Skausmo kamuojama menininkė priversta prašyti pagalbos

Dešimtmetį nuo sąnarių artrozės kenčianti Kauno šokio teatro „Aura” meno vadovė Birutė Letukaitė suprato neturinti kitos išeities, kaip tik prašyti visuomenės pagalbos. Surinkti pinigų operacijai menininkė vargu ar sugebėtų net per kelerius metus.

„Kol galėjau, tol kentėjau. Dabar – nebegaliu. Kartais skausmas būna stipresnis už žmogų, jis tiesiog alina emociškai”, – ašarų vakar neslėpė bene garsiausia šiuolaikinio šokio puoselėtoja šalyje Birutė Letukaitė. Dešimt metų ji kenčia nuo sąnarių artrozės, kiekvienas jaunos moters žingsnis pastaruoju metu kainuoja nežmoniškų pastangų ir skausmo.

Nebegali laukti

Balandžio 6 dieną žinomai choreografei pagaliau turėtų būti atlikta kairiojo klubo sąnario keitimo operacija. Vien dirbtinis sąnarys kainuos 11 tūkst. litų. Kompensacija moteriai nepriklauso, nes ji nebegali laukti planinės operacijos.

„Eilėje tūkstantis devyni šimtai kažkelinta. Tačiau jau šiandien galiu judėti tik kieno nors padedama. Į „Aurą” ir iš jos važiuoju taksi, tačiau ir tai reikalauja didžiulių pastangų. Nebeturiu kitos išeities, tik prašyti pagalbos. Pirmą kartą prašau asmeniškai sau”, – tyliai kalbėjo Kauno šokio teatro „Aura” siela.

Letukaitė neseniai pati susirado ją operuosiantį profesorių Narūną Porvanecką. „Jis yra operavęs ir Mają Pliseckąją, tikiu juo. Bėda ta, kad dar prieš atsiguldama į Vilniaus greitosios pagalbos universitetinę ligoninę privalau sumokėti visą sumą už sąnarį. Pinigų nėra”, – aiškino moteris. Surinkti reikiamą sumą ji vargu ar sugebėtų net per kelerius metus, juoba kad viena augina keturiolikmetį sūnų.

Nusipelnė daugiau

Kreiptis pagalbos į visuomenę, ypač verslo pasaulio atstovus, nusprendė ir Kauno šokio teatro „Aura” kolektyvas, Lietuvos teatro sąjungos Kauno skyrius, Kauno meno kūrėjų asociacija, miesto savivaldybės administracijos Kultūros ir švietimo departamento Kultūros skyrius. Viename komercinių bankų atidaryta speciali sąskaita.

Savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Sigitas Šliažas LŽ sakė, kad miestas kiek įmanoma stengiasi pagelbėti Letukaitei. „Deja, turiu pripažinti, kad mūsų parama veikiau moralinė. Vis dėlto aš matau kelias galimybes. Pirmiausia, manau, Birutė tikrai nusipelnė gauti meno kūrėjo stipendiją. Tai kiek palengvintų jos sunkią materialinę padėtį. Be to, reikėtų įvertinti visas galimybes, kaip gauti pašalpą iš socialinių fondų, nors nesu įsitikinęs, kad tai tikrai pavyks. Tačiau neabejoju, kad mieste rasis menui neabejingų mecenatų, ir taip galėsime pagelbėti kūrėjai, kuri Kaunui davė nepalyginamai daugiau”, – pabrėžė Šliažas.

Pasak jo, viena Letukaitės ligos priežasčių, gal net pagrindinė – ilgalaikė šokio praktika esant netinkamoms sąlygoms (kietas betono grindinys „Auros” repeticijų salėje).

Veiklos neatsisako

Garsi menininkė ir toliau dirba, kasmet organizuoja didžiulio populiarumo sulaukiančius tarptautinius modernaus šokio festivalius Kaune. Letukaitės kūrybiniai laimėjimai seniai nekelia abejonių ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Net likus vos kelioms savaitėms iki lemtingos operacijos ji drauge su „Aura” vyks į Kanadą, kur parodys naujausią šokio teatro premjerą. Ją Kaune statė garsioji Barbara Bourget, kuri, beje, prieš beveik dvejus metus patyrė analogišką operaciją ir sugebėjo grįžti į visavertį kūrybinį gyvenimą. Ar tai pavyks mūsų tik apdovanojimais liaupsinamai Lietuvos menininkei, lems kūrybos gerbėjų geranoriškumas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.