Naujagimiui – narkomano abstinencija

Girulių sutrikusio vystymosi kūdikių namuose apgyvendinta motinos narkomanės pagimdyta trijų savaičių mergaitė, kuri dėl jos organizme esančių narkotikų daugiau nei savaitę buvo reanimuojama Klaipėdos vaikų ligoninės Intensyviosios terapijos skyriuje.

Klaipėdos vaiko teisių apsaugos tarnybos (VTAT) vedėja Gražina Aurylienė „Vakarų ekspresui” sakė, kad šio kūdikio atėjimas į pasaulį sukrėtė ne tik medikus, bet ir su asocialiomis šeimomis dirbančius ir visko mačiusius specialistus.

Atlikus tyrimus naujagimio šlapime buvo rasta keturių rūšių narkotikų.

„Tik gimęs vaikas neverkė, o klykė iš skausmo”, – mūsų dienraščiui pasakojo motiną narkomanę Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamente aplankiusi VTAT vyresnioji specialistė Ingrida Miliauskienė.

Pasak jos, 34 metų M. V. iš narkomanų landynės į Gimdymo namus buvo atvežta greitosios pagalbos ekipažu – medikai buvo iškviesti tik moteriai pagimdžius.

I. Miliauskienės duomenimis, maždaug 15 metų intraveninius narkotikus vartojanti ir nuolatinės gyvenamosios vietos neturinti klaipėdietė prieš gimdydama taip pat susileido dozę narkotikų.

Anot medikų, mažylė gimė be fizinių defektų, tačiau jai yra didžiulė abstinencija – kūdikis kenčia vadinamąsias „lomkes”.

G. Aurylienė mūsų dienraštį informavo, kad dėl vaiko sveikatos suluošinimo ikiteisminis tyrimas pradėtas nebus. Byla būtų užvesta tik tuo atveju, jeigu kūdikis būtų gimęs negyvas.

„Per kovą mūsų tarnyba paruoš dokumentus dėl motinystės teisių apribojimo, – aiškino VTAT vedėja. – Moteris jau gimdymo namuose pasakė, jog jai dukra nereikalinga.”

Priverstinis gydymas draudžiamas

Kokia tikimybė, kad mažylė pasveiks? Į šį klausimą negali atsakyti net didžiulę patirtį priklausomybės ligų gydyme turintis gydytojas narkologas Aleksandras Slatvickis.

„Kūdikiui abstinencija išsivystė, kadangi motina vartojo opioidus. Šie į jo kraują patekdavo per placentą”, – aiškino specialistas.

Anot A. Slatvickio, vaikas nebūtų suluošintas, jeigu intraveninius narkotikus vartojusi moteris nėštumo metu būtų perėjusi prie pakaitinio gydymo metadonu. „Esame turėję keletą tokių atvejų”, – pridūrė pašnekovas.

Į klausimą, ar siekiant apsaugoti dar negimusius vaikus, narkomanių nebūtų galima gydyti per prievartą, jis atsakė: „Priverstinis gydymas draudžiamas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Šioje srityje įstatymai yra griežtesni tik Rusijoje. Mano įsitikinimu, priverstinis gydymas nieko gero neduos, jeigu žmogus pats nenorės pasveikti.”

Įstatymai – motinos pusėje

Realus būdas apsaugoti narkomanės įsčiose besiformuojančią gyvybę – valstybės sąskaita per prievartą nutraukti nėštumą.

„Apie tai galime tik pasvajoti, – teigė šalies vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus institucijos vadovė Rimantė Šalaševičiūtė.

– Visų pirma, pagal Europoje galiojančius įstatymus moteris, pati sprendžia – gimdyti jai ar ne. Antra, mūsų valstybė nėra tokia turtinga, kad skirtų lėšų abortą norinčioms pasidaryti asocialioms moterims, kurios visus pinigus išleidžia narkotikams arba alkoholiui.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.