Douglas: „Malonu būti pripažintai”

Vilniaus TEO moterų krepšinio klubo amerikietė Katie Douglas džiaugiasi turėjusi galimybę dalyvauti FIBA Europos rengtoje moterų Eurolygos žvaigždžių dienos šventėje

FIBA Europa, vienijanti Europos valstybių krepšinio federacijas, tęsia projektą „Moterų krepšinio metai”. Vienas pagrindinių jo akcentų kovo 8-ąją – Tarptautinę moters dieną – Ispanijos mieste Valensijoje įvykęs moterų Eurolygos „Visų žvaigždžių” mačas tarp Europos ir elitiniame turnyre rungtyniaujančių likusio pasaulio žaidėjų rinktinių. Šių varžybų proga FIBA Europa pristatė naujovę: tiesioginę vaizdo transliaciją buvo galima stebėti internete.

Popoliarina moterų krepšinį

Lygiai prieš metus su moterų Eurolygos „Visų žvaigždžių” rungtynėmis Pėče (Vengrija) prasidėję Moterų krepšinio metai truks ilgiau nei 365 dienas – jie tik neseniai įveikė pusiaukelę. FIBA Europa planuoja baigti projektą per Europos moterų krepšinio čempionatą Italijoje šių metų spalį. Pagrindinis šios iniciatyvos tikslas yra atkreipti dėmesį į moterų krepšinį, kad šis įgytų daugiau pripažinimo ir pagarbos Europos sporto pasaulyje.

Per spaudos konferenciją Valensijoje FIBA Europos generalinis sekretorius Naras Zanolinas teigė, kad projektas baigsis kartu su finalinėmis Europos čempionato rungtynėmis, tačiau darbas populiarinant moterų krepšinį bus tęsiamas ir toliau. FIBA Europa stengsis ir ateityje drąsinti kuo daugiau jaunų merginų pasirinkti šį sportą. Neliks pamirštos ir krepšinio teisėjos moterys bei trenerės, bus skatinamos pradėti ar tęsti savo karjerą tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygiu.

Valensijoje buvo surengtas ne tik „Visų žvaigždžių” mačas, bet ir antrasis moterų krepšinio kongresas. Jame dalyvavo 61 delegatas iš 32 Senojo žemyno valstybių. Buvo pristatytas Prancūzijos pavyzdys, kada visos lygos komandos pirmąjį čempionato turą sužaidžia Paryžiuje. Per dvi dienas trunkančias varžybas vykdoma daug socialinių akcijų, siekiant pritraukti kuo didesnį rėmėjų ir žiūrovų dėmesį.

Europietės pralaimėjo

Kitas kongreso uždavinys buvo aptarti tvarkaraščių suderinimo klausimą. Geriausios pasaulio krepšininkės rungtyniauja beveik ištisus metus: Europos klubuose, moterų NBA (WNBA) ir savo šalių rinktinėse. Todėl poilsiui nelieka laiko. Siekiant išvengti traumų dėl per didelio krūvio buvo siūloma derinti tvarkaraščius taip, kad krepšininkių atostogoms liktų bent pusantro mėnesio.

Be to, buvo diskutuojama, ar per moterų krepšinio rungtynes verta nuleisti krepšį žemiau. Šiuo klausimu nuomonės išsiskyrė. Buvo pabrėžta, kad prieš metus sumažinus moterims skirto kamuolio dydį varžybų rezultatyvumas neišaugo, todėl dauguma delegatų buvo linkę išsaugoti tradicines krepšinio taisykles.

Per Europos ir likusio pasaulio rinktinių rytinę treniruotę buvo surengta šventė Valensijos vaikams. Jie ne tik galėjo stebėti geriausių žaidėjų pasirengimą varžyboms, bet ir gauti kiekvienos jų autografą ant specialiai „Visų žvaigždžių” mačui išleisto plakato. Vėliau kelios žaidėjos aplankė Valensijos ligoninę ir ten dalijo dovanas.

Pačias „Visų žvaigždžių” rungtynes tarp Europos ir likusio pasaulio krepšininkių laimėjo pastarosios. Amerikiečių į priekį vedama komanda nugalėjo europietes 93:80 ir atsirevanšavo joms už triuškinančią nesėkmę, patirtą pernai per pirmąjį „Visų žvaigždžių” renginį. Valensijoje intriga irgi laikėsi neilgai: jau antrame kėlinyje Europos rinktinė buvo atsilikusi dviženkle taškų persvara, tačiau tai nesugadino geros nuotaikos susitikimą stebėjusiems maždaug 4 tūkst. žiūrovų.

