VMI mokesčių mokėtojams pataria deklaracijose nurodyti visas išlaidas

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) pataria mokesčių mokėtojams, teikiantiems gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) deklaracijas, nurodyti visas patirtas išlaidas, kurių dalį galima susigrąžinti: gyvybės draudimo įmokas, palūkanas už kreditą būstui įsigyti, mokėjimus už studijas, įmokas į pensijų fondus, kompiuterio įsigijimo ir/ar interneto įrengimo išlaidas. Kai kurie mokesčių mokėtojai, nurodydami ne visas minėtas išlaidas, gali patys sau apriboti galimybę gauti maksimalią įstatymo numatytą GPM permoką.

VMI primena, kad:

Kiekvienais mokestiniais metais gyventojai iš savo apmokestinamųjų pajamų gali atimti patirtas išlaidas (paminėtos aukščiau – iš Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 21 str. 1 d. 1-5 punktų). Bendra visų nurodytų atimamų išlaidų suma turi neviršyti 25 proc. mokestinių metų gyventojo apmokestinamųjų pajamų, atėmus:

– metinį neapmokestinamąjį pajamų dydį (MNPD) ir metinį papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (MPNPD);

– neapmokestinamąsias pajamas;

– pajamas iš veiklos pagal verslo liudijimą;

– leidžiamus atskaitymus, susijusius su individualios veiklos pajamų gavimu;

– per mokestinį laikotarpį parduoto ne individualios veiklos turto įsigijimo kainą ir su to turto pardavimu susijusias išlaidas.

Jei atitinkamais metais patirtų išlaidų bendra suma yra didesnė kaip 25 proc. metinių apmokestinamųjų pajamų, tai viršijanti dalis iš apmokestinamųjų pajamų negali būti atimama nei tais, nei kitais metais.

Vadinasi, gyventojas, kuris 2006 m. gavo 21600 litų su darbo santykiais susijusių pajamų (1800 Lt x 12), apskaičiuoja savo apmokestinamąsias pajamas, atėmus metinį NPD 3480 Lt (290×12), t.y. jo per metus gautos apmokestinamosios pajamos yra 18120 Lt (21600 – 3480). Maksimali patirtų išlaidų bendra suma, kurią jis gali atimti yra 4530 Lt (18120 x 25 proc.). Todėl, jeigu gyventojas patyrė daugiau išlaidų (pavyzdžiui, pirko kompiuterį už 4000 litų bei sumokėjo 2000 litų už studijas), tai viršijanti dalis 1470 Lt (6000 – 4530) nebus atimama.

Grąžintina pajamų mokesčio suma priklauso ne tik nuo patirtų išlaidų sumos, bet ir nuo gautų pajamų sumos, bei nuo to, kokiu pajamų mokesčio tarifu buvo apmokestintos gautos pajamos (ar 15 proc., ar 33 proc., ar 27 proc.). Išlaidos atimamos proporcingai iš atitinkamu tarifu apmokestinamų pajamų. Tad, skaičiuojant galimą permoką, reikėtų aukščiau minėta sumą (4530 Lt) dauginti iš mokėto mokesčio tarifo. Jeigu pirmąjį pusmetį pajamos buvo apmokestintos 33 proc. tarifu, o antrąjį pusmetį – 27 proc. tarifu, tai ir patirtos išlaidos tokiomis pat proporcijomis dauginamos iš šių tarifų. Gaunasi, jog (2265 x 33 proc. = 747 ir 2265 x 27 proc. = 612) gyventojui bus grąžinta iš viso 1359 Lt (747+612) pajamų mokesčio.

Verta prisiminti, kad įsigijusiems kompiuterį ir/arba įsirengusiems interneto prieigą, kai bendra patirtų išlaidų suma viršija 4000 Lt, GPM permoka grąžinama tik nuo 4000 Lt sumos.
VMI primena, kad pagal gyventojų pajamų mokesčio įstatymą (GPMĮ), gyventojų, gyvybę apdraudusių iki 2003 m. sausio 1 d. trumpesniam negu 10 metų laikotarpiui ir pasinaudojusių gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata, galutinė draudimo išmoka bus apmokestinta taikant pagrindinį gyventojų pajamų mokesčių tarifą (šiuo metu – 27 proc.) Jeigu gyventojas nesinaudojo lengvata, tada galutinė draudimo išmoka neapmokestinama.

Gyventojų, iki 2003 m. sausio 1 d. apsidraudusių gyvybę 10 metų ir ilgesniam laikotarpiui galutinė išmoka neapmokestinama.

Gyventojų, sudariusių gyvybės draudimo sutartis po 2003 m. sausio 1 d. 10 metų ir ilgesniam laikotarpiui galutinė išmoka bus dvejopai – gyventojo mokėtos įmokos bus apmokestintos 15 proc. tarifu, o iš investuotų gyventojo įmokų gautas pelnas neapmokestinamas. Po 2003 m. sudarius trumpesnę negu 10 m. gyvybės draudimo sutartis, galutinė išmoka apmokestinama pagrindiniu GPM tarifu (šiuo metu – 27 proc.). VMI primena, kad gyventojams, sulaukusiems pensinio amžiaus bei turintiems ribotą darbingumą taikomos išimtys.

Balandžio pradžioje (2-14 dienomis) organizuojama atvirų durų dekada, kurios metu apskričių VMI specialistai gyventojams teiks konsultacijas, padės užpildyti deklaracijas, konsultantai dirbs ilgiau.

Visą informaciją apie gyventojų pajamų mokesčio deklaravimą galima gauti paskambinus trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefono numeriu 1882 arba savarankiškai rasti MIC konsultacinėje medžiagos duomenų bazėje adresu http://mic.vmi.lt/first.do.

Gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją VMI reikia pateikti iki gegužės 2-osios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "VMI mokesčių mokėtojams pataria deklaracijose nurodyti visas išlaidas"

  1. roma

    o kodel man negrazina? Dirbu saziningai(ukine veikla),moku 15% pajamu mokesti,bet nei uz dukros moksla negrazina,nei uz kompiuteri.Kodel tokie istatymai? Juk as ir taip nuskriausta:Pati moku mokescius,nedarbingumo pasalpu negaunu,kompensacijos nepriklauso…..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.