Ekologiško turizmo pradininkams – tarptautinis pripažinimas

Lietuvoje dar nedaug turizmo įstaigų, kurios lankytojų pripažinimą pelnytų ne tik pavyzdingu aptarnavimu, bet ir tuo, kad laikosi griežtų ekologijos reikalavimų

Keturių šalies kaimo turizmo sodybų šeimininkai – Antanas Gedvilas (Jovariškių k., Trakų r.), Albina Pruskienė (Paveisiejų k., Lazdijų r.), Marijona Striaukienė (Beržoro k., Plungės r.) ir Roma Zalensienė (Padubysio k., Kauno r.). nudžiugo sužinoję, kad jiems paskirti Tarptautinio aplinkosaugos švietimo fondo programos „Žaliasis raktas” diplomai.

Trakų rajono Jovariškių kaime gyvenantis Gedvilas ypač išgarsėjo, kai savo sodybos svečiams pradėjo organizuoti žygius dieną ir net naktį po netoli telkšančią pelkę. Nors šios išvykos sunkios ir net pavojingos, o svečiai iš jų grįžta kiaurai permirkę, norinčiųjų pasimurkdyti pelkėje plūdo šimtai.

Gedvilas daug kam žinomas ir kaip labai nagingas meistras, konstruojantis propeleriu varomus laivus, skraidykles ir kitokius aparatus.

Tarp mėgstančių turizmą ir poilsį kaime žmonių labai populiarios ir Pruskienės, Striaukienės bei Zalensienės sodybos.

Ligi šiol Lietuvoje „Žaliojo rakto” diplomus yra gavę tik trys viešbučiai: – „Baltpark” Vilniuje ir Klaipėdoje bei sostinėje įsikūręs „Reval Hotel Lietuva”.

Kaip LŽ sakė „Žaliojo rakto” programos priežiūros tarybos narė, Aplinkos ministerijos vyriausioji specialistė Nijolė Barysienė, šioje programoje apsisprendę dalyvauti viešbučių, kempingų, svečių namų, vasarnamių, kaimo turizmo sodybų savininkai privalo pasirūpinti, kad jų įstaigos atitiktų daugiau kaip 80 aplinkosaugos reikalavimų.

„Šiose turizmo įstaigose turi būti rūšiuojamos atliekos, racionaliai naudojami gamtos ištekliai, taupoma elektra, naudojami ekologiški valikliai ir plovikliai. Sodybose negali būti rūkoma, svečius reikia maitinti ekologiškais produktais”, – vardijo gamtosaugos reikalavimus Barysienė.

Kokių nors nuolaidų ar materialinių gėrybių už tai šių viešbučių ir kaimo turizmo sodybų savininkai negauna – tik moralinį paskatinimą ir lankytojų pripažinimą.

Tačiau daugelio Lietuvos turizmo įstaigų šeimininkai neslepia, kad nesuinteresuoti dalyvauti šioje ekologinėje programoje – esą iš to tik vargas ir nuostoliai.

„Žaliojo rakto” programos diplomas suteikiamas tik vieniems metams – šios programos dalyviai kasmet turi įrodyti, kad atitinka ekologijos reikalavimus.

Aplinkosaugos švietimo fondo programą „Žaliasis raktas” mūsų šalyje koordinuoja Lietuvos žaliųjų judėjimas. Priežiūros tarybą sudaro Aplinkos ir Ūkio ministerijų bei Turizmo departamento atstovai. Ši programa ypač populiari Skandinavijos šalyse, Prancūzijoje ir Estijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.