Pažymas nekilnojamojo turto sandoriams užsakys notarai

Nuo 2007 kovo 31 d. įsigalioja Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu patvirtinti Nekilnojamojo turto registro nuostatai.

Viena iš šio teisės akto nuostatų numato, jog notarai privalo patys užsakyti pažymas nekilnojamojo turto sandoriams sudaryti. Notarai taip pat įpareigojami iš fizinių ir juridinių asmenų priimti pinigines lėšas tokioms Registrų centro paslaugoms apmokėti. Pažymėtina, jog už šį darbą notaras negalės reikalauti atskiro atlyginimo ar kompensacijos. Į Registrų centrą asmuo turės kreiptis tik tada, kai nekilnojamojo turto objektas nebus suformuotas arba kliento pateikti duomenys dėl perleidžiamo nekilnojamojo daikto prieštaraus Registrų centro sukauptiems duomenims.

Užtikrinant šį „Vieno langelio” principo realizavimo etapą, Notarų rūmai ir VĮ Registrų centras iki 2007 m. kovo 17 d. parengs asmens prašymo įregistruoti nuosavybės teises į nekilnojamąjį turtą ir dokumentų, patvirtinančių nuosavybės teisių įgijimą, perdavimo teritoriniam registratoriui tvarką. Taip pat bus parengta užsakymų pateikimo, pažymų sandoriui rengimo ir pateikimo notarams, notarų autentifikavimo bei atlyginimo už registro tvarkymo įstaigos suteiktas paslaugas tvarka. Jas patvirtins Teisingumo ministras. Šie teisės aktai nustatys interesantų, notarų bei Registrų centro tarpusavio santykius, asmenims užsakant, gaunant pažymas nekilnojamųjų daiktų sandoriams sudaryti ir apmokant Registrų centro suteiktas paslaugas.

Šiuo metu pagal kliento ir notaro susitarimą tokią paslaugą jau teikia daugiau nei 80 procentų Lietuvos notarų. Bendradarbiaujant Notarų rūmams ir Registrų centrui, šiais metais buvo papildomai apmokyti 129 notarai ir jų darbuotojai, lavinant praktinius įgūdžius, reikalingus efektyviam bei sklandžiam „Vieno langelio” principo įgyvendinimui.

Įsigaliojančiuose Nekilnojamojo turto registro nuostatuose taip pat numatyta galimybė asmenims nuosavybės teisių į nekilnojamąjį daiktą registraciją atlikti tarpininkaujant notarui. Teisingumo ministerija numato, jog šią asmens teisę užtikrinantys teisės aktai įsigalios 2007 m. liepos – rugpjūčio mėnesiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.