Paramos lėšos – įprasta duoklė

Kasmet vis daugiau žmonių 2 procentus pajamų mokesčio sumos skiria paramai.

Klaipėdiečiai dalį pajamų mokesčio mielai aukoja ugdymo, medicinos įstaigoms ir bažnyčioms, tačiau gana nenoriai remia daugiabučių namų savininkų bendrijas, besirūpinančias jų gyvenamąja aplinka.

Aukoti įpranta

Ne daugiau kaip 2 proc. 2006 metų pajamų mokesčių sumos galima pervesti paramai iki gegužės 2 dienos. Gavėjus parama pasieks ne vėliau kaip iki lapkričio 15 dienos.

Paramai 2 proc. pajamų mokesčio kasmet skiria vis daugiau žmonių.

Vien Klaipėdoje pernai paramai buvo skirta kone dvigubai daugiau negu prieš porą metų.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovė spaudai Ilona Velžytė sakė, kad klaipėdiečiai dažniausiai 2 proc. pajamų mokesčio skiria švietimo ir ugdymo įstaigoms. Nemažai paramos sulaukia ir medicinos įstaigos bei religinės bendruomenės.

Kai kurie gyventojai savo 2 proc. pajamų mokesčio skiria ne vienam, bet keliems gavėjams iš karto.

Pirko žaislų

Dažniausiai gyventojai, paprašyti vienai ar kitai įstaigai skirti dalį savo pajamų mokesčio, prisipažįsta jį jau skyrę vaikų mokykloms ar darželiams.

Kai kuriose švietimo įstaigose paaukoti dalį pajamų mokesčio ragina ne tik pedagogai, bet ir mokyklų bei darželių savivaldos institucijos.

Klaipėdos savivaldybės duomenimis, 2005 metais daugiausiai 2 proc. pajamų mokesčio buvo skirta „Žaliakalnio”, „Vyturio”, „Versmės”, S.Dacho, „Aukuro”, „Varpo”, Gedminų, „Gilijos” mokykloms ir „Žemynos” gimnazijai. Pernai dosniai remtos „Aukuro”, „Vyturio”, S.Dacho mokyklos, lopšelis-darželis „Atžalynas”, taip pat Regos ugdymo centras.

Lopšelio-darželio „Atžalynas” direktorė Vanda Armanavičienė pasakojo, kad ši įstaiga kasmet surenka vis daugiau pinigų. Prieš trejus metus „Atžalynui” pavyko surinkti 4000, 2005 m. – 8 tūkst., o pernai – net 12 700 litų.

Paramą darželiui skyrė ne tik vaikų tėvai, seneliai, bet ir personalas bei darbuotojų artimieji.

„Tėvų nereikia įtikinėti skirti 2 proc. pajamų mokesčių mums paremti. Tik medicinos įstaigose dirbantys tėvai kartais pasiguodžia, kad jau skyrė dalį pajamų mokesčių darbovietėms, nes taip liepė darbdaviai”, – pasakojo V.Armanavičienė.

Direktorė sakė, kad surinktą paramą po lygiai padalina visoms grupėms. Kiekvienai pernai teko po 700 litų. Už tuos pinigus buvo gerinamos grupių ugdymo sąlygos, perkami žaislai, patalynė, rankšluosčiai. Kaip išleisti gautus pinigus, grupių auklėtojos sprendė kartu su tėveliais.

Remia buvę mokiniai

Įspūdingas sumas pavyko surinkti ir „Aukuro” vidurinei mokyklai. Pernai ši švietimo įstaiga gavo 37 tūkst. 634 Lt, užpernai – apie 34 tūkst. litų.

Tokias sumas surinkti padėjo mokyklos taryba, kurią sudaro mokiniai, tėvai ir mokytojai. Šios tarybos nariai aukoti mokyklai aktyviai visus ragina per tėvų susirinkimus.

„Aukuro” vidurinės mokyklos direktorė Lygija Virkšienė džiaugėsi, kad aukoja ne tik esamų mokinių tėveliai, bet ir buvę mokyklos auklėtiniai, taip pat ugdymo įstaigos darbuotojai.

Mokinių tėvelių paremti mokyklą ilgai nereikia įtikinėti. Pamatę, kaip iš surinktų pinigų puošiama mokyklos aplinka, tėveliai patys mielai skiria 2 proc. pajamų mokesčio.

Kaip panaudoti surinktą paramą, sprendžia ta pati mokyklos taryba.

Už pernai gautą paramą buvo nupirktas nešiojamasis kompiuteris su projektoriumi ir demonstracinis stalas fizikos kabinetui, trys klasės lentos, treniruokliai sporto salei, žaliuzės.

Už likusius pinigus konkurso „Pareigingiausia klasė” nugalėtojams bei labiausiai mokyklą garsinantiems mokiniams bus surengta ekskursija. Taip pat žadama atnaujinti valgyklos baldus.

