Aplinkosaugininkai tirs daugiau prekybos centrų

Prieš „Maximą” sukilę gyventojai nesitikėjo, kad pagalbos šauksmą išgirdę aplinkosaugininkai tirs ir kitus sostinėje esančius prekybos centrus

Vilniuje prie Mindaugo gatvėje esančios „Maximos” vakar buvo tiriamas atmosferos taršos ir triukšmo lygis. Visuomenės sveikatos centro užsakymu šiuos tyrimus atliko Nacionalinis visuomenės sveikatos tyrimų centras.

Automobilių sumažėjo

Algirdo gatvėje gyvenantys žmonės vakar pastebėjo, kad į šalia esantį prekybos centrą rečiau nei įprasta suka sunkiasvoriai prekes vežantys automobiliai. Apie pusę vienuoliktos Nacionalinio visuomenės sveikatos tyrimų centro specialistai Algirdo gatvės 18 namo prieigose ir dviejuose butuose specialiais prietaisais matavo triukšmo bei oro užterštumo lygį. Namo gyventoja Danguolė Skaisgirytė LŽ teigė nesugebėjusi įtikinti tyrėjų, kad šie atvyktų vėliau, kai į prekybos centrą suvažiuoja daugiausia automobilių. „Gali būti, kad sunkiasvorės mašinos į prekybos centrą liovėsi važiuoti neatsitiktinai, – svarstė Skaisgirytė. – Gal informacija apie tyrimų laiką nutekėjo?”

Centro fizikinių tyrimų specialistas Algimantas Buzas, triukšmomačiu aiškinęsis, ar decibelų skaičius neviršija leistinos normos, LŽ sakė, kad rezultatai bus aiškūs kitą dieną. Oro mėginių rezultatų teks palaukti keletą dienų. Specialistai tvirtino, kad atsakymus gyventojai gaus paštu.

Gyventojai nesužinojo, kodėl tyrimams pasirinktas bene ramiausias paros metas. Dar vieną tyrimą ketinama atlikti naktį.

Domėsis ir „Rimi”

Gyventojų bėdos sudomino Aplinkos ministeriją. Jos sekretorė Jūratė Juozaitienė pranešė, kad Aplinkos apsaugos agentūra sudarė ir vykdys „Oro kokybės tyrimų programą”. Užterštumo lygis mieste matuojamas naudojant mobilią laboratoriją. Šiemet oro kokybė bus ištirta prie visų didžiausių sostinės prekybos centrų.

Programą baigiantis vasariui patvirtino Aplinkos apsaugos agentūros direktorius Liutauras Stoškus. Mobilia laboratorine įranga neįmanoma atskirai įvertinti transporto sukeliamos taršos. Šia įranga galima išmatuoti bendrą automobilių, energetikos ir pramonės įmonių skleidžiamų teršalų koncentraciją.

Pagal įstatymus kiekvieno kietųjų dalelių tyrimo trukmė turi būti ne trumpesnė kaip viena para. Išsiaiškinti, kiek kenksmingų dujų tam tikru paros metu išmetama prie prekybos centrų, galima atlikus ne mažiau kaip du po pusę valandos trunkančius tyrimus. Norint sužinoti vidutinį per parą išmetamų teršalų kiekį prireiks ne mažiau kaip keturių tokių tyrimų per parą.

Minėtos programos tikslas – išmatuoti teršalų koncentraciją prie didelių prekybos centrų ir kitose žmonių gausiai lankomose vietose. Tyrimai bus atliekami nepalankiomis sąlygomis teršalams sklaidytis, tai yra pučiant silpnam vėjeliui, tvyrant rūkui ar esant dulksnai. Kietųjų dalelių, azoto oksidų, anglies monoksido, benzeno koncentracija bus matuojama prie Mindaugo gatvėje esančios „Maximos”, Ozo gatvėje prie prekybos centro „Hyper Maxima” („Akropolis”), taip pat prie Žirmūnuose įsikūrusio „Hyper Rimi”. Programa bus finansuojama iš biudžeto.

Miestas dūsta

Vilniuje keliose vietose įrengtos stacionarios oro taršos tyrimo stotys rodo: prie intensyvaus eismo gatvių esant nepalankioms oro sąlygoms kietųjų dalelių koncentracija ore viršija leistinas normas. Miesto centre gausu pastatų, kurie kliudo sklaidytis teršalams.

Aplinkosaugininkų programoje teigiama, kad yra didelė tikimybė, jog prie didelių prekybos centrų, sutraukiančių daugybę transporto, teršalų kiekis dar didesnis. „Prie visą parą veikiančio prekybos centro esant nepalankioms oro sąlygoms oro užterštumas gali būti dar didesnis nei stacionarių laboratorijų įrengimo vietose”, – rašoma programoje.

Teisėtumo nenagrinės

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija išnagrinėjo Algirdo ir Mindaugo gatvių namų gyventojų pareiškimą. Žmonių pageidavimu inspekcija kreipėsi į Vilniaus apskrities Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentą. Šio buvo prašoma patikrinti, ar „Maximos” pastato būklė atitinka statinio naudojimo, saugos ir priežiūros reikalavimus.

Gyventojai buvo įsitikinę, kad didžiulis prekybos centras tankiai gyvenamame rajone įrengtas neteisėtai. „Maxima” buvusios baldų parduotuvės vietoje radosi 1999-aisiais. Gyventojų viltys įsitikinti parduotuvės atsiradimo teisėtumu žlugo. Inspekcijos viršininkė Gražina Lygnugarienė pranešė: „Atsižvelgiant į tai, kad nuo galimų pažeidimų, susijusių su teritorijų planavimo, statinio projekto, statybos leidimo atitiktimi teisės aktams, padarymo praėjo daugiau nei metai, pareiškime minimi galimi pažeidimai nenagrinėtini.” Tokia nuostata įtvirtinta Viešojo administravimo įstatyme.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.