Keliai Lenkijoje buvo nepravažiuojami

Keli šimtai Palenkės vaivadijos gyventojų vakar keturiose vietose blokavo kelius – taip išreiškė nepasitenkinimą, kad ketinama neleisti tiesti aplinkkelio per unikalų gamtos kampelį

Lietuvos vairuotojams daugiausia sunkumų sukėlė tarptautinės magistralės „Via Baltica” blokada Augustavo mieste.

Augustavo gyventojų palaikyti atvyko „profesionalus” kelių blokuotojas – Lenkijos vicepremjeras, žemės ūkio ministras Andrzejus Lepperis. Jis parėmė miestelėnus, pareiškė, kad negali būti kalbų apie Augustavo aplinkkelio statybos nutraukimą. „Žmonių gyvybė niekuo neįvertinama”, – sakė Lepperis. Augustavo ir kitų miestelių, per kuriuos eina tarptautiniai keliai, gyventojai skundžiasi, kad dėl didelio eismo keliuose žūsta daug žmonių, o gyventojus vargina triukšmas, jie dūsta nuo automobilių išmetamų dujų.

Augustavo gyventojai karštai sutiko Lepperį bei burnojo prieš prezidentą Kaczynskį ir jo žmoną, kad šie parėmė žaliuosius, protestuojančius dėl aplinkkelio statybos per Rospudos slėnį. Protestuojančios minios pyktis buvo nukreiptas ir prieš kai kuriuos žurnalistus, kurie esą neobjektyviai nušvietė protesto akciją ir sumažino joje dalyvaujančių žmonių skaičių.

Žalieji prieš kelininkus

Dėl Augustavo aplinkkelio statybos protestuoja gamtosaugininkų organizacijos. Vasario mėnesį žalieji buvo suorganizavę stovyklą Rospudos slėnyje. Žaliuosius parėmė daug lenkų kultūros, mokslo veikėjų, politikų.

Gamtosaugininkus parėmė ir Europos Komisija – išreiškė pasipiktinimą dėl numatytos Augustavo aplinkkelio trasos. Rospudos slėnis įtrauktas į Europos ekologinį žemėlapį „Natura 2000”. Briuselio nepatenkino Lenkijos paaiškinimas, kad Augustavo aplinkkelis buvo suprojektuotas dar prieš Lenkijai įstojant į ES, todėl šiuo atveju neturėtų būti taikomi ES ekologijos nuostatai. Kol kas EK dar nepriėmė sprendimo dėl tolesnių veiksmų. Iš Briuselio ateina signalų, kad EK gali pareikalauti nutraukti aplinkkelio statybą. Jeigu Varšuva nepaklus, gali būti skiriama didelė bauda bei sumažintos lėšos kitoms transporto investicijoms.

Lenkijos premjeras Jaroslavas Kaczynskis pasiūlė suorganizuoti referendumą, kad pati visuomenė nuspręstų Augustavo aplinkkelio likimą. Kol kas neaišku, ar toks referendumas bus organizuojamas, be to, ar jis bus skelbiamas visoje Lenkijoje, ar tik Palenkės vaivadijoje. Nuomonių apklausos rodo: jeigu referendumas būtų visoje Lenkijoje, Rospudos slėnio gamta laimėtų prieš aplinkkelį, o jeigu tai turėtų spręsti tik Palenkės vaivadijos gyventojai, dauguma pasisakytų už aplinkkelį.

Žala gamtai?

Aplinkkelio statybos priešininkai teigia, kad suprojektuotas aplinkkelis ne tik suniokos gamtą, bet ir neišspręs sklandaus tranzitinio judėjimo nuo Lietuvos sienos problemos, jeigu tuo pat metu nebus pastatyta Suvalkų miestą lenkianti apylanka ir praplatintas kelias nuo Suvalkų iki Augustavo aplinkkelio. Dabar šis kelias yra 7 metrų pločio. Pagal vyriausybės kelių modernizavimo planą Suvalkų apylankos ir kelio iki Augustavo modernizavimo pabaigos geriausiu atveju sulauksime tik 2014 metais.

Žalieji turi paruoštą alternatyvų magistralės variantą. Kelias driektųsi kiek toliau į šiaurę nuo Augustavo, Rački vietovėje. Tiesa, parengti naują aplinkkelio projektą užtruktų dar keletą metų, be to, sunkumų gali kilti ir dėl žemės nacionalizavimo, nes numatyta trasa eina per ūkininkų ūkius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.