Per mačo pertraukėlę geriausios 2006 metų Europos žaidėjos prizas buvo įteiktas rusei Marijai Stepanovai. Samaros CSKA aukštaūgė geriausia Senojo žemyno krepšininke buvo išrinkta antrus metus iš eilės. Per ilgąją pertrauką surengtą tritaškių konkursą triumfavo prancūzė Caroline Aubert, o naudingiausia rungtynių žaidėja buvo pripažinta amerikietė Cappie Pondexter.

WNBA šventė geresnė

„Visų žvaigždžių” rungtynėse dalyvavo ir Vilniaus TEO klubo legionierė Katie Douglas. Ją į likusio pasaulio rinktinės starto penketą išrinko krepšinio gerbėjai.

– Ar gerai praleidote laiką „Visų žvaigždžių” renginyje? – LŽ pasiteiravo K.Douglas.

– Taip, esu patenkinta, kad buvau šių rungtynių dalyvė. Visada yra malonu atvykti į tokią šalį kaip Ispanija. Vienoje vietoje susitiko daug draugų. Sutikau pažįstamų amerikiečių ir europiečių žaidėjų, kurių ilgą laiką nebuvau mačiusi. Tai buvo puiki proga šiek tiek atitrūkti nuo rimtų varžybų maratono ir pasidžiaugti moterų krepšinio švente.

– Esate dalyvavusi ir WNBA žvaigždžių dienoje. Ar galite palyginti amerikietišką ir europietišką renginius?

– Sunku lyginti šiuos du renginius. WNBA rengiama „Visų žvaigždžių” diena yra aukščiausio lygio darbas. Juk ją rengia tie patys žmonės, kurie kuria analogišką vyrų NBA šventę. Tačiau nereikia nuvertinti pastangų, įdėtų Valensijoje. Į vieną vietą buvo surinktos geriausios žaidėjos, rungtyniaujančios Europoje. Nors buvome čia tik porą dienų, neblogai praleidome laiką. Žinoma, maloniau yra žaisti, kai tave stebi visa tavo šeima, kaip yra JAV, kur rungtynes transliuoja nacionalinė televizija. Šiais metais Europoje žengta į priekį ir „Visų žvaigždžių” mačas buvo rodomas tiesiogiai internete. Galima padėkoti rengėjams, kad jie žingsnis po žingsnio juda tinkama linkme. Reikia tikėtis, kad jau greitai „Visų žvaigždžių” rungtynes Europoje bus galima stebėti ir per televiziją.

Įsižaisti nespėjo

– Europos moterų krepšinio gerbėjai jus išrinko į likusio pasaulio rinktinės starto penketą. Ką tai reiškia jums?

– Malonu būti pripažintai krepšinio gerbėjų. Kai patekau į WNBA „Visų žvaigždžių” rinktinę, mane išrinko ne sirgaliai, o treneriai. Būti pastebėtai visos lygos trenerių – taip pat garbingas pripažinimas. Europoje moterų krepšinio gerbėjų sprendimu buvau išrinkta į starto penketą. Balsuodami žmonės turbūt atkreipia dėmesį į tavo talentą ar pamato tai, kas jiems patinka. Džiugu, kad galiu patekti į „Visų žvaigždžių” komandą tiek vienu, tiek kitu būdu.

– Kodėl pradėjusi mačą startiniame penkete taip ir nepelnėte taškų?

– Sunku pasakyti. Turbūt dėl to, kad tik keletą kartų atakavau krepšį ir aikštėje praleidau nedaug laiko. Tiesiog taip susiklostė, kad mano pozicijoje buvo keletas žaidėjų, reikėjo padalinti laiką visoms krepšininkėms, kitoms geriau sekėsi. Tai man nesukėlė jokių problemų. Žaidžiau neilgai, tačiau nesu nuliūdusi. Valensijoje praleistas laikas man buvo lyg trumpos malonios atostogos.

– Ar likusio pasaulio rinktinė šiemet siekė revanšo už praėjusių metų nesėkmę per debiutinį „Visų žvaigždžių” mačą?

– Tikrai taip. Praėjusiais metais kviečiant žaidėjas į mūsų komandą vyravo netvarka. Nežinau, kiek tiksliai, bet daug gerų amerikiečių krepšininkių neatvyko į „Visų žvaigždžių” rungtynes, tad organizatoriams teko kviesti, kas pakliuvo po ranka. Šiemet likusio pasaulio rinktinė turėjo kur kas geresnę komandą, visos stengėmės įdėti daugiau pastangų nei pernai. Nusprendėme pademonstruoti, kaip iš tikro galime žaisti, parodyti Europai, kad galime ne tik konkuruoti, bet ir dominuoti, kada to norime (šypsosi, – Red.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.