Baldų apmušalai: nuo gobelenų iki odos

Į ką pirmiausia atkreipiame dėmesį užsukę į minkštųjų baldų saloną? Žinoma, į apmušalus. Baldų apmušalų asortimentas specializuotose parduotuvėse – didžiulis. Pardavėjai pastebėjo, kad rinkdamiesi sofos, fotelio „drabužį” pirkėjai vertina ne tik audinio kainą, bet ir grožį, patvarumą bei eksploatacijos savybes.

Solidžiausi interjero salonai, didžiausios audinių parduotuvės šiuo metu pirkėjams gali pasiūlyti po kelis šimtus ar net daugiau baldų apmušalų pavyzdžių. Net patys išrankiausi pirkėjai gali išsirinkti tokį audinį, kad ir akį džiugintų, ir piniginė labai neištuštėtų.

Įspūdingais, spalvingais, originaliais ir prašmatniais apmušalais aptraukti baldai ne tik puošia jūsų būsto interjerą, bet ir rodo jo savitumą, individualumą. Todėl patariama juos rinktis neskubant – svarbu įvertinti ne tik apmušalų estetinę išvaizdą, bet ir praktiškumą. Juk baldai bus naudojami ne vienus metus.

Madingi brangūs ir prabangūs audiniai

Baldų audinių, kaip ir drabužių, mados nuolat keičiasi. Baldų salonų ir audinių parduotuvių konsultantai tvirtino, kad kiekvienas renkasi pagal savo skonį, tačiau išskyrė kai kurias pagrindines šio sezono tendencijas.

Šiuo metu madingiausi baldų audiniai – sunkūs, tvirti, dvelkiantys prabanga, siuvinėti blizgiais siūlais, išmarginti stambiais raštais, egzotiškais ornamentais. Spalvos – sodrios, ryškios. Itin populiarios barokinės raudona, auksinė, klasikinė juoda, ruda, baklažanų, vyšnių, ryški oranžinė, turkio spalvos ir įvairūs jų atspalviai.

Anot specialistų, šį sezoną nereikėtų vengti kontrastingų derinių. Ryškios spalvos derinamos su blyškesnėmis, šviesesnėmis, sunkūs audiniai – su lengvesniais, plonesniais, iškilūs ornamentai – su lygiais, stambūs raštai – su smulkiais. Interjero dizaineriai pataria drąsiai eksperimentuoti.

Austiniai ir neaustiniai apmušalai

Baldų audiniai skirstomi į dvi grupes – tekstilę (austinę ir neaustinę) ir odą (natūralią ir dirbtinę).

Austinės medžiagos būna natūralios (gana retas variantas), sintetinės ir pagamintos tiek iš natūralių, tiek iš sintetinių siūlų. Neaustiniai apmušalai turi pusiau natūralų, pusiau sintetinį pagrindą arba tik sintetinį pagrindą ir sintetinį dangalą.

Oda pelnytai laikoma vienu geriausių baldų apmušalų. Šiuo metu populiari tiek natūrali oda, tiek jos pakaitalai. Pastarieji, žinoma, paklausūs vien dėl keliskart mažesnės kainos. Natūralūs odiniai baldai yra bene patvariausi, nesunkiai prižiūrimi ir bet kokiam interjerui suteikia solidumo.

Dirbtinė oda gamintojų ir pirkėjų mėgstama dėl to, kad taip pat yra atspari, lengvai eksploatuojama. Be to, gali būti įvairiausių spalvų bei matmenų, o ant natūralia oda aptrauktų baldų matyti daug siūlių, nes joks gyvūnas neturi kelių kvadratinių metrų vientisos odos.

Vienas populiariausių – flokas

Viena populiariausių neaustinių medžiagų yra flokas. Pirmą kartą jis buvo paminėtas jau I a. pr. Kristų. Floko gaminimo būdą išrado kinai, ir tik viduramžiais jis pasiekė Europą.

Flokas gaminamas taip. Iš anksto išaustas pagrindas juda staklėse, tuo metu jis tolygiai padengiamas plonyčiu klijų sluoksniu. Ant jo dėl elektrostatinio lauko vertikaliai krinta smulkūs nailoniniai pūkai. Taip gaunama minkšta, maloni liesti medžiaga. Nors atrodo trapūs, iš floko pagaminti apmušalai yra patvarūs, atsparūs trynimui, blukimui, gana ilgai laiko ir palyginti nebrangūs. Vienintelė bėda – gali „nuplikti”, jeigu juos netinkamai prižiūrėsite, pavyzdžiui, naudosite spirito pagrindu pagamintus valiklius.

Į floką labai panašus pūkinis audinys – veliūras. Jo gamyba dar sudėtingesnė, todėl gerokai didesnė ir kaina. Tačiau tai ypač gražus, jaukus, patvarus, atsparus kasdien naudoti lengvai valomas audinys.

Karališkieji gobelenai ir žakardai

Labai populiarūs ir gobelenai, kurių vardu kartais dėl nežinojimo vadinami visi baldų apmušalai. Kadaise gobelenais buvo puošiamos Prancūzijos valdovų rūmų sienos. Tik iš natūralių siūlų audžiami gobelenai žavi spalvingumu, sudėtingais raštais. Jie nepigūs, tačiau jais apmušę svetainės baldus nesigailėsite – svečiai bus maloniai nustebinti.

Labai atsparūs ir prašmatniai atrodantys yra žakardiniai audiniai. Jie gaminami pusiau iš medvilninių, pusiau iš sintetinių siūlų. Sudėtingi žakardinių audinių piešiniai išaudžiami specialiomis staklėmis, kurių išradėjo Josepho Marie Jacquard’o vardu ir pavadinta ši medžiaga. Žakardai nedaug kuo skiriasi nuo gobelenų. Pagrindinis skirtumas – audžiant žakardus naudojami maždaug dešimties spalvų siūlai, o gobelenai – kur kas spalvingesni. Be to, pastarųjų siūlai storesni ir brangesni.

Pirkėjai mėgsta ir šiek tiek pūkuotus šenilinius (jų pavadinimas prancūziškai reiškia „vikšras”). Jie yra patvarūs, nes juose yra sintetinių siūlų, bei gana ekologiški, mat pusė siūlų, iš kurių jie išausti, – medvilniniai. Šeniliniai audiniai labai panašūs į veliūrą, bet jų gamyba paprastesnė, todėl jie pigesni.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.