Šiuolaikinės mikrobangų krosnelės jau ne tik šildo maistą – viengungiui ar mažame butuke gyvenančiai nedidelei šeimai, taupančiai vietą, jos gali atstoti ir orkaitę.
Pasak UAB „Avitela” buities technikos skyriaus vedėjos Violetos Pudžmytės, šiuo metu mikrobangų krosnelės išgyvena atgimimą – prieš kelerius metus jų paklausa buvo šiek tiek nuslūgusi, tačiau dabar be šio pirkinio savo virtuvę įsivaizduoja retas naujakurys ar tiesiog atnaujinantysis savo būstą.
Ypač dažnai krosnelės perkamos, kad maistą galėtų pasišildyti iš mokyklos anksčiau grįžtantys vaikai. Be to, anot UAB „Elektromarktas” konsultanto Raimondo Kliknos, tai iš tiesų labai patogus dalykas, juolab kad parduotuvės pilnos įvairiausių pusgaminių.
Ir sveria, ir atpažįsta
Pačios paprasčiausios mikrobangų krosnelės tik pašildo maistą ar atšildo sušalusius produktus, užvirina vandenį. Esama ir tokių, kuriose išskirtos atskiros funkcijos pašildyti daržoves, mėsą, sriubą, picą ir panašiai – reikia tik spustelėti atitinkamą mygtuką ir nebereikės pačiam reguliuoti galingumo, jis bus parinktas automatiškai.
Kai kurios krosnelės pagal produkto svorį automatiškai parenka šildymo trukmę. Tai, anot V. Pudžmytės, ypač patogu atšildant šaldytus gaminius.
Turinčiosios vadinamąjį šeštąjį pojūtį pačios atpažįsta produkto sudėtį, jį pasveria, ir pasirenka, kiek laiko reikės jam pašildyti ar atšildyti.
Dauguma turi ir kepintuvą, skirtą apskrudinti maistui. Kepintuvas gali būti kvarcinis arba įprastas elektrinis.
Pasak R. Kliknos, kvarcinio pliusu galima laikyti tai, kad jis uždengtas, apsaugotas, jei maistas imtų taškytis. Įprastas kaitinimo elementas neuždengtas, sunkiau valomas, tačiau taip gaminti sveikiau. Be to, įprastas kepintuvas gali būti lankstomas – jį palenkus arčiau patiekalo šis greičiau ir geriau apskrunda. Taip pat būna krosnelių su dviem kepintuvais – iš viršaus ir iš apačios.
Kai kurios mikrobangų krosnelės turi gaminimo garuose funkciją. Jos komplektuojamos su specialiais indais, į kuriuos pilamas vanduo, dedamos daržovės, ryžiai, jūrų gėrybės ar pan., ir verdama garuose. Pasak V. Pudžmytės, tokią funkciją turinčioje krosnelėje galima virinti ir pieną – jis neišbėgs.
V. Pudžmytė atkreipia dėmesį, kad vietą namuose taupantys žmonės kartais neperka orkaitės, bet ieško kepimo funkciją turinčios mikrobangų krosnelės. Tokioje krosnelėje yra įmontuotas konvektorius – karštą orą pučiantis ventiliatorius.
Išsivalo ir pačios
Mikrobangų krosnelių vidus paprastai padengtas emale, keramika arba yra iš nerūdijančio plieno. Keraminis ir nerūdijančio plieno paviršiai laikomi sveikesniais, jie lengviau valomi. Emalę lengviau subraižyti.
Krosnelės gali būti valdomos mechaniškai – dviem rankenėlėmis, kurių viena reguliuoja galingumą, o kita laiką, taip pat sensoriniu būdu.
Pasak R. Kliknos, krosnelės galingumas neturėtų būti pagrindinis kriterijus, pagal kurį reikėtų rinktis prietaisą – paprastai galingumas tiesiog priklauso nuo talpos.
Buityje naudojamos 14-32 litrų talpos krosnelės. Populiariausios yra maždaug 20 litrų talpos – jose puikiai telpa standartinio dydžio lėkštė.
Beje, anot V. Pudžmytės, ypač mažai vietos užima nestandartinės krosnelės, skirtos statyti kampe.
Pasak jos, maistą į mikrobangų krosnelę galima dėti beveik bet kokiame inde, netinka tik metaliniai ir paauksintais ar sidabro spalvos kraščiukais. Tiks net plastmasiniai karščiui atsparūs indai, tik ant jų turėtų būti nuorodos.
Jokios ypatingos priežiūros mikrobangų krosnelei nereikia – specialiais valikliais ar tiesiog šiltu vandeniu valomas jos vidus. Tiesa, yra ir tokių, kurios išsivalo pačios. Anot R. Kliknos, tokioje krosnelėje kabinamas indas su vandeniu, įjungiama speciali išsivalymo funkcija, visi nešvarumai atmirksta ir lengvai nuvalomi skudurėliu.