Ekologinė mina vėl grasina

Vakar bendruoju pagalbos telefonu 112 paskambinęs pilietis pranešė, kad prie Vaidotų geležinkelio stoties telkšančių tvenkinių vanduo mirga nuo naftos dėmių ir dvokia.

Į Vaidotus nuskubėję Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai iš tiesų aptiko naftos produktų – kaip manoma, dyzelino – dviejuose beveik 3 hektarų ploto priešgaisriniuose tvenkiniuose, kurie yra greta naftos bazės Vaidotų geležinkelio mazgo teritorijoje.

Nuo teršalų juoduojantis mažesnis tvenkinys tebėra dengiamas ledo. Kitame – didesniame – tvenkinyje vanduo jau tyvuliuoja. Jo paviršiuje ir pakrantėse daug kur matyti naftos plėvelių. Vilniaus miesto aplinkos apsaugos agentūros valstybinio inspektoriaus Juozo Mačionio nuomone, teršalus galėjo iškelti pavasario polaidis. „Matyt, naftos produktų grunte būta ir anksčiau, o dabar gruntinis vanduo juos išplovė”, – svarstė Mačionis. Jis nesiryžo spėti, kiek teršalų pateko į tvenkinius ir kas dėl to kaltas. Tai nustatys tyrimas, beje, jau pradėtas. Tačiau kaltininką įvardyti, atrodo, bus labai sunku.

Akcinės bendrovės „Lietuvos geležinkeliai” Darbų saugos ir aplinkosaugos skyriaus viršininkas Bronius Juonys LŽ tikino, kad teršalų į tvenkinius pateko nedaug. „Mes dar penktadienį juos pastebėjome ir patys pradėjome tirti, iš kur sklinda – iškasėme griovius į galimus taršos šaltinius”, – aiškino Juonys.

Greta sostinės įsikūręs Vaidotų geležinkelio mazgas ir lokomotyvų depas jau seniai neduoda ramybės gamtos sergėtojams, nes čia nuolat būna daug prekinių vagonų ir cisternų su naftos produktais bei kitais pavojingais kroviniais, kurie gali užteršti aplinką. Neretai taip ir atsitinka formuojant traukinių sąstatus. Prieš porą metų buvo nuvirtusi 60 tonų cisterna su naftos produktais, prieš keletą metų – net aštuonios cisternos.

„Tai viena labiausiai užterštų vietų prie pat sostinės”, – teigė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Juozas Dautartas. Didelė Vaidotų geležinkelio mazgo teritorija užteršta naftos produktais ir kitokiais teršalais dar nuo sovietinių laikų, kai kur nafta net prasisunkia iš žemės į paviršių.

Visai netoli nuo tos vietos – vandenvietė, teka graži ir srauni Vokės upė, įsikūrusi gyvenvietė. Dautarto nuomone, iki didelės ekologinės nelaimės – tik vienas žingsnis. Gamtosaugininkai ir geologai ragina bendrovę „Lietuvos geležinkeliai” imtis šios teritorijos valymo darbų, tačiau ši kol kas tam nesiryžta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.