Tačiau ne visos mokyklos skatina aukoti. Kai kurių mokyklų auklėtinių tėvai skundėsi, kad net ir norėdami paaukoti turi gerokai pavargti, kol sužino švietimo įstaigos sąskaitos numerį.

Apsirūpina inventoriumi

Net 112 tūkst. litų iš paaukotos 2 proc. pajamų mokesčio sumos pernai surinko Klaipėdos vaikų ligoninė. Už tai Vaikų ligoninės vyriausioji gydytoja Klaudija Bobianskienė yra dėkinga pacientams, ligoninės personalui, įmonėms ir kitiems žmonėms, suaukojusiems tokią sumą.

K.Bobianskienės nuomone, aukoti žmones paskatina tai, kad ligoninė už surinktą paramą perka tik gydymui būtiną aparatūrą. Būtent taip išleisti pinigus ligoninė įsipareigojo paramos davėjams.

Už pernai surinktą paramą Klaipėdos vaikų ligoninė nusipirko švirkštinius vaistų dozatorius, elektrochirurginį generatorių, netiesioginį kraujo spaudimo sekimo monitorių, mechanines svarstykles, kraujo analizatorius, manipuliatorinius staliukus, podoskopą ir kitą inventorių.

Padidino algas

Kuklesnes sumas iš paaukotos pajamų mokesčio dalies surenka Klaipėdos apskrities ligoninė.

Pasak Klaipėdos apskrities ligoninės vyriausiojo gydytojo Romaldo Sakalausko, apie 95 proc. paramos šiai gydymo įstaigai skyrė patys jos darbuotojai. Likusi suma surinkta iš kai kurių pacientų, slaugytojų artimųjų, taip pat bendrovės „Klaipėdos baldai” darbuotojų.

Kadangi daugiausiai ligoninei aukojo patys jos darbuotojai, surinkta parama buvo skirta jų darbo sąlygų gerinimui. R.Sakalauskas pasakojo, kad už surinktą sumą kai kuriems slaugytojams buvo nupirkti nauji darbo chalatai, atskiruose skyriuose pagerintos socialinės sąlygos, atnaujinta kompiuterinė technika. Taip pat dalį pinigų nuspręsta skirti kalėdinėms premijoms išmokėti ir mažiausiai uždirbančių ligoninės darbuotojų atlyginimams padidinti.

R.Sakalausko nuomone, toks paramos panaudojimo būdas – racionaliausias, nes pirkti naujai gydymo įrangai surinktų pinigų nepakaktų.

Finansuos keliones

Bažnyčios taip pat nelieka pamirštos klaipėdiečių.

Telšių vyskupijos Klaipėdos dekanato dekanas, Kristaus Karaliaus bažnyčios klebonas Vladas Gedgaudas sakė, kad daugiausiai 2 proc. pajamų mokesčio uostamiesčio gyventojai skyrė paremti Šv. Juozapo Darbininko bažnyčiai, kurios parapija – kone didžiausia mieste.

Kristaus Karaliaus bažnyčiai tikintieji pernai tokiu būdu suaukojo apie 10 tūkst. litų, kurių dalis dar neišleista. Kasmet paaukojama suma, anot kunigo, vis didėja.

Už pernai suaukotus pinigus Kristaus Karaliaus bažnyčia įsigis šv. Antano paveikslą, bus įrengtas kambarys kunigui. Likę pinigai skiriami bažnyčios jaunimo šventiniams renginiams bei kelionėms.

Sulaukdavo replikų

Gyventojai gali 2 proc. pajamų mokesčio skirti ne tik biudžetinėms įstaigoms, bet ir daugiabučių namų savininkų bendrijoms (DNSB), jeigu jos yra įregistravusios paramos gavėjos statusą.

Kad būtų remiamos DNSB, viena pirmųjų Klaipėdoje pasirūpino Vida Martišiūtė. Ji yra „Danės vingio”, „Putino” ir „Slėnio” DNSB administratorė bei „Žaros” bendrijos pirmininkė.

Nors paremdami savo DNSB gyventojai pagerintų savo pačių gyvenamosios aplinkos gerovę, pasak V.Martišiūtės, bendrijoms žmonės aukoja nenoriai. Bendrijoje „Žara”, kuriai priklauso 165 butai, pernai suaukotas 2 proc. pajamų mokestis buvo vos 2 tūkst. litų.

„Dabar rinkti paramą lengviau. Tačiau 2004 metais, kai pradėjau kalbinti gyventojus mus paremti, neretai susilaukdavau tik kandžių replikų ir pasiūlymų kreiptis į Socialinės paramos skyrių, jeigu trūksta pinigų”, – prisiminė V.Martišiūtė.

Už paramą bendrijos „Žara” pirmininkė pradžioje norėjo platinti automobilių laikymo aikšteles, bet pamačius, kad tam lėšų neužteks, nuspręsta už jas įrengti bendrijos kontorą.

Kitose bendrijose, pasak V.Martišiūtės, gyventojų prašymu bus nupirkta naujų pašto dėžučių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.