Atsakyti už save ir artimuosius

Spektaklyje „Visi mano sūnūs”, kurio premjera rengiama šiandien Kauno dramos teatre, akcentuojama moralinės atsakomybės tema

Jonas Vaitkus ir šiandien Kaunui – kultinė asmenybė. Kiekvienas šio didžio režisieriaus sugrįžimas į jo karjeros pradžios (o greičiausiai ir didžiausio žydėjimo) teatrą sulaukia išskirtinio dėmesio. Taip yra ir šįkart. Šiandien dienos šviesą išvys priešpaskutinė šio sezono premjera – maestro Vaitkaus režisuota amerikiečių legendos Arthuro Millerio drama „Visi mano sūnūs”. Tai istorija apie žmogaus atsakomybę už savo artimųjų ir paties gyvenimą. Beje, Kauno dramos scenoje šį pjesė statoma jau antrą kartą, tiesa, po kelių dešimtmečių pertraukos.

Šiandien Milleris pelnytai vadinamas XX amžiaus dramaturgijos klasiku. Jo kūryba neprarado socialinio aktualumo ir vis dar sugeba provokuoti. Pjesę „Visi mano sūnūs” dramaturgas parašė remdamasis atsitiktinai išgirsta karo meto istorija. Spektaklio Kaune statytojai akcentuoja šiandienos teatre ne itin populiarią moralinės atsakomybės temą – pasirinkimą tarp skaudžios tiesos ir naudingo melo. Ko vertas verslas, dėl kurio žlunga verslininko šeimos likimas? Šiuo klausimu režisierius kreipiasi į šiuolaikinį mūsų teatro žiūrovą, kviečia jį permąstyti savo vertybes. „Pats esi nuodėmingas ir turi galvoti apie moralę bei panašius dalykus. Labai smagu, kai randi pjesę, kurioje gvildenamos tokios temos. Taip tarsi įgauni imunitetą. Visą laiką ieškau personažų, kurie nesustoja, negalvoja, kad jie žemės viešpačiai, pervertina tiek džiaugsmą, tiek skausmą. Juk gyvenimą turi priimti tokį, koks tau duotas, gyventi čia ir dabar. Net jei kas atsitinka, nereikia rautis plaukų ar dejuoti. Kur kas geriau viską apmąstyti, blaiviai pasverti ir vertinti kaip pamoką, o ne ieškoti kaltų”, – sako Vaitkus.

Millerio personažai įdomūs, sudėtingi, turi savitas biografijas, todėl Vaitkus nesiima jokių režisūrinių triukų. „Kadangi tai – psichologinė pjesė, daug kas priklauso nuo pačių aktorių: kaip jie priima tuos personažus, kiek jiems artimos tos vertybės. Matau, jog žingsnis po žingsnio einame prie to, kad pavyks tikrai puikiai atskleisti šią emocinę dramą”, – teigia režisierius. Vaitkus viliasi, jog galbūt žiūrovui vėl taps įdomu sekti žmogaus likimą, jo peripetijas.

Spektaklio scenografijos ir kostiumų autorė – dailininkė Eglė Richter. Su ja Vaitkus jau dirbo Vilniuje statydamas „Pagalvinį”. Spektalio „Visi mano sūnus” personažus sukūrė Kauno, Vilniaus ir Panevėžio aktoriai: Vidmantas Fijalkauskas, Vytautas Kaniušonis, Kristupas Kavaliauskas, Nijolė Lepeškaitė, Giedrė Ramanauskaitė, Ugnė Rukšaitė, Liucija Rukšnaitytė, Egidijus Stancikas, Arūnas Stanionis, Edita Užaitė, Dainius Valutis ir Ridas Žirgulis.

Naują garsaus režisieriaus eksperimentą ir dramą, kaip šeimos likimas priklauso nuo kiekvieno mūsų pasirinkimo, tarsi pro didinamąjį stiklą „Girstučio” scenoje stebėsime jau šį savaitgalį – kovo 17 ir 18 dienomis bei 30-ąją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.