Minkšti baldai – svarbu, kas viduje

Pirkdami minkštus baldus pardavėjų dažniausiai teiraujamės apie gamintoją, vertiname modelio dizainą, matuojame, ar tilps numatytoje būsto vietoje, bandome įsivaizduoti, kaip nauja sofa ar fotelis atrodys tarp kitų baldų. Tačiau ne daugeliui kyla klausimas – o kas patikusio baldo viduje?

Specialistai tvirtina, kad ne tiek svarbu baldo išvaizda, kiek tai, iš ko jis padarytas. Baldo konstrukcija, užpildas žmogaus patogumui bei savijautai turi kur kas didesnės įtakos nei įspūdingas dizainas ar fantastiškai gražūs apmušalai. Juk sofos, fotelio, lovos ar kito minkšto baldo paskirtis yra ne vien tik puošti kambarį, užpildyti tuščią erdvę. Sėdėdami ar gulėdami ant jų praleidžiame nemažai laiko. Pasak medikų, kokybiškas baldas yra patogus, atpalaiduoja ir ilsina mūsų kūną. O prastas baldas gali ir susargdinti – dėl nuolatinės netaisyklingos laikysenos, nepatogios kūno padėties labai nukenčia stuburas, sąnariai, raumenys. Kas kaltas? Baldo viduje esantys „organai”, kurių gali būti nuo keliolikos iki keliasdešimties. Kuo daugiau, tuo geriau.

Porolonas ar avikailis?

Daugelyje baldų galima rasti blokinio porolono – minkštą medžiagą, 90-98 procentų sudarytą iš oro. Tai vienas populiariausių ir pigiausių užpildų, pasižymintis neblogomis fizinėmis bei techninėmis savybėmis.

Tačiau porolonas porolonui nelygu. Prastesnės kokybės, netinkamo tankio porolonas labai greitai (kartais – tik po metų naudojimo) gali sukietėti, suirti. Kad netektų nusivilti, reikėtų paklausinėti pardavėjo apie patikusio baldo gamintoją. Žinoma kompanija neterš savo vardo, gamindama baldą iš nekokybiškų, standartų neatitinkančių medžiagų.

Kaip minkšto baldo užpildas neretai naudojamas ir forminis porolonas (šalto formavimo putų poliuretanas) – tai ypatingu būdu formuojamos sėdimų baldo dalys, atlošai, ranktūriai. Šios detalės yra tvirtesnės ir patikimesnės už blokinį poroloną – joms neretai suteikiama garantija iki 10 metų.

Tarp apmušalo ir užpildo paprastai dedamas sintepono sluoksnis – tai vatą primenanti minkšta, šilta, švelni, bet tvirta medžiaga. Ja dažniausiai šiltinamos striukės, paltai.

Brangių baldų gamintojai stengiasi naudoti kuo daugiau natūralių medžiagų arba daugybės medicininių, techninių bandymų patikrintus sintetinius užpildus. Nurodyta, kad kaučiukas, lateksas, vilna ar gulbių plunksnos mūsų organizmui kur kas sveikiau nei porolonas ar sinteponas. Ypač jei ant to baldo praleidžiate daug laiko, pavyzdžiui, miegate.

Metalinės ir medinės kostrukcijos

Pirkėjo dėmesio verti ne tik minkšti baldų užpildai, bet ir medinės ir metalinės konstrukcijos.

Kokybiškų baldų detalės gaminamos tik iš natūralios medienos (buko, pušies, eglės ir kitų), pagrindas – daugiasluoksnės faneros iš beržo špono. Storas fanera puikiai laiko furnitūrą, nesideformuoja. Iš laminuotų medžio drožlių plokščių rimti baldininkai gamina tik patalynės dėžes. Iš šios pigios ir neilgaamžės medžiagos baldo karkasą gamina tik pirkėjų negerbiantys gamintojai.

Medinės konstrukcijos dalys turi būti „išlaikytos”, išdžiovintos, tvirtos, be menkiausio įskilimo, nelygumo, kad baldas nepersikreiptų. Be to, brangių baldų detalės niekada nejungiamos vinimis, varžteliais. Medinė konstrukcija papildomai apdorojama specialiomis priešgaisrinėmis bei priešgrybelinėmis priemonėmis.

Metalinės konstrukcijos dažniausiai tarnauja norint sukurti itin originalius, neįprastus modelius, kai šito neįmanoma padaryti iš medžio. Čia svarbu – kokybiškas detalių sujungimas bei antikorozinis metalo apdorojimas. Garsūs baldų gamintojai metalines detales neretai chromuoja, gamina jas iš patikimų aliuminio ar titano.

Dėmesys baldams-transformeriams

Transformuojamieji baldai, pavyzdžiui, sofa-lova, brangesni už paprastus. Sudėtingesnė ir jų konstrukcija, mechanizmas.

Sofa lova paprastai virsta trimis būdais. Tarsi knyga – nuleidžiamas atlošas, kaip dėžutė – ištraukiama apatinė dalis, arba pusiau ištraukiama apatinė dalis ir nuleidžiamas atlošas.

Prieš pirkdami tokią sofą bent kelis kartus patikrinkite, ar gerai veikia mechanizmas. Jam sugedus pataisyti nelengva ir brangu.

Kokybiški baldai tarnaus ne vienerius metus ir ne dešimtmetį. Baldų gamintojai neretai suteikia garantiją ne tik visam baldui, bet ir atskiroms detalėms. Specialistų teigimu, kaina dažniausiai daug pasako apie baldo kokybę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.