisminio tyrimo tikslais reikia atlikti atitinkamas procedūras, surinktą informaciją reikia atrinkti, išslaptinti”, – kalbėjo jis.

Įrodymai neįtikino

VGT posėdyje dalyvavęs konservatorių lyderis Andrius Kubilius teigė, kad jo neįtikino Pociaus pateikti įrodymai. „Neįtikino, kad teiginiai, kuriuos Pocius pasakė Seimo salėje, yra pagrįsti aiškiais įrodymais”, – sakė jis.

Kubilius nekonkretizavo, ką išgirdo VGT posėdyje, ir tvirtino, kad pateikti įrodymai „yra paslaptis”. Paklaustas, kokie įrodymai buvo pateikti VGT nariams, konservatorius teigė, jog kai kurie jų gana juokingi.

Kubilius siūlė, kad VGT susitiktų su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetu (NSGK) bei aptartų komiteto atlikto VSD veiklos tyrimo rezultatus.

Girdėti kaltinimai

Pocius iš Seimo tribūnos paskleidė informaciją apie prieš dvi savaites baigtą VSD tyrimą dėl Seimo NSGK pirmininko Algimanto Matulevičiaus bendradarbiavimo su KGB.

Ši korta mesta jau antrą kartą. Dar pernai gruodį spauda išplatino KGB pažymą, kurioje Matulevičius įvardytas kaip sovietinio saugumo struktūrų patikėtinis. Parlamentaras tuomet pats kreipėsi į VSD, prašydamas patvirtinti ar paneigti šią informaciją. VSD tokios Matulevičių kompromituojančios medžiagos tuomet sakė neturintis. Ypatingojo archyvo atstovai taip pat tvirtino, kad tokio dokumento ar jo kopijos pas juos nėra.

Praėjusią savaitę aistros užvirė iš naujo. Valstybės vadovai neigė turį kokios nors informacijos apie minėtą VSD tyrimą: nei premjeras Kirkilas, nei Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas tikino nebuvę su ja supažindinti. Muntianas vakar pareiškė, kad Seimo valdyba Matulevičiaus likimą spręs po Liustracijos komisijos įvertinimo.

Dokumentų nesulaukė

Surinktą medžiagą VSD žadėjo perduoti Liustracijos komisijai iki vakarykščio jos posėdžio. Iš Seimo tribūnos Pocius gyrėsi, esą archyvinės bei kitos VSD pareigūnų surinktos medžiagos apie Matulevičiaus buvimą KGB bendradarbiu-patikėtiniu esą pakankamai. Deja, išreklamuota medžiaga apie Matulevičiaus bendradarbiavimą su KGB Liustracijos komisijos taip ir nepasiekė.

Komisijos vadovė Dalia Kuodytė sakė neišgirdusi VSD paaiškinimų, kodėl jis neįvykdė savo pažadų. Ji taip pat tvirtino nežinanti, kada komisija galėtų gauti minėtus dokumentus.

Seimo valdyba VSD tyrimo dėl Seimo NSGK vadovo bendradarbiavimo su KGB medžiagos lauks iki trečiadienio. Pats Matulevičius ryšius su sovietų saugumu neigia ir VSD vadovybės veiksmus savo atžvilgiu vadina provokacija bei ankstesnio susidorojimo su Seimo NSGK liudijusiais pareigūnais tąsa.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.